Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Népszavazást akar Kávási a makói fürdőről

Makó - Helyi népszavazást szeretne kiíratni a város egyik legnagyobb, meghatározó jelentőségű beruházásáról, a makói fürdőfejlesztésről Kávási Mihály.

A makói mérnök-közgazdász aggódik, hogy a szerinte kockázatos projekt túl nagy terhet jelent majd az itt élőknek, ezért úgy gondolja, közvetlenül is meg kell kérdezni róla az embereket.

A Delmagyar.hu fórumán vetette fel először a makói mérnök-közgazdász, Kávási Mihály: helyi népszavazást kellene tartani a képviselő-testület által már elhatározott makói fürdőberuházásról. Ötletét azóta többen is támogatásukról biztosították. A helyben ismert szakember, vállalkozó, korábban volt önkormányzati képviselőjelölt azért állt elő a javaslattal, mert más fórumozókkal együtt úgy gondolja, mivel a szerinte kockázatos fejlesztés mindenképpen nagy terhet fog jelenteni a makóiaknak, nem elég a testületi döntés, közvetlenül is ki kell kérni róla az emberek véleményét. Ugyanakkor úgy gondolja, hogy a népszavazást nem a civileknek, hanem az önkormányzatnak kellene megszerveznie – ám ha nem teszi, mégiscsak nekik kell lépniük. A világháló nyilvánosságával élve egyelőre azt a csapatot toborozza, akiknek a segítségével a referendumot le lehet majd bonyolítani.

Kávási Mihály a világháló segítségével keresi azokat, akik egyetértenek a helyi népszavazás ötletével. Fotó: Szabó Imre
Kávási Mihály a világháló segítségével keresi azokat, akik egyetértenek a helyi népszavazás ötletével. Fotó: Szabó Imre

Miért gondolja a fürdőberuházást kockázatosnak Kávási Mihály? Például azért, mert úgy véli, hogy a 3,5 milliárdos fejlesztés megtérülési számításai gyenge lábakon állnak. Annyi vendéget, amennyinek az állandó jelenlétével a szakemberek számolnak, az e célra fenntartott, ma még üres épületek bevonásával sem lehet elhelyezni a városban. Elegendő számú parkolóhely sincs annyi autónak. Ebből pedig az következik – mondja Kávási Mihály –, hogy valószínűleg nem váltanak annyi belépőt, amennyi a rentábilis működéshez kell, a fürdő fenntartásához tehát a makói adófizetőknek kell majd hozzájárulniuk. Ez különösen azok után lesz súlyos teher, hogy az önkormányzat a beruházást is később, évtizedeken át visszafizetendő kötvények kibocsátásával, azaz a város eladósításával szeretné finanszírozni. További kérdés, hogy szabad-e az elkövetkező generációt ily módon előre megfosztani a későbbi esetleges fejlesztések lehetőségétől? Kávási Mihály szerint ráadásul az embereket a fürdő bővítéséről bemutatott terv is megosztja.

A népszavazási ötlettel kapcsolatban megkerestük Buzás Pétert is. A makói polgármester – útban egy budapesti tárgyalásra – csupán annyit mondott, hogy a téma komolyságára való tekintettel szeretné átgondolni és később közölni válaszát lapunkkal.

