Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Népszavazást akar Kávási Mihály a makói fürdőről

Makó - Helyi népszavazást szeretne kiíratni a város egyik legnagyobb, meghatározó jelentőségű beruházásáról, a makói fürdőfejlesztésről Kávási Mihály. A helyben ismert mérnök-közgazdász aggódik, hogy a szerinte kockázatos projekt túl nagy terhet jelent a majd az itt élőknek, ezért úgy gondolja, közvetlenül is meg kell kérdezni róla az embereket.
Lapunk online változatának fórumán vetette fel először a makói mérnök-közgazdász, Kávási Mihály: helyi népszavazást kellene tartani a képviselő-testület által már elhatározott makói fürdőberuházásról. Ötletét azóta többen is támogatásukról biztosították.

A helyben ismert szakember, vállalkozó, korábban volt önkormányzati képviselő-jelölt azért állt elő a javaslattal, mert más fórumozókkal együtt úgy gondolja, mivel a szerinte kockázatos fejlesztés mindenképpen nagy terhet fog jelenteni a makóiaknak, nem elég a testületi döntés, közvetlenül is ki kell kérni róla az emberek véleményét. Úgy gondolja ugyan, hogy ezt a népszavazást nem civileknek, hanem az önkormányzatnak kellene megszerveznie – ám ha nem teszi, mégiscsak nekik kell lépniük. A világháló nyilvánosságával élve egyelőre azt a csapatot toborozza, akiknek a segítségével a referendumot le lehet majd bonyolítani.

Kávási Mihály a világháló segítségével keresi azokat, akik egyetértenek a helyi népszavazás ötletével. Fotó: Szabó Imre
Kávási Mihály a világháló segítségével keresi azokat, akik egyetértenek a helyi népszavazás ötletével. Fotó: Szabó Imre

Miért gondolja a fürdőberuházást kockázatosnak Kávási Mihály? Például azért, mert úgy véli, az 3,5 milliárdos milliárdos fejlesztés megtérülési számításai gyenge lábakon állnak. Annyi vendéget, amennyinek az állandó jelenlétével a szakemberek számolnak, az e célra fenntartott, ma még üres épületek bevonásával sem lehet elhelyezni a városban. Elegendő számú parkolóhely sincs annyi autónak, amennyivel ennyien jönnének. Ebből pedig az következik – mondja Kávási Mihály – , hogy valószínűleg nem váltanak annyi belépőt, amennyi a rentábilis működéshez kell, a fürdő fenntartásához tehát a makói adófizetőknek kell majd hozzájárulniuk. Ez különösen azok után lesz súlyos teher, hogy az önkormányzat a beruházást is később, évtizedeken át visszafizetendő kötvények kibocsátásával, azaz a város eladósításával szeretné finanszírozni.

További kérdés, hogy szabad-e az utánunk következő generációt ily módon előre megfosztani a későbbi esetleges fejlesztések lehetőségétől? Kávási Mihály szerint ráadásul az embereket a fürdő bővítéséről bemutatott terv is megosztja.

A népszavazási ötlettel kapcsolatban megkerestük Buzás Péter polgármestert is. Ő – útban egy budapesti tárgyalásra – annyit mondott, a téma komolyságára való tekintettel szeretné átgondolni és később közölni válaszát lapunkkal.

