Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Nyugalomra lelt a roma festő a Maros-parton

Makó - Egy éve költözött Makóra Dombrádi Horváth Géza roma festő, aki nyugalomra lelt a Maros partján – tájképeit máris uralják a folyó és a part menti erdő színei. Nem csak az ecsetet forgatja jó érzékkel: egy évig Zámbó Jimmy dobosa volt.
Dombrádi Horváth Géza (60) Kisvárdán született, felvett neve gyermekkora kedves Tisza-parti kisvárosára, Dombrádra utal, de egészen egy évvel ezelőttig a fővárosban élt. Mint mondja, Budapestről azért jött el, mert ahogy idősödött, egyre kevésbé tudta elviselni a nyüzsgést, az állandó zajt. Az, hogy éppen Makót választotta, egy szerelemnek köszönhető. Második válása után sokáig egyedül élt, majd egy alkotótáborban összebarátkozott egy makói művésszel, Gaudi Mártonnal, majd megismerkedett az ő nagynénjével – nála talált otthonra.

Elsősorban romantikus tájképfestőnek tartja magát, ebben Markó Károly a példaképe. 1975-től fest. Ez eleinte hobbi volt számára, tehetsége révén és mestereinek köszönhetően azonban az elmúlt évtizedekben jó néhány díjat nyert, képeit pedig több mint 40 tárlaton láthatták az érdeklődők szerte az országban, de például Ausztriában és Olaszországban is. Sok festménye magángyűjteménybe került, de például a dombrádi galériának is ajándékozott belőlük. Egyik alkotását a volt amerikai nagykövet, April H. Foley vásárolta meg. Ma már alkotótáborokat is vezet, mi több, az irodalom felé is kacsingat: verseket, novellákat, regényt ír, kötete is jelent már meg.

Dombrádi Horváth Géza festményével. Egyik képét a volt amerikai nagykövet vásárolta meg. a szerző felvétele
Dombrádi Horváth Géza festményével. Egyik képét a volt amerikai nagykövet vásárolta meg. a szerző felvétele

Néhány képén felbukkan a hagyományos roma élet egy-egy pillanata, de például a mulatós stílus egyik sztárja, Nova Brigitta énekesnő is. Származását büszkén vállalja – úgy gondolja, a magyar kultúrának része az itt élő roma festők, írók, költők munkássága. Mostani képeit a Maros-parti erdő, a folyó színei uralják. Azt tervezi, hogy az itteni tanyavilágot, a város épületeit, hangulatait is megörökíti majd. Mint mondja, Makón végre megtalálta azt az ihletet adó nyugalmat, ami régóta hiányzott neki. Úgy tervezi, ősszel irodalmi est keretében mutatkozik be a makói közösségnek, s ha lesz rá lehetősége, egyúttal festményeiből is kiállít néhányat.

Jimmy dobosa is volt

Dombrádi Horváth Géta nem csak a festészetben jeleskedik: mivel muzsikus családban nőtt fel, kitűnő muzsikus - dobosként OSZK-vizsgát is tett. Egy alkalommal még a 80-as évek elején szobafestőként Zámbó Jimmy otthonában dolgozott, és közben sokat beszélgettek, még zenélgettek is. Aztán amikor Jimmy megvált zenekarának akkori ütősétől, őt kérte fel dobosnak. 1983-ban egy évig muzsikáltak együtt a fővárosi Tavasz bárban. Végül távozott a zenekarból, mert családos emberként nem tudta vállalni az állandó északázást. - Akkoriban Jimmynek 720 forint volt a gázsija alkalmanként, nekem meg 160 - mesélte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csillagvirág a Csanádi pusztákon

A Csanádi pusztákon már nyílnak az őszi csillagvirágok. A kedvező időjárás miatt közel két héttel hamarabb kezdődött a virágzásuk. Tovább olvasom