Makón még nem volt

Makón helyi népszavazást kezdeményezhet a képviselő-testület, a képviselők legalább negyede vagy a választópolgárok minimum húsz százaléka, ez mintegy négyezer választó – az 1992-ben megalkotott rendelet szerint. A helyi népszavazás érvényes, ha a választópolgárok több mint a fele szavazott és eredményes, ha a szavazóknak több mint a fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. A voksolás eredménye a testületre nézve kötelező. Makón helyi népszavazást a rendszerváltás óta még nem tartottak, ezért azt sem lehet megbecsülni, mennyibe kerülne a referendum.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. soad 2008. április 17. 19:02
  „36-38!
  Mágoriné hozzászólása annyira gyenge,hogy reagálásra is méltatlan.
  A cikk ott téved, hogy ellenzéknek nevezi ,ez a valódi ellenzékre nézve terhes.M.Imre és a többi ellenzéki kéoviselő, helyesen elutasitotta a tervet. A testületben kisebbségben vannak ezért a demokrácia szabályai szerint is meg kell várniuk, hogy elég civil ellenzi-e ezt a gazdasági agyrémet. Kávási M. elkezdte és ha megfelelő a támogatottség az ellenzéki szenátorok is tudni fogják a dolgukat.”
 • 38. Németh Pál nyugalmazott mérnök, Makó 2008. április 17. 18:41
  „Tisztelt Olvasók!

  A Délvilág valóban nem helyezte ki Mágori Józsefné - makói Fidesz - cikkét. Lehet, hogy politikai okok miatt....

  Ambivalens érvelést közöl Mágoriné Józsefné a Délvilág cikkében.
  Az egyik oldalon azt közli,
  hogy időntúli lenne a népszavazás, sok lenne az eddig kiadott mintegy százmilliós önkormányzati összeg.
  A másik oldalon közli,
  lehetséges a referendum, a lakósság nagy része ilyen drága fürdő ellen van, független szakember véleménye lenne szükséges.

  Felmerült kérdések:
  1. Miért nem végeztette el az ellenzék a független szakember felmérését a fürdő ügyében?
  2. Miért nem indított a makói ellenzék referendumot, ezek élén Mágoriné Józsefné, vagy Márton Imre?
  3. Miért az a véleménye az ellenzéknek - helytelenül -, hogy a fenti két kérdés a mások dolga, nem a sajátjuk?

  Szerintem a makói ellenzéknek már régen meg kellett volna tenni a fenti lépéseket. Szerintem Mágori Józsefné fellépése a fürdő ügyében gyenge és nem a lakosság véleményére alapszik.

  S van annyi fantáziám is, hogy kitaláljam, miért nem teszik meg a kötelességüket.

  **********

  De a fentieken túl nyilvánvaló nekem, ha Kávási Mihály Úr komolyan gondolja a kezdeményezését, akkor a független szakértői véleményeket személyesen is el tudja készíttetni. Gondolom Makón jó néhány személy él, akik anyagilag is szívesen részt vállalnának a vélemények finanszírozásában.

  **********

  Ma is egyébként a városban pár lakossal beszéltem a fürdőről, s valóban egységes a vélemény:
  1. Fürdő felújítás szükséges.
  2. De nem olyan, mint amit bemutattak nekünk.


