Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 7°C Még több cikk.

Nyugdíjból vonják a csatornapénzt Magyarcsanádon

Magyarcsanád - Bekövetkezett az elkerülhetetlen: elkezdték levonni a szennyvízcsatorna-építés díját azoknak a Makó környékieknek a jövedelméből, akik tavaly februárig nem csatlakoztak a társulathoz. Sok közöttük a nyugdíjas, akinek alig harmincezres nyugdíjából vonnak tízet, míg ki nem egyenlíti 180 ezres tartozást.
Közel tizenháromezer makói és a környező településeken élő, a csatornázásban érintett lakos mellett több százan vannak azok, akik nem kötöttek semmiféle részletfizetési szerződést a társulattal. Aki egyetlen felajánlott lehetőséget sem fogadott el, vagy eddig nem fizette be a szerződésben vállalt részleteket, most jelentős levonásra számíthat. A törvény értelmében ugyanis meg kell fizetniük a 150-180 ezer forint közötti  önrészt. A tartozásokat az állam adóként hajthatja végre – az adóhatóság által számított részletekben vonják minden érintett jövedelméből –, legyen az fizetés, vagy nyugdíj.

– Egyet nem akartam életemben: tartozást – mondta lapunknak a magyarcsanádi Jani Mihály. – Maholnap nyolcvanéves leszek, és eddig sosem volt adósságom. Annak idején apám tanított rá: a tartozás, fiam, az asztalról eszik. Ezért nem írtam alá semmiféle hitelről szóló szerződést, amit az utóbbi években elém tettek. Semmi szükségem a csatornára, idős vagyok, nagyon szerény a nyugdíjam, még a néhány ezer forintos törlesztés is elviselhetetlen terhet jelentene. Erre most én is számíthatok rá, hogy megsarcolják az egyetlen jövedelmemet – panaszolta több sorstársával együtt. Mihály bácsi – tucatnyi ismerősével együtt – nem fogadta el a Makó térségi csatornamű-társulat egyetlen ajánlatát sem. Mivel a legtöbb sorstársa most érzékelte először a csökkentett nyugdíjat, most várja: mennyit vontak le a megélhetésre szánt pénzből.

A Jókai utcában a kedvünkért összegyűlt csaknem tucatnyi idős lakos panaszolta: jelentős összeget vontak le a nyugdíjukból. Fotó: Illyés Szabolcs
A Jókai utcában a kedvünkért összegyűlt csaknem tucatnyi idős lakos panaszolta: jelentős összeget vontak le a nyugdíjukból. Fotó: Illyés Szabolcs

Legalább ilyen sanyarú helyzetben van szomszédja, Várnagy Sándor is, aki szintén kisnyugdíjas. Ráadásul felesége súlyos agyvérzésen esett át, rokkantsági nyugdíjat kap, így kettőjük havi jövedelme együtt nem éri el az ötvenezer forintot. Most tájékoztatták róla: a folyósító a csatornatartozása fejében havonta 9120 forintot von le.

Nem járt jobban a kiskeresetű aktív dolgozó sem. A szegedi Pickben dolgozó Veréb Mártonné a következő hónapokban 27 ezres levonással számol. Pedig ő annak idején vállalta is a részletfizetést, de a közel 2 és fél ezer forintos havi törlesztést minimálbéréből egyszerűen nem tudta kifizetni. Mindannyian remélik, hamarosan változtatnak az őket nyomorba taszító jogszabályokon.

A társulat sokáig várt

A vízgazdálkodásról szóló törvény lehetővé teszi, hogy a Makó környéki társulás a szükséges önrész megfizetésre kötelezzen mindenkit, ha a többség, azaz az érintett lakosság 70 százaléka az ügy mellé áll. Nagy Lajos elnök szerint mindent megtettek azért, hogy a nemfizetés következményeiről tájékoztassák az embereket. Az eredeti határidő 2005 utolsó napja volt, ezt 2007. február végéig kitolták. A nem fizetők összesen öt, ebből két tértivevényes levelet kaptak a részletekről – meglepetés így senkit sem érhetett.

