Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Népi játékok az apátfalvi Parasztolimipán

Apátfalva - A régi falubeli hagyományok tükrében rendezték meg immáron hetedik alkalommal az apátfalvi Parasztolimpiát. A gyerekeknek szánt megmérettetésen kicsik és nagyok lelkesen zúgatták a gombokat, hordták a vizet az abronyicán.
A hétvégén tartották a hagyományos Szent Anna Napokat Apátfalván. A rendezvényen a bográcsozás, táncos-zenés mulatságok mellett a gyerekek szórakoztatására is gondoltak a szervezők. A hagyományápolás jegyében szervezték meg a Parasztolimpiát. Vargáné Nagyfalusi Ilona, szervező elmondta, évek óta a régmúlt idők falusi szokásait leíró Bíbic-könyvekből állítják össze a feladatokat.

Fotók: Németh Marietta
Fotók: Németh Marietta

A Parasztolimpia név is innen ered: egyrészt a falu század eleji hagyományait ápolják, míg feladatok többségében a sport jelenik meg, sőt a helyezettek még érmet is kapnak. A versenyen három korosztály mérheti össze erejét: óvodások, valamint alsó és felső tagozatos diákok.


A tizenhárom versenyszám közt szerepelt zsákban futás, labda- és ostorpattogtatás, csúzlival lövés, de a régi élet használati tárgyai is szerepet kaptak úgy, mint abroncshajtás, abronyicán vízhordás, patkódobás és gombzúgatás. Utóbbiak a rutinos gyerekeknek már könnyen mentek.


Mivel ez volt a hetedik alkalom, sok visszatérő versenyző vett részt a megmérettetésen. Volt, aki már öt éve jár a versenyre, és hogy idén se maradjon el a siker, még otthon is gyakorolt. A szervezők azonban úgy látják, nemcsak a gyerekeknek okoz nagy örömet a Parasztolimpia, hanem a szülőknek és nagyszülőknek is, akik ezeken az alkalmakon is felidézik gyermekkori emlékeiket.

Olvasóink írták

  • 1. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 09. 17:24
    „<moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járható a bökényi elkerülő út

Közel 7 millió forintos beruházással elkészíttette a Körös–Maros Nemzeti Park azt az elkerülő utat, amely a Magyarcsanádhoz tartozó Bökény lakóit mentesíti. Tovább olvasom