Délmagyar logó

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 19°C Még több cikk.

Nyolcmilliárdos Makó 2008-as költségvetése

Makó - Komoly vita nélkül fogadta el szerdán a makói képviselő-testület a város idei, nyolcmilliárdos költségvetését. Elhangzott: a következő években a fejlesztéseken lesz a hangsúly.

Míg az utóbbi években a makói költségvetés főösszege négy- és ötmilliárd forint között mozgott, a 2008-as költségvetés előirányzata meghaladja a nyolcmilliárd forintot.

Buzás Péter polgármester az önkormányzat tegnapi testületi ülésén rámutatott a rendkívüli növekmény okára: az egyenlegbe beleszámít a már korábban elfogadott kötvénykibocsátás is, ami 2,5 milliárdos többletet jelent – a következő évek fejlesztéseihez szükséges saját erőt ebből a hitelformából biztosítják. Buzás hangsúlyozta: ennek a segítségével épülhet meg a 3,7 milliárdos fürdőberuházás, az általánosiskola- és óvodarekonstrukció, valamint az ipari park bővítése.

A rendeletet a testület rövid vitát követően elfogadta – a nyolc ellenzéki képviselő „nem" szavazatával. Márton Imre, a fideszes képviselőcsoport vezetője nehezményezte, hogy csökkent a civilek által megpályázható, iparűzési adókból elkülönített összeg. Varga Zoltán alpolgármester ezzel kapcsolatban kiemelte: a tavaly elkülönített pénzkeretet sem merítették ki a civilek.

Gilicze János felvetette: túldimenzionált a fejlesztések nagyságrendje. Buzás Péter összefoglalójában hangsúlyozta: a rendkívüli fejlesztések mellett szűkebbre kell venni számos működési kiadást. A legtöbb vitát a polgármester előző ülés óta végzett tevékenységéről szóló beszámoló váltotta ki, mindenekelőtt az M43-assal kapcsolatos kérdések hangzottak el. Márton Imre felvetette: több szempontból is kérdéses, hogy tartható-e a Makó–Szeged szakasz 2010-es átadásának időpontja. Buzás elmondta: amit lehet, megtesz, a Tisza-híd építéséhez optimális becslés alapján is két nyár szükséges. Elhangzott: több nagyberuházás, közte a szennyvízprojekt megvalósítása is késik, hiszen csúsznak a brüsszeli pályázatok. Buzás rámutatott: a kormányzat az előkészítés és az elbírálás gyorsításán dolgozik.

Olvasóink írták

 • 2. Makói 2008. február 14. 07:43
  „A nyolcmilliárdból jut a főtér felújítására is. Mert má nagyon rondán néz ki, és ha megoldható a posta környékére is ráférne egy kisebb-nagyobb felujítás, itt ez a szép kolégium a környéke pedig úgy néz ki mint egy szeméttelep, azott várakozó autókrol nem is beszélve.”
 • 1. Könyvelő 2008. február 13. 22:03
  „"Nyolcmilliárdos Makó 2008-as költségvetése"

  Nevetséges:
  kölcsönnel nagy a költségvetés,
  hiszen a kötvények, azok kölcsönök.
  Ezt pedig a közösségnek kell majd késóbb visszafizetni.

  Jobb lenne nagy okosok,
  ha a
  "Nyolcmilliárdos Makó 2008-as költségvetése"
  plusz 2.5 milliárdos BEVÉTELBŐL lenne.

  Ez a (társadalmi gazdaság)politika barátaim.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromszázezer a nyomravezetőnek

Makó - Ismeretlen tettesek ellen folytat nyomozást a Makói Rendőrkapitányság lopás gyanúja miatt. Tovább olvasom