  Üdvözlettel”
 • 37. Kávási Mihály 2008. április 17. 11:42
  „Gondolkodni azért szabad?
  Szakértőkre hivatkoznak azok, akik gondolkodás nélkül, a feltett kérdésekre adandó válasz nélkül kívánják elintézni ezt a kérdést. Segítek.
  A fürdő háztömbjének területe cc 130 m a volt rendőrségi oldal és 160 m a Szt. János tér felöli oldal durván négyszögletes. Így egy szorzással nyerhetjük azt az eredményt, hogy a rendelkezésre álló terület cc 20.800 m2.
  Egy autó parkolója 2,5 m*5 m, azaz 12,5 m2. Ha figyelembe vesszük azt, hogy a parkolóhoz közlekedő út is tartozik, mert ki és be kell állni és figyelembe vesszük azt, hogy napi 2000 vendéget várunk el, akkor kb 1000 autóval számolhatunk. Ebben benne van a környéken lakók autója és a környéken lévő üzletekhez tartozó forgalom, valamint a fürdő dolgozói egy része is autóval közlekedik. Ugyanehhez a térhez lesz szervezve a környékre kijelölt szállodák vendégeinek a gépkocsija is. Tovább részletezhetném, de ennyi után is könnyen belátható, hogy ezen a téren még nem helyezhető el ennyi gépkocsi, jut a környező utcákra is. Márpedig parkolásra alkalmas utcát a környéken a szélessége miatt nemigen találunk. Így viszont egyetlen m2 terület sem jut a fürdő épületeinek, és a napozóknak. A létesítményhez tartozó gépkocsik számát saját területen!!!!! elhelyezve törvény írja elő. Csak ezt a törvényt itt Makón nem kérjük számon a tervezőn és a beruházón. A Hagymaház parkolóit is elvették, a Sportcsarnok parkolói sincsenek meg. A KORONA parkolói is eltűntek és a tervezett szállodáknak sem lesz meg a saját telken biztosítandó parkolási lehetőség.
  Számtalan magyarországi fürdőhöz camping is tartozik. Ide az év elején elhozzák a nyugati turisták, főleg nyugdíjasok, a lakókocsijukat és egész évadot itt töltik. Ld. Cserkeszőlő. Nos erre azután végképp nincs hely.
  Ismételten leszögezem, hogy amennyiben nem lesz 430000 fizetővendég csak százezerrel kevesebb, akkor hiányozni fog a bevételből 100 millió Ft/év. Ez hiányozni fog az üzemeltetési költségek megfizetéséből és a törlesztő részlet megfizetéséből is. A béreket és a többi költséget meg kell fizetni még akkor is, ha a vendég létszám elmaradt a tervtől. Törleszteni is kell. Ki fizeti ezt meg?”
 • 36. Kávási Mihály 2008. április 17. 11:00
  „T Szabó Imre!
  Ki dönti el, hogy egy cikk fórumozható-e, vagy sem? A mai újságban megjelent fürdő témában a Mágorinéval készített interjú. Ez nem található, pedig a felvetettekre szeretnék reagálni. Vagy csak én nem találom?”
 • 35. Példa 2008. április 17. 10:27
  „008-04-17 09:33
  Népszavazás dönti el a kazincbarcikai kórház sorsát

  Május 18-án helyi népszavazás dönt a kazincbarcikai kórház sorsáról. Az intézmény működésére a Heves megyében monopolhelyzetben lévő HospInvest Zrt. is pályázott - a város képviselő-testülete 6 ellenzéki képviselő javaslatára azonban úgy határozott: referendumon döntik el, hogy a szocialistákhoz köthető magáncég vagy inkább az önkormányzat üzemeltesse-e a jövőben az intézményt.

  A kórház működésének privatizálása ellen gyertyagyújtással és élőlánccal is tiltakoztak a helyiek. Az intézmény 300 milliós adósságot halmozott fel a kórházreform miatt. A barcikai kórházat 2,7 milliárd forintból újították fel, az önkormányzat mégis potom 10 millió forintért adná el működtetési jogát.”
 • 34. Németh Pál nyugalmazott mérnök, Makó 2008. április 17. 07:35
  „Tisztelt Olvasók!

  Csak egyet tudok érteni a Kávási Ür soraival:
  1. Az új fürdőben nagyon kevés a természetes fény.
  2. A fürdő elnyomja a környéket, mert kevés a rendelkezésre álló környezeti tér.
  3. Az egész beruházás megvalósításában a makói mesteremberek aránya elégtelen.

  S még valami.
  Az éppen (felbomló)kormánykoalíciót már csak egy érdekli: a 2010-es választás. Gazdasági-, egészségügyi-, oktatási-, nyugdíjreformokat nem értek el semmilyen tekintetben az elmúlt 6 évben. A mindszenti születésű multimilliomos és milliárdos Makó polgármestere Dr. Buzás Péter, mint egy hű pártkatona, követi a pártja irányvonalát. Neki, nem a munkahely és a gazdaság fejlesztése az elsődleges. 2008. március 9.-én Dr. Buzás Péter is személyes vereséget kapott a Makó és Kistérsége lakóitól: 86%-ban elvetette a nép a három ügyet, amit másfél évvel előtte megszavazott a pártkatona a parlamentben. A nép többsége ellen politizál országos szinten, ellene, ellenünk, ellenem.