Makón még nem volt

Makón helyi népszavazást kezdeményezhet a városban erről 1992-ben megalkotott rendelet szerint például a képviselőtestület, a képviselők legalább negyede vagy a választópolgárok minimum húsz százaléka. A helyi népszavazás érvényes, ha a választópolgárok több mint a fele szavazott és eredményes, ha a szavazóknak több mint a fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. A voksolás eredménye a testületre nézve kötelező. Makón helyi népszavazást a rendszerváltás óta még nem tartottak, ezért azt sem lehet megbecsülni, mennyibe kerülne a referendum.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a másnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. józsi a gőzhengerrel 2008. április 16. 16:28
  „Ez a fürdő nagyon drága munkahelyteremtés. Sokkal olcsóbban és nagyobb létszámó munkahelyet lehetett volna létrehozni egy Mórahalmihoz hasonló zöldégértékesítő komplexummal. Csak ez nem annyira látványos és a nincsteleneken kívül senkinek sem érdeke. Mágorinénak legfőképpen nem az.
  A szállodák hiányával megbukhat a fürdő és vele a város is, velünk együtt. Szűk kapacitás a szálló és a parkoló. A Hollósi K u-i kézilabda pályán kialakítani parkolót marhaság, mert túl messze van. Ide tenisztpálya kellene. A főbejáratnak a tanmedence felől kellene lenni és a parkolók igy elnyulhatnak egészen a Szent István térig.”
 • 40. lokálpatrióta 2008. április 12. 21:35
  „Igazad van cibuka11, de azt is tedd hozzá, hogy ilyen beruházást meg mindenki a saját pénzének kockáztatására tegyen”
 • 39. cibuka11 2008. április 12. 10:06
  „NÉPSZAVAZÁST CSAKIS A KEZDEMÉNYEZŐK KŐLTSÉGÉRE!!!És ez vonatkozzon minden kezdeményezésre.Hajrá Makóveczfalva!!”
 • 38. Reális 2008. április 11. 15:42
  „Tisztességes!
  Remélem a polgármester nyilvános hozzászólását, illetve hallgatását nem tőlem kéred számon?!
  Sunyinak Te neveztél engem, én csak válaszoltam. Nem tudom számodra mi volt sértő, vagy fogadatlan prókátor vagy?
  Még jó, hogy nem Neked kell "kihoznod ebből a városból valamit".
  Vannak erre hivatottak, de bizonyára a városatyák nyitottak a jó ötletekre.”
 • 37. Tisztességes dolgozó 2008. április 11. 15:16
  „Hmmm. Ha tényleg elfogadod mások véleményét (36-os h.sz.),akkor miért kéred számon másoktól a véleményüket (28-as h.sz.-rögtön az első mondatod) ? ? Nem érzel ebben egy kis ellentmondást?
  Elnézésedet kérem,hogy sunyi módon pártolni merem a népszavazást, úgy gondolom ezzel nem bántok meg senkit. De én legalább nem személyeskedem,nem sértegetek...
  Ha Nekem kellene jobbat kihozni ebből a városból,akkor sem ezt az átgondolatlan,felelőtlen megoldást választanám-úgymond munkateremtésre.
  Már jó ideje nem hallottam a polgármestert ebben a témában nyilvánosan megszólalni (és nem is olvastam ). Nagyon hallgat-ennek mi az oka?”
 • 36. Reális 2008. április 11. 14:49
  „Tisztességes dolgozó!
  Nem érzem magam sunyibbnak Nálad. Nem értem ennél őszintébbnek miért kellene lennem, azt sem, hogy miért álljak jobban szembe, hiszen csak a véleményemet írtam meg (28).
  Elfogadom mások véleményét is, én is féltem a gyermekeim jövőjét, nem vagy egyedül ezzel a félelmeddel.
  Te nem akarsz Makovecz fürdőt, mint írtam nekem sem tetszik teljesen, ez esztétikai kérdés. A kivitelezését is sokallom, de tudsz jobbat kihozni ebből a városból? Ez sok embernek munkát adna, növelné az idegenforgalmat, mint ahogy a népszavazás csak növelné a kiadásokat.”
 • 35. Tisztességes dolgozó 2008. április 11. 14:23
  „Undorító,hogy sokan lázadoznak,füstölögnek a fürdő ellen,de nem tesznek ellene semmi kézzel foghatót,és amikor végre ezt a nemes ügyet felvállalja valaki; személyeskedtek,hitelt rontotok. Lehet,hogy van miért,és ezt nem is vitatnám, de ilyen sunyi módon kell ezt intézni? Persze így ,gondolom könnyebb, mint szembe állni az illető úrral,és közölni a sérelmeket. Jellemző....Igaz,Reális?
  Én azért ezeknél a kicsinyeskedéseknél sokkal jobban féltem a jövőnket.Nagyon remélem,hogy nem vagyok ezzel egyedül.
  NEM AKAROK MAKOVECZ FÜRDŐT! Roppant ízléstelen és drága.”
 • 34. Reális 2008. április 11. 13:25
  „Kávási!Nem talált, nem süllyedt!
  Soha nem voltam a beosztottad, soha nem álltam veled perben és nem vagyok a druszád, inkább fölfele kacsingass.
  "Fuck of system!"
  Azért, mert én nem dicsekszem a diplomáimmal, még vannak.
  Az általam elolvasott könyvek száma, saját könyvtáramból valószínűleg több, mint a WC papír száma, amivel életedben kitörölted. A számok világában élek, a realitás talaján és csak azért nem borítom a bilit, (Kávási) mert elkergettek a mézesbödöntöl. Még jó, hogy elismered, hogy írni tudok, hisz ez az egyik "kenyerem" .”
 • 33. Fuck of system 2008. április 11. 12:49
  „Kedves Mihály!
  Reálison ne bosszantsd magad , hisz a leirtakból kiderül,hogy
  sem olvasni sem számolni nem tud ,irni még talán.”
 • 32. Kávási Mihály 2008. április 11. 12:37
  „Igen, kedves Zorró , én magammal értek egyet. Ha a Martiniasti hozzászólását is elolvastad volna, onnan tudhatod, hogy felszólított, mint a patíció megfogalmazóját, hogy legalább én vállaljam a nevem. Vállaltam, mint első aláíró.

