Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Nyolc művész dolgozik a makói alkotótelepen

Makó - A fürdőépítkezés miatt hamarosan lebontják Makón azt az épületet, ahol most a grafikai alkotótelep műhelyének ad otthont. Ez eredetileg tűzoltószertár volt – jövőre a művészek már a volt Mező Imre Kollégium átalakított, felújított konyhájában és ebédlőjében rajzolhatnak.
A szentendrei Vincze Ottó, Munkácsy Mihály díjas grafikus épp tradicionális technikával készített rézkarcon dolgozott, amikor tegnap délelőtt felkerestük a makói grafikai alkotótelepet. Az ország különböző pontjairól érkezett nyolc művész jelenleg a volt városházához tartozó egykori tűzoltószertárban berendezett műteremben készíti alkotásait.

– A telep több mint 30 esztendős múltra tekint vissza, hiszen a '70-es években alakult hagyományos festőtelepből váltak ki a grafikusok, Kocsis Imre vezetésével – halljuk a jelenlegi vezetőtől, a Munkácsy-díjas grafikusművésztől, Madácsy Istvántól.

A telep eddig öt helyszínen működött, a jelenlegin pedig már tizenöt éve. Mivel a leendő élményfürdő építéséhez kell a hely, így lebontják a grafikusoknak otthont adó egykori szertárat a Széchenyi tér 6. szám alatt.

Vincec Ottó rézkarcon dolgozik, mellette kollégái, Dér Adrienn és Madácsy István. A szerző felvétele
Vincec Ottó rézkarcon dolgozik, mellette kollégái, Dér Adrienn és Madácsy István.
A szerző felvétele

Az önkormányzat ezért felajánlott egy másik ingatlant, amelyet a telepet működtető Makói Kulturális és Közművelődési Nonprofit Kft. vezetősége és az érintett művészek megnéztek, s megfelelőnek találtak. Ez pedig nem más, mint az egykori Mező Imre Kollégium konyhája és ebédlője.
Az új hely három helyiségből áll, s ez a közel 100 négyzetméter alapterület kétszer akkora, mint a szertár. A Csanád vezér tér 6–12. szám alatti ingatlant teljesen átalakítják, felújítják. Mivel az alkotótelep évente csak egyszer, augusztusban működik, így bőven elegendő lesz az idő a munkálatok befejezésére és a költözésre a következő szezonig.
Idei téma: alteregó

A 2009-es grafikai művésztelep témája az alteregó. A székesfehérvári Dér Adrienn gyermekkorának papírból kivágható és öltöztethető babáit hívta segítségül munkája elkészítéséhez. A Képzőművészeti Egyetem harmadévese életében most először jár Makón, de nagyon tetszik neki a kisváros hangulata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marihuána és hamis vízum

Kiszombor, Nagylak - Gyanúsan viselkedtek a nagylaki határnál egy francia lakóautó utasai, ezért a… Tovább olvasom