  Dr. Buzás Péter eddigi országos politikája - a pártjának megfelelően - megbukott. S ez alatt szenved Makó és Kistérsége is.

  Ha már Makón és a Kistérségben a többség szegény, akkor legalább avval vigasztalhatja magát, hogy a saját gazdagsága tovább nő. Látszólag ez elég neki, nem?

  Nekem sokkal jobban tetszik Dr. Karsai József (MSZP), Battonya, polgármestere. Igaz, ő nem ért el anyagilag olyan sokat, mint a makói kollégája, de pl. kikéri a választói véleményét, és úgy szavaz a parlamentben. Nagyszerű ember, igaz szociáldemokrata! Nekem fontosabb az ilyen stílus, a demokratikus stílus, mint 1-2 millióval több ,,uniós forrás". Mert pozitív példák az MSZP-n belül is vannak!”
 • 33. Kávási Mihály 2008. április 16. 21:46
  „Kedves Doktornő!
  Én is a városért szólaltam meg. Nekem is fontos, hogy milyen jövője lesz Makónak. A lelkesedésedet megértem. Te csak az eredményeket látod, nem azt, hogy ennek milyen ára volt.
  A város a lehetőségeit ezekre a látványos, de versenyképességet nem eredményező fejlesztésekre költötte. Ennek hatására az ország legfejletlenebb városa rangot értük el. A lakosság nagy számban elvándorolt. Mára a 32 ezres városból 24 ezres, azaz 30 %-kal kisebb létszámú várossá váltunk. Az emberek a lábukkal szavaztak. Ma Makó gazdasága áll, az alapvegetálás szintjén van. Két éve nem történt semmi és most egy olyan dobásra készülünk, ami végképp eladósítja ezt a szerencsétlen közösséget. Látni kell azt, hogy aki csak gyalogol az lemarad a futók között. A város fejlődött, de az ország elszaladt mellettünk.
  Nem gondolom azt, hogy egyedül meg tudom állítani ezt a projektet, de ki kell mondani, hogy ez borítékolhatóan nem ennyibe kerül, hogy a hely nem alkalmas ennek a tervnek a megvalósítására, hogy a testület döntéshozóit kijátszották, mert a megszavazott anyag és a mai anyag köszönőviszonyban sincs és azt sem hallgathatom el, hogy a fürdő a külső feltételek hiánya miatt nem tudja hozni a tervezett bevételeit. Az én gyerekeim már itthagyták a várost, de az itt maradottak nevében kijelenthetem, hogy az adósságok rájuk örökítése sem az én ízlésem szerinti. Elvesszük tőlük a jogot, hogy döntsenek a majdani lehetőségeikről.
  A fürdő fejlesztése jó gondolat. Mi magunk is ezt szorgalmaztuk már tíz évvel ezelőtt is. De nem így!

  Akit érdekel képekben is ez a téma az nézze meg a :
  http://invitel.hu/kavasi/sarvari/
  linket