  Kedves Reális!, Kedves Druszám!
  Tudom, hogy kit rejt a reális név. A következő személyeskedésed után ki is írom a neved. Nem volt nehéz erre a következtetésre rájönni.
  A fórumozóknak erről csak annyit, hogy Reális 8 éven keresztül volt a beosztottam. Többször ki kellett volna rugni alkalmatlanság miatt. Nem tettem. Ma már nyugdíjas és ráér különböző neveken írni. Később a közreműködésével mintegy 1,7 millió Ft-tal maradtak adósak, ami miatt én pert indítottam. Innen az indíték a gyalázkodásra. Reális annyira reális, hogy nem tudja feldolgozni az őt ért sérelmet.

  A témánk annál fontosabb, hogy egy ilyen emberen elcsússzon.”
 • 31. zorró 2008. április 11. 11:43
  „Akkor te magaddal értesz eggyrt??????????”
 • 30. zorró 2008. április 11. 11:41
  „35. Kávási Mihály 2008.04.06 09:49
  A petícióban foglaltakkal egyetértek és aláírom

  34. ben(t)fentes 2008.04.06 08:55
  Internetes Petíció Makó Város Önkormányzatához!

  Mi, a petíció aláírói felszólítjuk Makó Város Önkormányzatát, hogy a város fejlesztéséről írjanak ki népszavazást!
  A kezdeményezésünk azért született, mert
  o Nem szeretnénk olyan beruházást, ami hosszú évtizedekre eladósítja a várost és ezzel terhet rakunk a gyermekeinkre is. Elvesszük a lehetőséget tőlük, hogy maguk dönthessenek a jövőbeni lehetőségeikről.
  o Nem szeretnénk olyan épületet, mely beszorítva egy kis területre nem rendelkezik mindazon tulajdonságokkal, amik biztosítják, hogy működőképes egységet alkosson. Itt a szabad területre a parkolás megoldására, a szálláshelyek biztosítására és más szükséges feltételre gondolunk.
  o A beruházás megtérülése nem megnyugtatóan bizonyított. Annak kockázatát, hogy a bevételek elmaradása esetén a terhek a makóiakra hárulnak, a makóiaknak kell vállalni.
  o A bemutatott tervek megosztják a közvéleményt. A terheket vállalóknak kell eldönteniük azt, hogy ezt a tervet, vagy más megjelenésű és olcsóbb tervet akarnak megvalósítani.

