Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Óföldeák a postai liberalizációra vár

Óföldeák - Óföldeákon évekkel ezelőtt nagy felzúdulást okozott, amikor megszűnt az állandó helyi posta – úgy tűnik azonban, mostanra sokan megbarátkoztak a mobil postával. Hogy lesz-e megint sajátja a kis falunak, az a polgármester, Hajnal Gábor szerint a postai liberalizáció sikerén és a helyiek akaratán fog múlni.
Miután az elmúlt években a 600 főnél kisebb lélekszámú településeken gazdasági okokra hivatkozva sorra bezártak a kisposták, talán az egész megyében Óföldeák kérte, követelte a leghangosabban a régi rend visszaállítását. A falu polgármestere, Hajnal Gábor úgyszólván minden követ megmozgatott az ügy érdekében: tárgyalt postavezetővel, parlamenti képviselővel, ajánlott ingyenhelyiséget – hiába. A falu egykori postája ma is zárva. Amikor legutóbb ott jártunk, épp a községben volt a mobil posta autója. Úgy tűnt, az óföldeákiak megszokták az öt esztendeje bevezetett rendszert: volt, aki már várta a zöld kocsit.

A legtöbb óföldeáki már megszokta a mobil postát.  A szerző felvételei
A legtöbb óföldeáki már megszokta a mobil postát. A szerző felvételei

A régi posta épülete évek óta üres.
A régi posta épülete évek óta üres.
Ezt megerősítette a falu első embere is, aki annak idején igencsak ellenségesen tekintett a mobil postára – úgy vélte, ezzel csökken a faluban a szolgáltatás színvonala. Mára sokan kifejezetten megszerették az ide járó kézbesítőket. Különösen azok barátkoztak meg az új renddel, akik nem járnak el dolgozni, egész nap otthon vannak. Ilyenek például a nyugdíjasok. Őket nem zavarja, hogy csak fél 9-től fél 11-ig tudják a postai ügyeket elintézni. Akik meg dolgoznak, többnyire nem helyben, s ahol a munkahelyük van, ott találnak postát is.

Ettől függetlenül nem biztos, hogy az erődtemplomáról híres falunak végleg le kell mondania az állandó postai felvevőhelyről. Mint köztudomású, a jövő évben megkezdődik a postai szolgáltatások jelentős hányadának liberalizációja, s elképzelhető, hogy lesz, aki éppen a kistelepüléseken jelenleg meglévő piaci rést kihasználva szeretne versenyelőnyhöz jutni. A polgármester azt mondja, ha lesz ilyen, meg fogja kérdezni a falu lakóit, mit szeretnének. Ha a többség az ötlet mellé áll, tárgyalni fog az esetleges jelentkezővel az óföldeáki kisposta újbóli megnyitásáról.

Olvasóink írták

  • 1. booo 2012. december 28. 18:06
    „Azért egy hivatalban csak könnyebb az ügyintézés, pláne ha odakint süvít a hideg szél ami havat kavar, vagy épp szakad az égi áldás. Ezen nem elgondolkodni kell hanem megvalósítani!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesz orvosi ügyelet a kis falvakban

Félreértés miatt aggódtak a makói kistérség apróbb falvainak polgármesterei. Tovább olvasom