Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 18°C Még több cikk.

Nőnek az adóterhek Makón

Makó - Elfogadta Makó képviselő-testülete a város területén működő vállalkozásokat érintő építményadó, illetve a telekadó, valamint a kommunális adó emelését. Az ellenzék szerint a 8-13 százalékos emelkedés lényegesen meghaladja az indokolt mértéket.
A makói önkormányzat legutóbbi testületi ülésén döntöttek több helyi adónem mértékének január elsejétől esedékes emeléséről. A 8,1 százalékos emelést az előterjesztők szerint a január–októberi időszakra érvényes átlagos infláció indokolta.

Megtudtuk: november végéig idén összesen 618 millió forintnyi helyi adó érkezett a város számlájára, a gépjárműadók pedig 133 milliós bevételt jelentenek Makónak. A 2008-ra érvényes emelés érinti az építményadót, ami a tevékenység végzésére szolgáló épületek esetében, kiemelt területen négyzetméterenként idén 780 forintos évi kiadást jelentett, jövőre ez az összeg 840 forint lesz. Az egyébnek minősített területen a 390 forintos négyzetméterár 420-ra módosult.

A 43-as hatalmas forgalma, zaja miatt csökken az ingatlanok értéke is.
Fotó: Segesvári Csaba

A telekadó mértékét magánszemélyek esetében nem változtatták, a vállalkozásoknak azonban nyolcszázalékos emelkedéssel kell számolniuk – az idei, négyzetméterenként megfizetendő 75 forinttal szemben jövőre 80 forintot kell a város számlájára juttatni. A helyi iparűzési és az idegenforgalmi adó mértéke nem emelkedet.

Szintén az említett mértékben nőtt a magánszemélyeket érintő kommunális adó: lakásonként 8000 forint volt erre az évre, jövőre 8600 forint lesz. Garázs, tanya és Lesi városrészben álló ház esetén 6000 forintról 6500-ra növekszik a teher.

Kedvezményt az M43-as miatt!

A Fidesz a makói testületi ülésen is tiltakozott az ellen, hogy 8-13 százalékkal emelkedik a helyi adók mértéke jövőre a városban; Gilicze János elmondta: a szakemberek által előre jelzett ötszázalékos inflációhoz igazodó növekedést tartana reálisnak. Márton Imre javasolta, helyi adókedvezményt kellene adni a 43-as mentén működő vállalkozásoknak, az ottani ingatlantulajdonosoknak, mert az üzletek működését a meg növekedett forgalom elkehetlenítette, a házakat pedig elértéktelenítette. Indítványukat februárban, a költségvetés szavazásakor terjesztik elő.

A makói ellenzék sokallja az adóemelés mértékét.
Fotó: Segesvári Csaba

Az MDF eltörölne

Szabó Sámuel, az MDF makói szervezetének elnöke a döntéssel kapcsolatban javasolja: a helyi adó meghatározásakor a KSH megyei szervezete által mért kistérségi gazdasági növekedést vegye alapul a képviselő-testület. Így elkerülhető a 13. havi helyi adó bevezetése Makón, és nem nyolcszázalékos, hanem csak 0-1százalékos adóemelés valósulna meg. Szabó arra kéri Makó polgármesterét, hogy rendkívüli testületi ülés összehívásával tegyen javaslatot a vállalkozásokat terhelő adók indokoltan mérsékeltebb emelésére.

Olvasóink írták

 • 9. Ló Elemér 2008. január 10. 09:18
  „Szemétség, és még a szemétdíjat is emelik, pedig sose időben jönnek, aztán meg amerre járnak az meg is látszik a sok szétszórt szemétmaradvány miatt! EZ IS MEGÉRNE EGY CIKKET!
  Ja és vezessenek be Makón új pénznemet - javaslom a BUZNYÁKOT!”
 • 8. 1fiatal gondolatai 2008. január 07. 20:15
  „gyula ez így igaz”
 • 7. MONIKALIA 2008. január 06. 16:40
  „vALLÓ IGAZ MÁR NEM FIZETÜNK MERT NEM LESZMIBŐL ELVISZIK AZT A KIS INGATLANT IS A FEJÜNKFELÖL MERT MINDENT RÁ LEHET TÁBLÁZNI ENYI”
 • 6. KICSI 2008. január 01. 17:07
  „Másképp nem lehet vezetni a fizetési slágerlistát?”
 • 5. Gyula 2007. december 31. 17:55
  „AZ MSZP-SZDSZ ez volt mindég, ez ma és ez is marad:
  - adóemelés
  - politikai elnyomás
  - gazdasági elnyomás
  - emberjogi letiprás
  - hazudás és lopás
  S ezeket a saját egyéni hasznuk érdekében.

  A jobboldal:
  - adócsökkentés,
  - gazdasági fellendités,
  - politikai szabadság,
  - emberi jogok őrzése.
  - kevesebb hazudás és lopás

  Csak ne letargiába esni Barátaim!

  A szavazásokra elmenni és ott a jobboldalra szavazni.

  Nem feladni !!!

  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@”
 • 4. M@M 2007. december 29. 18:54
  „A pogi is meg a képviselők is magasról lesz...nak minket! A lényeg hogy az ő zsebük tele legyen!!! Azt, hogy mi miből fizetünk 50%-os munkanélküliség mellett, senkit nem érdekel!!!”
 • 3. lacio 2007. december 29. 08:46
  „íezután már csak a képviselők fizetését kellene emelni, ja kik kell gazdálkodni a főállású alpolgármester fizetését, valamint az eszement fűrdő önrészét..”
 • 2. anyád! 2007. december 28. 13:52
  „Szép új világ - EU, Schengen meg amit akartok, csak nekünk, a sok kisembernek nem akar jó lenni sehogy se. Már évtizedek óta ezt kell hallgatni minden év végén, hogy mi mennyivel lesz drágább jövőre.”
 • 1. triatlonos 2007. december 28. 11:01
  „Az a lényeg, hogy jobban élünk, sőt soha nem volt ilyen jó! Annak az oldalnak, aki megszavazta. Aki igent nyomott az megélhetési!!!! BUÉK!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új gyógyszertári ügyeleti rend Makón

Makó - Új gyógyszertári ügyeleti rend lépett életbe az ünnepek óta Makón: az eddig hétvégente ügyelő… Tovább olvasom