Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Népszerű, de még várni kell az egynapos sebészetre Makón

Makó - A betegek elégedettek vele, a részleg profilja éppen e hónaptól bővült – ugyanakkor továbbra is gond a központi teljesítménykorlátozás, ami miatt már féléves a várólista.
– A betegelégedettségi felmérések most elkészült első összegzése szerint a páciensek rendkívül elégedettek a makói kórház egynapos sebészeti részlegén igénybe vehető ellátásokkal – tájékoztatta lapunkat a részlegvezető főorvos, Dehelán Aurélia. Egynapos sebészeti műtéteket éppen egy éve végeznek a Maros-parti városban, ez idő alatt több mint 500 embert operáltak itt meg. A beavatkozásokat egyébként május óta az önálló, tizenkét ágyas részleg műtőjében végzik; a részleget nagyjából ötmilliós ráfordítással a régi főépület emeletén, a megszűnt fül-orr-gégészeti osztály helyén alakították ki. A pozitív visszajelzést adó kérdőíveket az itt megfordult betegek 90 százaléka töltötte ki.

Mint annak idején megírtuk, az intézmény az ágyszámleépítés miatt elvesztett szakmákat próbálja meg ily módon, legalább részben pótolni. Ennek megfelelően eddig szemészeti, traumatológiai, fül-orr-gégészeti, urológiai és gasztroenterológiai problémákkal érkező betegeket láttak el e korszerű, költségkímélő és gyorsabb gyógyulást jelentő ellátási forma keretében, ám éppen ettől a hónaptól bővült a kínálat: mostantól szülészeti és általános sebészeti kisműtétek végzésére is van lehetősége a kórháznak. Ezt a járóbeteg-ellátásban felszabadult kapacitások terhére teheti meg az intézmény.

A szürkehályog-műtétekre is hónapokat kell várni a makói kórház egynapos sebészeti részlegén. A szerző felvétele
A szürkehályog-műtétekre is hónapokat kell várni a makói kórház egynapos sebészeti részlegén.
A szerző felvétele

Ugyanakkor továbbra is probléma, hogy a központi teljesítményvolumen-korlátozás miatt kapacitásának csak töredékét használhatja ki a részleg – az egészségbiztosítóval eredetileg megkötött szerződés szerint 1100 beavatkozást végezhettek volna el. Volna is igény ennyire, így aztán mostanra félévesre nőtt a várólista. Hogy ez miért probléma a betegnek és az orvosnak egyaránt, azt Dehelán Aurélia a szürkehályog-műtétek példájával illusztrálja: havonta átlagban harmincöten kérnek ilyet, de a korlátozás miatt csak húszat végezhetnek el. Ha valaki ma jelentkezik, október végére kap időpontot. Ennyi várakozás után a beteg állapota rosszabbodik, az operáció pedig bonyolultabb, ezzel együtt kockázatosabb lesz. Mindezt időről időre jelzik a szaktárcánál, de egyelőre semmi nem utal arra, hogy feloldani készülnének a tiltást.

Olvasóink írták

  • 2. ....... 2008. július 30. 21:25
    „Az kimaradt a cikkből ha van pénzed akkor holnap már hely is lesz!!”
  • 1. OLVASÓ 2008. július 30. 18:15
    „Egyszerűen felháborító,hogy megszabják a műtéteket!Csak bizonyos számra adnak pénzt.A betegség soha nem rendelésre jön,és ha az egész hétre megvan a létszám a beteg műtse meg magát.Kívánom járjon így aki ezt kitalálta .NE TUDJANAK RAJTA SEGÍTENI!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lengyeleknél 100 ezret ért a Maros Táncegyüttes

Makó - Bár már 27 éve működik, pénzjutalmat – egészen mostanáig – nem kapott… Tovább olvasom