Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Női tudósító a tűzvonalból

Makó - Nem szereti, ha haditudósítónak címkézik, pedig ott van a legveszélyesebb helyeken, és a fegyverropogástól sem fél. Törékenynek látszó nő ellenére magabiztosan mozog a forrongó iszlám világban, hiszen arabul is jól beszél, édesapja révén félig szíriai származású – ő Al Ghaoui Hesna, a Magyar Televízió Kamera Hungária díjas riportere.
Azt mondja, olykor még előnye is származik női mivoltából, bár azt is tapasztalta, hogy a gyengébbnek mondott nem képviselői nehezebben boldogulnak a média világában.

Jogot tanult az egyetemen, de már akkor is érdeklődött az újságírás iránt Al Ghaoui Hesna, a Magyar Televízió Kamera Hungária díjas riportere, aki a napokban Makón, a Pulitzer-emlékünnepségen tartott előadást arról, milyen esélyei vannak a nemzetközi konfliktusokról szóló hiteles tájékoztatásnak napjainkban. A Népszabadságnak kezdett írni, ott biztatták, használja ki, hogy szíriai édesapjának köszönhetően anyanyelveként beszéli az arabot. Az amúgy is sokat utazó, egzotikus nevű, félig szíriai származású nő így került tudósítóként a forrongó, konfliktusoktól terhes arab világba. Ma a Magyar Televízió híradójában és a Panorámában láthatják a nézők tudósításait. Egyébként azt mondja, épp a származása miatt kell kétszeresen is elfogulatlannak lennie a munkájában.

Al Ghaoui Hesna, a Magyar Televízió riportere Fotó: Segesvári Csaba
Al Ghaoui Hesna, a Magyar Televízió riportere.
Fotó: Segesvári Csaba

Akárhányszor kerekedik fel, mindig új tapasztalatokkal gazdagodva tér vissza. Szomorúnak tartja, hogy az iszlám világ a tévénézők számára ma már szinte egyenlő a háborúval, a viszályokkal, és bosszankodik azon, hogy az európai ember hajlamos ezt a nagyon sokszínű, egymilliárdos embercsoportot egy kalap alá venni. Úgy gondolja, nagy felelősség, egyszersmind nehéz feladat a világnak erről a részéről tudósítani. Főképp azért nehéz, mert az embereket egyre kevésbé érdeklik a konfliktusok, a háborúk, a halottak – elfásultak, elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt. És ezek után már az sem érdekli őket, ami a konfliktusok mélyén lapul, pedig az okokat is feltáró, a hátteret elemző riportok nélkül nem fog valós képet kapni a helyzetről. Bár sokan azt mondják, ami messze van, az bennünket nem érint, ő úgy véli, a mai világban annyira összefügg minden mindennel, hogy ez nem igaz.

Miben mutatkozik meg, hogy egy nő másféle anyagokat készít, mint egy férfi? Például abban, hogy az ott élő emberek mindennapjait is igyekszik megmutatni, ami reményei szerint életközelivé teszi tudósításait. A Kamera Hungária Díjjal tavaly kitüntetett tudósító különben soha nem érezte hátrányát odakint annak, hogy nő. Épp ellenkezőleg: noha itthon úgy vette észre, nehezebben boldogulnak a nők a szakmában, kint udvariasabban, készségesebben fogadták, mint férfi kollégáit, és például a katonák is szívesebben szóba elegyedtek vele. Ugyanakkor ezzel soha nem él vissza, mindig ragaszkodik hozzá, hogy ne nőként, hanem újságíróként kezeljék.

A frontvonalban sem fél

Bár nem egyszer golyók süvítenek a füle mellett, bombák becsapódását hallja, állítása szerint nem fél. Erre ott egyszerűen nincs idő – mondja, hozzátéve: otthon szokott rádöbbenni, milyen veszélyes helyzetben volt, de már ezt az érzést is megszokta. A családja és a párja tulajdonképpen jobban aggódik érte, mint ő magáért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körözött kocsit fogtak Kiszomboron

Kiszombor - Kedden egy lopott személygépjárművet szeretett volna kicsempészni egy román állampolgár… Tovább olvasom