Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Nevet nem, csak gyűrűt ad a földeáki galambász

Földeák - Hat éves kora óta foglalkozik galambokkal a földeáki Nagy István. A 33 éves fiatalember buszsofőrként keresi a kenyerét, de állítja, aki ért a galambokhoz, profitálhat is belőle.
- Galambokkal foglalkozni olyan, mint az alkoholizmus: nem lehet kigyógyulni belőle, maximum szüneteltetni - fogalmaz a sokak által ismerős Nagy István, akinek még a főnöke is kedvez, mert évek óta a galamb etetéshez igazítja a buszsofőr beosztását. A megszállott galambász nagyjából 180 galambbal büszkélkedhet, télen kiállításra visz 100 csőröst, nyáron röpversenyre nevez keringőivel.

Kiállítási típusú vöröskoszorús tenyésztojók.
Kiállítási típusú vöröskoszorús tenyésztojók.

A kiállításokon mindent figyelembe vesz a zsűri: számít a csőrkötés (fej-csőr forma), a szemgyűrű, még a tollat is megszámolják, de a színük se mindegy. A bronz tenyésztői minősítéssel bíró férfi számos versenyen megfordult már, különdíjat is bezsebelt. Van olyan galambja, amit 50 ezer forintért sem adott el, mert tudta, hogy jó utódai lesznek. A budapesti magasröptű keringő galambok iránt nagy a külföldi kereslet, a magyarokról ez alig mondható el. A szállógalambok 1500-4000 forintot, a kiállításiak 3-30 ezret érnek. A tollasok 10-12 fajta magot kapnak, amelynek 8-20 ezer forint mázsája. Emellett vitaminokra, ásványi anyagokra is szükség van. Egy galambra napi 3 dekát számol. A jó dúcnak is ára van, de a tökéletes eredménynek ez is része.

- Szerbek, oroszok érdeklődnek, de én nem a haszonszerzésre utazok, a minősítésben szeretnék feljebb jutni, a tenyésztésre és a versenyekre koncentrálok. A szállóversenyeken sok a kritérium, de inkább az ember versenye ez: kreativitás, logika, türelem, szorgalom, megszállottság és rengeteg idő kell hozzá. Mindent dokumentálok, az összes galambomat lefotóztam. Nevet nem adok nekik, de a gyűrűszámot sokszor fejből tudom - meséli a vásárhelyi galambászokhoz tartozó István.
 
Hat éves kora óta foglalkozik galambokkal a földeáki Nagy István.
Hat éves kora óta foglalkozik galambokkal a földeáki Nagy István.

Ezek nem házi kedvencek, a kapcsolat sem olyan velük. Egy-egy szelídebb példány a vállamra száll, de ha a törődést nem kapja meg rendszeresen, elvadul tőlem. Ha valamelyik galambom sorozatosan nem teljesít a tréning szállásokon, leselejtezem. Év végén kiértékelem a „termést", ez alapján tervezem meg a következő esztendőt: a pároztatásokat, a takarmányozást. Rokontenyésztést alkalmazok, szerintem így lehet a legjobb egyedeket „összegyúrni". Saját elképzeléseimet valósítom meg, de Ács Ferenc pápai galambásszal, aki a világ legnagyobb budapesti magasröptű keringőgalamb tenyésztője, naponta beszélünk. Ő a mesterem.

Röpversenynél 16-24 galambot lehet kihajtani egyszerre. Az 5-6 órás repülés után 14 galambnak vissza kell térni, különben kiesik a gazda a versenyből. Ezek a galambok akár 30-40 kilométerről is hazatalálnak. Ha jó a takarmányozás, a megszabott 45 fokos szögtartományból nem húznak ki repülés közben. Ám szerencse nélkül hiába a sok befektetett munka, a szelet nem szeretik a galambok.

István a tenyésztésben van leginkább otthon, fiatalabb galambászok gyakran kérnek tőle tanácsot. 2004 óta foglalkozik komolyan ezzel a sporttal, de 2006-ban a dabasi nagyversenyen 6-8 galambjával a tapasztaltabb galambászok mellett futott be a győztesek közé. Minden baja oda van, ha a galambokkal foglakozik, számára ők jelentik a tökéletes kikapcsolódást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különleges légifelvételeket készít a makói multikopteres

Legutóbb tűzijátékon, előtte a SZIN Ákos koncertjén repült a magasba a makói Puszta Zoltán videós multikoptere. A távirányítós repülőeszközre sportkamerát rögzítve készít filmeket. Tovább olvasom