  Aki egyetért a fentiekkel, az küldjön ilyen értelmű aláírást!
  Megfelelő számú aláírás és a felhívás eredménytelensége esetén a petíciót kiterjeszthetjük a nem internetező lakosság felé.”
 • 29. zorró 2008. április 11. 08:25
  „Tisztelt virágom, virágom!
  Én már nyugdíjas vagyok .
  Ez legyen a fiatalok harca!”
 • 28. Reális 2008. április 11. 08:01
  „Gyerekek mit csináltok Ti itt? Megbíztunk egy magasan kvalifikált stábot a városunk vezetésével, akik azon vannak, hogy szebb környezetben éljünk, és munkalehetőségeket teremtsenek számunkra. Itt az önfényezésen (Kávási), kritikán kívül mást nem látok, van jobb ötlet? Ne asszisztáljunk már egy lecsúszott cezaromániás kezdeményezéshez, hogy a sok pénz egy népszavazásra menjen el.
  Makovecz tervében a faanygok alkalmazása nekem sem tetszik...........de biztosan ez a helyes út?
  Kávási pedig inkább a WC-t használja, ne pedig azt a tányért, ahonnan sokáig jól lakott.”
 • 27. Kávási Mihály a volt ben(t)fentes 2008. április 11. 01:48
  „Ami a cikkből kimaradt 4. rész
  A tanulmány kijelenti, hogy meg kell kezdeni a fürdő gazdasági társasággá alakítását. Azt gondolom, hogy ennek a beruházásnak igen kockázatos a megtérülése. Kockázatot az vállaljon, aki a következményekkel is számol. Azt javaslom, hogy a gazdasági társaságba hagyja itt legalább azt a díjat a szakértő, amit ezért a tanulmánytervért kapott. De a tervező is hagyja itt a tervezési díjat és minden olyan képviselő, aki felelősséggel megszavazta a terv megvalósítását, tegye bele a jövedelmét. Nem sajnáljuk tőlük azt, hogy a terv sikere esetén nyereségestől együtt kapják vissza. De ha bukik a vállalkozás, akkor veszítsenek ők is valamit.”
 • 26. Kávási Mihály 2008. április 11. 01:46
  „Ami a cikkből kimaradt 3. rész
  A fürdő jelenlegi területe nyáron kevésnek bizonyul. A napozás és árnyékba húzódás lehetőségét keresők alig férnek el. Ebből a területből most nagy részt beépítenek. Nehezen elképzelhető, hogy nyáron az emberek a fedett zárt térbe kívánkoznak. Hol helyezhető el a tervezett és kívánatos létszám? Azzal is kell számolni, hogy a vendégek gépkocsival fognak érkezni. Hol helyezhető el mintegy 1000 gépkocsi? Hol tud ebédhez, vacsorához leülni 2000 ember? Ez a terület igen zárt és emberségesen, a vendégek igényeit jól kiszolgálva itt nem lehet elegendő térben gondolkodni.”
 • 25. Kávási Mihály 2008. április 11. 01:44
  „Ami a cikkből kimaradt 2. rész
  A megvalósíthatósági tanulmány még azzal számolt, hogy az 50 m-es medence felújításra kerül és azt fedik le. A felújítás költsége kimaradt a projekt 3,5 milliárdos nettó összköltségéből. A tervező 140-240000 Ft-os négyzetméter árral számolta ki ezt az összeget. Ez a terv lényegesen megváltozott. Kivették a nagymedencét teljesen más terv készült. Mivel ezek az árak a megvalósításkor már nem lesznek tarthatók és a terv is bővült, a 3,5 milliárd Ft már nem is annyi, hanem jóval több. Emlékezzenek csak a hagymaházra, ahol a terv 282 millióval számolt és a végén 440 millióba került. Az így keletkező többletet mi, makóiak fogjuk viselni.”
 • 24. Kávási Mihály 2008. április 11. 01:43
  „Ami a cikkből kimaradt 1. rész
  Először is köszönetet szeretnék mondani Szabó Imrének a cikk korrekt megírásáért. A terjedelmi keretek között mindent jól összefoglalt.
  Most részletezném az érveket. A megvalósíthatósági tanulmány mintegy 45 %-os kihasználtság mellett évi 430 ezer fizetővendéggel számol. Ez nyilvánvalóan Makó és környékén lakókból nem származhat. Tehát turisták szervezésével kellene megoldani. Ez csúcsidőben mintegy 2000 látogató szállodai és éttermi ellátását igényelné. A tanulmány 7. oldalán maga is felsorolja a lehetséges épületek és leszögezi, hogy 200-220 szoba alakítható ki. Úgyszintén a tanulmány veszi számba a jelenlegi szálláshelyi kapacitásokat. Jelenleg 300 fő panziós és 200 fő kollégiumi elhelyezésére van lehetőség. Ez együttesen sem fedi le a szükséglet felét sem. Nem beszélve arról, hogy a fürdő megépítésének időpontjában a volt járási hivatal, a volt rendőrség és a volt kollégiumok átalakítása még befektetői szintes sincs megoldva. Így biztosan nem teljesíthető a bevételi terv.”
 • 23. Satakera 2008. április 11. 00:07
  „Tisztelt makóiak! Itt most nem az a lényeg, hogyki Kávási Úr! Hanem az, hogy egyedül Ő áll ki amellett a disznóság mellett amit Búzás akar a makói népre hárítani. Ő legalább fel merte vállalni, hogy kezdjen valamit azzal amit mindenki lát, hogy a fűrdő terve borzalmas! Amikor megláttam azt hittem egy sárkány emelkedett a Városháza fölé. Azonkívül kikérem magamnak, hogy makovecz lecsőcselékezzen csak azért mert nem tettszik a terve és azt le is írtam itt. Vagy ezt rajtam kívül senki nem olvasta? Összefogni kell most, félre kell tenni az ellenszenvet, nem mocskolódni mint egyesek teszik. Azért tart itt az ország ahol most vagyunk a béka feneke alatt 2 méterrel mert mindenki szét húz, csak a saját pecsenyéjét sütögeti, végre valaki névvel vállalja, hogy segít rendbehozni a dolgokat, és meggátolni, hogy még az ük-ük unokánk is ezt fizesse az adójából. Egyáltalán mit akarnak azok akik mocskolódnak? Nem tetszik a város? Miért nem mennek máshova lakni? Ha meg itt akarnak élni, ne mocskolódjanak, hanem segítsenek, Kávási Úrnak, meg maguknak és családjuknak, hogy ez a ronda terv ne sikerüljön és makovecz tünjön már el a hülye terveivel a fenébe. Szándékosan írtam kisbetűvel a nevét mert mást nem érdemel.”
 • 22. Tedi 2008. április 10. 22:05
  „Kávási Úr! a.k.a. ben(t)fentes???? megkockáztatom.