Olvasóink írták

 • 14. Popgun 2008. március 26. 07:38
  „Én pedig személyesen is ismerem mind a két embert, aki a papirokat tartja a képen és tudom, hogy nem kell őket félteni. Nem élnek nyomorban, sőt egyiküket éppenséggel több ingatlan miatt is érinti az ügy, ezért olyan kényelmetlen. Hát ennyi.”
 • 13. ÉN" 2008. március 25. 21:03
  „ÉN úgy tudom,hogy a földnél jobban nem tísztítja semmi jobban,a szennyvizet.....De mikor is lessz belőle valami. Valahol még csekket is elfelejtettek küldeni.Akkora átverés ez is,a kamatokból ugyan kik élnek még jobban,mert nem fog időre elkészülni az biztos.Meg még az is felháborító,hogy az elnemfogyasztott vizért élőre fizetni,meg áram,stb-bi,meddig zsigerelnek még bennünket ki!”
 • 12. zuzu 2008. március 24. 23:49
  „Nem is hergelem magam ezen a több sebből vérző törvénytelen ,módszeren!! EL NEM VÉGZETT SZOLGÁLTATÁSÉRT TILOS MUNKABÉRT SZÁMLÁZNI!! fogy.véd.törvény.Kötelező előtakarékosság valamire,ami majd valamikor lesz kész,de most kell fizetni!Akár olyan áron is ,hogy éhenhal a csóró nyugdíjas,gyesen lévő,vagy munkanélküli!Forog tőle a gyomrom! Érdekelne ezt a szerződést hány ügyvéd írta alá mint privát ember? Egyébként egyet értek a csatornázással,mert meddig folyik még a fekáliánk,meg a mosószerünk alánk? Az unokáinknak egy teljesen fertőző földet hagyunk örökül. De muszáj ilyen antiszociális módszerhez ragaszkodni???”
 • 11. mirci 2008. március 24. 10:21
  „Engem az bánt, ahogy ezt az egész dolgot intézik. Tavaly február végéig lehetett csatlakozni, úgy hogy részlet fizetési lehetőséget kapjunk. Mi albérletben éltünk, de addigra már kinéztük a házat, amit hitelből szerettünk volna megvásárolni. Elmentünk a tásrulathoz, hogy ilyenkor mi a teendő, mert mi is részletre szeretnénk fizetni. Azt mondták, hogy most azonnal kössük meg a megállapodást, arra a házra, ami még nem is a miénk, különben egyösszegben kell nekünk is fizetni. tehát februártól fizettük a díjat, a ház meg július végén lett meg. De benne volt a pakliban, hogy mehetünk egy másik albérletbe.
  Ez is egy gerinctelen megoldás, hogy már nincs lehetőség az ilyen helyzetben lévőknek a részletfizetésre.”
 • 10. lali 2008. március 24. 08:47
  „Szerintem meg ez a pénz is el fog tünni külömböző alvállalkozok zsebében ha még egyáltalán van belőle,sokat lehetet hallani róla hogy már nincs is meg,egyébként csak gondoljunk a 90-venes években Makón történt vezetékek földbeli elhelyezésére az évszázad lopása volt sok mással együtt!!!!!”
 • 9. Németh Pál nyugdijas mérnök, Makó 2008. március 23. 21:20
  „Tisztelt Olvasók!

  Szerintem a dolognak van egy objektív és egy szubjektív vonatkozása.

  Az objektív oldalhoz tartozik a jogerős törvény, miszerint levonható a hozzájárulás.

  Szubjektív oldalhoz tartozik, hogy ha egy házaspárnak kb. 50´000 forintja van havonta, amiből levonnak mintegy 10´000 forintot, akkor a maradék 40´000 forintból nyomorban él két ember (de a le nem vont összeg is hasonló). Nos a mai árszinten, amikor világpiaci árat fizetnek a (nyomorgó) magyar szegények: áram, gáz s jön hamarosan a víz is, akkor itt egy valós tragédiáról beszélünk!

  Amikor a multimilliomos és milliárdos Dr. Buzás Péter ,,képviseli" Makó és Kistérség ügyeit a parlamentben, akkor mit várhatunk? S a Nagy Lajos nyugdíjas is hazavisz 300´000 forintot havonta. Csak nem gondolja valaki, hogy ilyen emberek átérzik a szegények sorsát? S mi volt a 2008.03.09.-i szavazáson? A nép lesöpörte 85%-ban a három MSZP-SZDSZ törvényt, vizitdíj, kórházi napidíj és tandíjat, az asztalról. Itt olyan országgyűlési politikus ügyködik, aki a lakosság 85% ellen szavaz a parlamentben.

  Ki kell mondani, hogy akik 50´000 forintból havonta 10´000 ezret levonnak egy beteg házaspártól a mai árszínvonalon, azok szociális és humanista értelemben ember ellenes bűnt követnek el.

