Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Nevet keresnek a maroslelei kultúrháznak

Maroslele - Megújult a maroslelei művelődési ház – arról viszont még nem döntött az önkormányzat, kinek a nevét vegye fel. A makói kistérségben viseli már kultúrotthon többek között Erdei Ferenc, Ady Endre és Kelemen László nevét is.
Nevet keres Maroslele a most megújult kultúrháznak, amelyre a falu 55,2 milliót költött felújítás, átalakítás formájában. A pénz 90 százaléka pályázati támogatás volt; kibővítették a nagytermet, klubhelyiséget, információs pontot, új vizesblokkot és öltözőket alakítottak ki. A falu vezetése ugyanakkor azt is eldöntötte, hogy elkereszteli az eddig névtelen intézményt, és ehhez várja a helyiek javaslatait. Mint Martonosi György polgármestertől megtudtuk, két ötlet érkezett a polgármesteri hivatalba: Annus Józsefet, illetve József Attilát javasolták – döntés még nem született.

Míg a makói művelődési házat Hagymaháznak hívják, így tisztelegve azok előtt a hagymakertészek előtt, akik a régi kultúrházat saját pénzükön építtették, a térség településein előfordul, hogy nincs névadója a kultúrotthonnak – de az ellenkezőjére is akad példa. Dózsa György nevét viseli az apátfalvi, Ady Endréét a kiszombori, Erdei Ferencét a pitvarosi, Kelemen Lászlóét pedig a csanádpalotai. Utóbbi különösen találó névadás, hiszen a magyar színjátszás megalapítója utolsó éveiben Csanádpalotára vonult vissza, és a város római katolikus temetőjében nyugszik.

Annus József vagy József Attila?

Annus József író, költő, lapszerkesztő és politikus Maroslelén született. Már viseli a nevét a községben az Annus József köz, amely nincs messze a Rózsa utcai szülői háztól. József Attilának nincs ilyen szoros kötődése a faluhoz, de az egész makói térséghez fűzik szálak, hiszen a Maros-parti város gimnáziumában tanult. József Attila utca is van Maroslelén.

Olvasóink írták

 • 6. mosómasa 2010. május 14. 20:16
  „Nem a név a lényeg, hanem az, amit nyújtani tud egy ilyen intézmény.”
 • 5. szilléri 2010. május 08. 16:37
  „Erdei ? Annus ?
  Közöm nincs hozzá, de szerintem megérdemelne egy misét !
  ,,Lakói a 20. század elején megváltják a püspöktől az addig bérelt földjeiket. Dessewffy Sándor csanádi püspök a falu nagy jótevője volt: hozzájárult a templom és az iskola építéséhez, támogatta a falu lakosságát, akik hálából, az ő tiszteletére 1908-ban Püspöklelére változtatták a község nevét. Emlékét őrzi a templom előtt felállított kőkereszt is, amelyen Dessewffy arcképe is látható."”
 • 4. zoltan1 2010. május 06. 19:56
  „Szerintem pedig egészen egyszerűen Annus József Művelődési Háznak kellene nevezni.
  Annus József Maroslelén, jobban mondva Püspöklelén született, később számos könyve megjelentetése mellett a Tiszatáj főszerkesztője is volt.
  Kultúra és helyi kapcsolódás egyben, kell ennél több?”
 • 3. sunyifigyelő 2010. május 06. 19:55
  „Ha már kultúra.:)
  Gróf Wolfgang Sigizmund ...bender, szerintem ez méltóbb név lenne! <moderálva..>”
 • 2. polarbear 2010. május 06. 12:28
  „Ha már kultúra...
  Gróf Klebelsberg Kunó neve örökre összekapcsolódik ezzel a fogalommal."Talán" méltó lenne rá! Nem?”
 • 1. brill1 2010. május 06. 11:27
  „Hölgyeim és Uraim! Mit szólnának, ha azt mondanám legyen a müv.ház neve:Nagy László Kultúrcentrum Maroslele!Gondoljunk csak arra milyen sok szép költeményt hagyott hátra a költő.Egy példa: De ki viszi át a szerelmet a túl partra...stb. Úgy gondoltam,hogy egy próbát megérne!!Béla”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kistérségi rock and roll

Pitvaros - Veres Róbert MC/DC, valamint Janza Kata és Mészáros Árpád Zsolt mellett a Salted… Tovább olvasom