  Nem tudom, hogy emlékszel-e arra a megbeszélésre, amin hárman voltunk jelen? Ott Buzás Péter azt ígérte, az elkövetkezendő beruházásoknál alkalmazni fogja azt a módszert, a munkákat szétszedik olyan darabokra, hogy a makóiak számára is elérhető legyenek. Egy festést, egy fűtésszerelés, egy szint burkolását egy makói csapat is el tudja vállalni. Mi lett ebből? Semmi. Általa bevallottan sem éri el a makóiak részesedése a munkákból az 5 %-ot. Ez ma szerintem a város legjelentősebb problémája, a gazdaság pangásának az eredője.
  Ne gondolja senki, hogy a városnak ártani akarunk akkor, amikor felhívjuk a figyelmet egy hibás lépésre.”
 • 32. dr. Domokos Mária 2008. április 16. 19:49
  „Szeretem ezt a várost, örülök az eredményeknek. Naponta rácsodálkozom a megszépülő házakra, s gyönyörködtetnek a parkok.
  Boldogan megyek a Hagymaházban tartott rendezvényekre, s tudom, hogy a sportcsarnoknak is makóiak ezrei örülnek. Ez a város épül, szépül, s a beruházások nem tették tönkre , csak vonzóbbá varázsolták.
  Országos és európai kitekintéssel rendelkező szakemberek véleménye alapján Makónak van jövője fürdővárosként.
  Végre fel kellene sorakozni a tenni akarók mögé, s nem gátakat építeni útjukba ! Könyörgöm, legalább ne ártson az, aki használni nem tud városának ! dr.Domokos Mária”
 • 31. lokálpatrióta 2008. április 14. 09:11
  „Én is adok ötleteket, egyenlőre ingyen.
  Az Ópusztaszeri park mellett, a pusztában jól nézne ki ez a fürdő. Könyörgöm oda építsék fel, ne Makóra!
  A Mongól Népköztársaságot is ajánlanám, mint potenciális vevőt.

  Az építész bírálók elgondolkozhatnának, hogy milyen városképbe illesztették ezt az "idegen" formát.
  Tudtátok, hogy néhai Márton Sándor készített egy buszmegálló tervet az önkormányzattal szemben lévő buszváróra. Azt a műemléki környezetre hivatkozva, oda nem illőnek minősítették. Azóta is áznak a keletre tartók ott.
  A makovecz fürdő nem formaidegen?”
 • 30. Imperátor 2008. április 14. 08:58
  „Kedves Fórumozók!

  Buzásnak is ilyen kérdőívet kellene köröztetnie, hogy megismerje a TÖBBSÉG véleményét, majd azután annak megfelelően is CSELEKEDJEN!

  http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/mire_hasznalnak_a_vasarhelyiek_a_pmk-t/2053921/

  Hajrá Lázár!”
 • 29. Tedi 2008. április 14. 08:37
  „Kedves Elek,
  sajnos az még mindig nem világos számomra, hogy bár mindenki által köztudott, hogy a kertész ´kémei´ is olvassák ezeket a hozzászólásokat, miért nem védi meg egyik sem a főnököt, miért nem ír vagy írat nyiltan egy választ az, akire ez vonatkozik. az öregúr elszólta magát, tudja, hogy mi, a csőcselék miket írunk ide, nyiván jelentették neki, vagy maga is olvasgatja két buszpályaudvar-terv között, de mégis, egyiknek sincs elég vér a pucájában, hogy leírjon egy ellenvéleményt. Ergo, ha honvéd-ecz lesz, tudni fogjuk, hogy valaki olvas, és lenyúlja a nagy ötleteket.. így tehát nekünk is zsírkrétát kellene ragadnunk, és nyíltan kitenni a terveinet, had díszítsék a várost, még az is lehet, az lesz a nyerő.”
 • 28. Kért Elek 2008. április 13. 20:34
  „T. Tedi!

