Délmagyar logó

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő 0°C | 7°C Még több cikk.

Nincs menekvés a családon belüli erőszak elől?

A Makón élő Katalint gyakran veri meg a férje. Nyilvánosan azonban semmit sem mer tenni. Úgy véli, még így, kék-zöld foltokkal is inkább elviselhető az élet, mint férfi nélkül.
Szerkesztőségünkbe látogatott nemrég a családi neve elhallgatását kérő, Makón élő Éva, aki végső kétségbeesésében fordult lapunkhoz – legalább jó tanácsért. Férje és férje családja ugyanis elmondása szerint valóságos érzelmi rabságban tartja, minden házimunkát, feladatot vele végeztetnek el, zsarolják, és nem ritkán verést is kap. Nem lát kiutat, szerinte eredménytelen lenne, ha feljelentést tenne a rendőrségen, de a családsegítő szolgálathoz sem mer elmenni. Szerkesztőségünkben kért tanácsot azzal kapcsolatban: hogyan is adhatná be válókeresetét. A szintén Makón élő Katalinéknál még rosszabb a helyzet: itt a gyerekek is rendszeresen végigszenvedik a nagy veszekedéseket, és végignézik, hogyan veri meg a férje. Ő is hozzátette: félelemben él, nyilvánosan semmit, még rendőrségi feljelentést sem vállal. Mert szerinte még így, kék-zöld foltokkal is inkább elviselhető az élet, mint férfi nélkül.

– Nincs menekvés ebből a szituációból, mert nem vagyok olyan helyzetben, hogy az ismeretlenbe, bizonytalanba ugorjak. Nagyon sok ismerősöm él hasonló körülmények között, és hát ők is csak megvannak valahogy – mondta végül az asszony, mikor azt javasoltuk: válassza inkább az anyák menedékotthonát.

Mediátorok a családi békéért

Két szakember segítségével mediátori beszélgetésekre ad lehetőséget jövő szerdától a makói ENI gyermekvédelmi szolgálata – tudtuk meg Rózsa Istvánnétól. Itt a családon belül tapasztalható feszültségek szakszerű feloldására van lehetőségük a segítséget kereső pároknak. Az irányított beszélgetésekre az ingyenesen hívható 80/820-031-es telefonszámon lehet időpontot kérni.

– Nagyon nehéz a rendőr helyzete, ha családon belüli erőszakról van szó, hiszen a jog csak konkrét bűncselekményeket ismer, amelyek kapcsán eljárhatunk. Persze itt már változatos a kép, hiszen ilyen ügy lehet fenyegetés, zaklatás, önbíráskodás, de akár bántalmazás, házasságon belüli nemi erőszak, sőt szerelemféltésből elkövetett emberölés is. Persze tudni kell: feltehetően a valójában megtörtént konfliktusoknak csak töredéke jut el a bejelentésig, sokszor a rendőrség értesítése már csak a legvégső eshetőség. Ám megállapítható: az elkövetők 95 százalékban férfiak – summázta Márton István rendőrkapitány.

– Legtöbb esetben évtizedes társadalmi, gazdasági és személyes okok robbannak ki erőszakos cselekményekben – tette hozzá. – A többéves munkanélküliség és az alkoholizmus eredménye sok családban a pénztelenség, ami újabb konfliktusok forrása. Kényes téma ez a rendőrök számára is, korábban csak így hívták a kollégák: „csébé", azaz családi balhé. Előfordul, hogy már a szomszédok jelentik a veszekedést, erőszakoskodást, de ezekbe az ügyekbe kívülállók különösképp nem szeretnek belekeveredni.

– A családsegítők helyzete teljesen más ebben az esetben, hiszen nem eljárniuk kell, hanem az érintettekkel közösen megoldást kell keresniük a súlyos problémákra – vallja Rózsa Istvánné, az Egyesített Népjóléti Intézmény vezetője, aki megerősítette: évről évre érezhetően nagyobb a feszültség a nehéz helyzetben lévő családokon belül. Megtudtuk: ugyan néhanapján előfordul, hogy feleségek a férj brutalitása elől menekülnek gyermekeikkel az átmeneti anyaszállóra, de ez ritkaság, az intézményben inkább az anyagiak miatt utcára kerültek kopogtatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buzás tovább sürgeti az M43-as kezdését

A 43-as főútvonal által kettészelt Makó környéki falvak azt kérik az utat fenntartó állami… Tovább olvasom