  Üdvözlettel”
 • 8. makói 2008. március 23. 20:33
  „Olvasd el a szerződést ,mert ha te 180000ft-os szerződést kötöttél akkor az neked annyiba fog kerülni függetlenül mikor kezdik el a csatornát kiépíteni!!Azt nem mondom,hogy egyetértek ezekkel a dolgokkal,de én is szerény körülmények között élek és van szerződésem.Az nem igaz ,hogy nem tájékoztatták erről a dologról az embereket,mert nekem is felhívták a figyelmemet egy esetleges ilyen lehetőségről.(fizetéslevonás)Segíteni viszont az önkormányzatnak kéne ,ugyanis (gondolom)rendes adófizető polgárokról van szó akik annak idején befizették a sok felesleges adót (amiből,már megvették mégegyszer az ingatlanukat)stb.......”
 • 7. bentfentes 2008. március 23. 09:36
  „T.greencat!
  Ha előbb gondolkodnak, akkor a nincsből tudnak fizetni?
  A cikkből tudható, hogy itt idős emberekről van szó. Ők még valószínűleg azt hihették, hogy nem lehet elvenni az embertől, ha ő nem akarja. Valószínű, hogy nem tájékozódhattak a jogról, a mai hiéna magatartásról a szociálisan érzéketlen vezetőkről. Valószinűleg nem gondolnak a jogi megoldásra, mert ebben az esetben volna ilyen is.
  Számomra nyilvánvaló, hogy a társadalomnak segítenie kell a gyerekeket. Nem léphetünk át magatehetetleneken és nem fordíthatjuk el a fejünket a betegektől, a rokkantaktól, a bajba jutottaktól. Azért nem, mert az ember csak akkor mondhatja el magáról, hogy ember, ha nem csak magára gondol. Gondol arra is, hogy ő is lehetne ebben a helyzetben. Elég egy közúti baleset, egy agyvérzés, egy természeti katasztrófa és te is kerülhetsz olyan helyzetbe, amit nem tudsz megoldani.
  Szerintem ez a helyzet már az.”
 • 6. greencat 2008. március 22. 22:07
  „Én meg csak annyit kérdezek, hogy miért is hitték azt az emberek, hogy megúszhatják a befizetéseket?? Hmm??
  Most jobb így, hogy egyszerre többet levonnak a nyugdíjból?? Előbb kellett volna gondolkozni!”
 • 5. kerekes1 2008. március 22. 21:13
  „Én olyat hallottam, hogy a bekerülési költség egyre csak növekszik, szemben a toborzásnál elhangzottakkal. Hogyan lehet akkor olyan beruházásra pénzt szedni ELŐRE, amiről már mindenki tudja, hogy sokkal többe fog kerülni. A szervezéskor becsaptak mindenkit, még saját magukat is. Most próbálkoznak mindennel, de azt hiszem saját maguk sem hiszik már el, hogy sikerülni fog.”
 • 4. bentfentes 2008. március 22. 14:34
  „Néztétek volna meg a tegnapi polgármesteri interjút a makó TV-ben. Akkor tudhatnátok, hogy minden nagyon jó úton halad. A polgármester " mocorgást érez" . Tudhatnátok, hogy eljött a kánaán, legalább is az ajtajában állunk.

  A cikkben szerplő jelenség igen nagyfokú érzéketlenséget takar. A lakosságot csak a pozitív oldalról tájékoztatták és a beléptetésnél hazugságokkal érveltek. Sikerült elérni a törvényi minimum szintet. Ez után a többire kötelező lett. Kötelező!!!!! Miért? Miért ne lehetne választani a nem rákötést? A kényszerítésnek olyan eszközét is kitalálták, amit még esetleg el tudok fogadni. Ez a talajterhelési bírság. De ha valaki ezt választja, akkor választhassa.

  Miért kell a telken belüli bekötési összeget is előre összeszedni? Honnan tudják, hogy mennyi lesz? Miért egyforma ez az összeg? Minden telek egyforma? Miért ne tudnám én magam megcsinálni a saját telken belüli csatornámat?

  Miért kellett ezeket az embereket olyan helyzetbe hozni, hogy a létüket fenyegesse a pénztelenség? Azért, mert a döntést hozók el sem tudják képzelni, hogy vannak, akiknek nincs. Buzás Péternek a havi bruttója 1,5 millió Ft (parlamenti oldalról letölthető). Ez az ember nem tudja átélni, hogy milyen az, ha nincs fizetés, mert munkanélküli az ember. Esetleg nem munkanélküli, csak nincs vevője, elvitte az időjárás a termését, nincs ára a munkájának és a meglévő tartalékai is kifogynak.
  A kis jövedelmet elviszi a villany, a gáz, a tüzelőanyag és az élelmezés. Sokat kell gyógyszerre költeni.

  Kedves Illetékes Elvtársak! Van olyan, hogy nincs.”
 • 3. nickboy 2008. március 22. 13:50
  „Levegőben lóg az egész beruházás.......... az unió csökkentette a támogatási szintet............... így jelentős financiális gondok léptek fel.............. ÉS ERRŐL SEMMI TÁJÉKOZTATÁST NEM KAP A LAKOSSÁG!!!!

  Jó volna már tisztán látni!!!!!!!!!!!!!!!! (ebben is)”
 • 2. Kért Elek 2008. március 22. 07:40
  „Nagy Mihály elvtárs!

  Miért van az, hogy valaki vesz egy házat a csatornázás alatt lévő településen és a ház után már fizették a részletet de a társulás az ÚJ LAKÓTÓL EGYÖSSZEGBEN KÉRI A BEFIZETENDŐ DÍJJAT, holott arra az ingatlanra van befizetve X összeg. ??????”
 • 1. kerekes1 2008. március 22. 07:35
  „Mire is szedik be a pénzt? Arra a szennyvízberuházásra, amire még be sem adták a pályázatot? Homályos magyarázatok, hírek keringenek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pusztaszilsor Apátfalván

Apátfalva - Amit lehet, saját erejéből tesz az apátfalvi önkormányzat a 43-as főút mellett élők egészségének védelmében: száz pusztaszilcsemetét ültettek a napokban a főút mellé. Tovább olvasom