  Ezt a hozzászolásokat más is olvassa, ne adj tippeket honorárium nélkül, mert ma-holnap erről olvassuk a hírt, hogy Makóvecz úr milyenre állmodta meg a makói Honvéd városrészt. A megvalósításhoz pedig Makó ujabb kölcsönt vesz fel,a viszafizetést pedig a városban lakók átválalják önként és dalolva.”
 • 27. Tedi 2008. április 13. 14:14
  „Hát Elek, na ez még egy szép jövőkép..... látom te is roppant ´lelkes´ vagy, és nyilvánvalóan nem jövőbeni új-ház-építő. mostmár én sem.... kíváncsi vagyok pl honvédban hogy nézne ki egy makovecz-putri..... de nagyjából követné a fürdő vonalait, jurta kicsiben......bruhaha
  Tedi”
 • 26. Kért Elek 2008. április 13. 09:14
  „Úgy látom jó úton halad a város azon az úton, hogy csak akkor lehet majd magán személyeknek új házat épiteni ha az Makoveczi stílusra az építész engedélyes tervei alapján készül.”
 • 25. Tedi 2008. április 12. 21:37
  „A napokban zajlott le a komplex művészeti szemle az oktatási intézmények között, természetesen megcsodáltuk a nagyszerű produkciókat, aztán szintén megcsodáltuk a Makovecz-építette fantasztikus hagymaház nézőteréről a kék eget is.... A TETŐN KERESZTÜL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  jó reggelt!, zuhogó esőbe ültessük már oda a nagyfejűeket....

  Kávási Úr, hajrá! amikor oda kerülünk, jövök segíteni.

  Tedi”
 • 24. Kért Elek 2008. április 12. 17:41
  „A pancsoló beruházás támogatása is a politika része.
  Lumpert Moncsi anno megmondta, " a KÖZPÉNZEKET /TÁMOGATÁSOKAT/ MI FOGJUK ELOSZTANI, AZ KAP AKINEK MI (mszp) ADUNK
  És mint minden mást, ezt az ORGANIKUS építkezést is lenyomják a torkunkon.Mondván eszed- nemeszed nem kapsz mást.”
 • 23. 4 2008. április 12. 16:19
  „Úgy látom menekülni kell Makóról a fiataloknak.”
 • 22. Kávási Mihály 2008. április 12. 11:40
  „Mit kellene tenni? Először.
  Makóból igen sok ,,idegen" meggazdagodott. A makóiak viszont elvétve jutnak ezekhez a megrendelésekhez. Magyarázat mindig van arra, hogy ez miért így van, ugyanakkor ezek a magyarázatok más országokban, más városokban is igazak lennének, ha megalapozottak volnának. Vajon miért nyerik el a portugálok a Portugáliai munkák 95 %-át és miért 27 % ugyanez Magyarországon? Vajon miért jellemező Németországban a helyi munka 85%-ban és miért nincs így Makón? A makói pénzek kevesebb, mint 5%-át kaphatják helyiek. Azokra nem ugyanazok az elvek vonatkoznak? De igen, csak az ő döntéshozói számára fontos a helyiek boldogulása.
  Másodszor. Világosan meg kell fogalmazni, hogy milyen célt tűzünk ki magunk elé. Ehhez a mai kiinduló helyzetet kell reálisan megítélni. Be kell vallani a lakosság elvándorlását, az elszegényedését, a munkanélküliek számát és összetételét stb. SWOT analízis (erősségek, gyengeségek, lehetőségek, veszélyek)

  Ezt követheti az, hogy célul tűzzük ki a városban lakók számának növelését, a gazdasági élet élénkítését, a munkanélküliek számának csökkentését stb. De lehet ez a cél a fürdővárossá alakulás is.

  Ha megvan a cél, akkor stratégiát kell hozzá rendelni. Hogyan érhetjük el ezeket? Kemény kérdések és a válaszok adják majd meg, hogy mit kell tenni.

  Ezek után szabad csak operatív lépéseket tenni és mérni szükséges (monitorring) a célok elérésének távolságát, mindig visszatérően korrigálni a külső és belső feltételek változása szerint. De nem elfelejteni a célt.

  Ha ennek a menetrendnek a tükrében nézem a Makón történteket, akkor az látszik, hogy hiányzik a cél kijelölése, hiányzik a monitorring rendszer, a kontroll. A történések olyan operatív lépések, amik egy sodródás eredményei. Ezektől nem változik meg a városlakók anyagi helyzete, nem tudja felvenni a munkanélkülieket, nem indul be a város gazdasága, azaz nem léptünk előre.