  helyet és időd kérek, ahol találkozhatunk, és segítek a húsz sázalék összegyűjtésében erőmhöz képest. egyébként tartom magam az eddigi véleményemhez, maximálisan egyetértek a kezdeményezésével.
  Azoknak üzenem, akik mocskolódnak, problémáznak, kritizálnak jó makóihoz "méltóan", olvassák el többször is a 17 és 19. bejegyzést. nem a ki, hanem a miért a lényeg, ha Kávási úrnak bármi ténykedése volt a múltban, ami egyesekből nemtetszést váltott ki, engedtessék meg a szabad véleményalkotás azoknak, akik a következő generációban nőttek fel, köztük magam is, hogy ne előítéletekkel kezdjünk egy jó ügy érdekében, hanem magunk alakítsuk ki róla a képet. ha személyes problémája van a kezdeményezővel, akkor álljon ki elé, névvel, és arccal, és közölje vele, speciel engem nem érdekel, nincs semmi közöm hozzá, és nem tartom idevalónak.

  Ujabban hűséges fórumozóként maximálisan támogatom a kedeményezést!

  üdv: Tedi”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beállított egy borz a makói szerelőműhelybe

Makó - Lakott területen ritkán felbukkanó állat, borz lelt átmeneti menedékre tegnap délután egy makói autószerelő műhely udvarán. Tovább olvasom