  Kedves fórumozók. Úgy látom , hogy vita folyik a vita kedvéért és ez a vita nélkülözi a konkrét ismereteket. Feltételezéseken alapulnak. Kérem, olvassák el a fürdő megvalósítási tanulmányát, amit a testület jóváhagyott (181 oldal). Abban felfedezhetik azokat a konkrétumokat, amik az általam vázolt ellentmondásokat alátámasztják.”
 • 21. Frank Einstein 2008. április 12. 10:21
  „Drága makóiak!

  Ha Makóvecz tervez valamit az nem a legolcsóbb mulatság, meg nem is biztos, hogy a legesztétikusabb. De ezt a polgármesteretek biztos jobban tudja, mint mondjuk egy tervpályázat zsűrije.”
 • 20. Kávási Mihály 2008. április 12. 10:20
  „Itt vagyok Tedi. Nem tudom az időmet a számítógép előtt tölteni.

  A lehetőségek közül időrendben a következőkre számítok:

  1, Nem gondolom azt, hogy tévedhetetlen vagyok, vagyunk. Első lépésként válaszokat szeretnék a felvetett problémákra. Az is elképzelhető, hogy vannak jó válaszok és csak mi látjuk rosszul a dolgot. Szinte biztosra vehető, hogy lesz ellenpropaganda.

  2, A válaszokkal erőteljes kijelentésekre kényszerítjük az illetékeseket. Tehát: Elegendő a hely, bizonyítható helyszínrajzzal a parkolók vonatkozásában, számítással a szabad terület vonatkozásában, kalkulációval a szálláshelyek vonatkozásában.

  3, Nem lesz drágább, mint a tervezett- Ez új költségbecslés nyilvánosságra hozatalára kényszeríti őket. Ami addig napvilágot látott az hamis. Az nem a bemutatott tervekre vonatkozik. A 3,5 milliárd még olyan tervhez tartozik, ahol a nagymedence megmarad.

  4, A komplex gondolkodás felvetése rákényszeríti őket is egy monitorring rendszer felállítására. Ezzel bizonyítható, hogy minden kellő időben rendelkezésre áll. Működni fog a dolog.

  5, Arra számítok, hogy ezek után maguk is belátják, hogy nem lehet a dolgok felett ilyen felszínesen átszaladni.


  Nem vetném el a képviselők által indított szavazás kérdését. Nekik ez lenne a 4 évük egyetlen hatásosan működő eszköze. Ellene szólhat, hogy pénzbe kerül ennek a szervezése és bonyolítása. Ezt az érvet azzal lehet mérsékelni, hogy ezt össze kellene kapcsolni az amúgy is esedékes másik szavazással.
  Kiváltható a népszavazás egy ettől olcsóbb, nagymintás, független szervezet által készített felméréssel is. Ez is megmutatná, hogy miként vélekednek a dologról az emberek.

  Nem értek egyet azzal, hogy a jobboldalnak nem érdeke az összefogás ebben az ügyben. A választásokig így, vagy úgy el kell jutniok ehhez. Ha nem teszik, akkor magukról állítanak ki bizonyítványt.

  A szavazópolgárok 20 %-a kell . Szerintem Makón 9 ezer körül van ez. Ezt a jegyzőnővel kell tisztázni.

  A cikkben is szerepel az, hogy Buzás erre a hírre nem tudott azonnal reagálni. Várjuk meg ezt is.

  Tehát a menetrend:
  < Buzás reagálása
  < Képviselők reagálása
  < Feltételek tisztázása
  < Csapat gyüjtés, beleértve más szerveződések kinyilatkoztatását az ügyről.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makovecz-tervek a buszpályaudvarra

Makó - Mégis Makovecz Imre tervei alapján újulhat meg Makón a buszpályaudvar. A város önkormányzata… Tovább olvasom