Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Óföldeák Vass József képeslapján

Négy szép épületet megörökítő képeslapot adott ki falujáról az óföldeáki amatőr helytörténész, Vass József. A lelkes lokálpatrióta más módon is népszerűsíti a települést: kutatásait kiadványokban publikálja, sőt honlapot is működtet az interneten.
Vass József igyekszik a lehető legváltozatosabb módon közhírré tenni a falujáról szóló információkat. Fotó: DV
Vass József tudomása szerint az utolsó képeslap 1947-ben jelent meg Óföldeákról. A falu történetét hobbiból kutató lelkes lokálpatrióta az első képeslapját kilenc évvel ezelőtt jelentette meg. A mostani épp a nyolcadik a sorozatban. Az ötletet a kiadáshoz onnan kapta, hogy folyton járja a községet és fényképezőgépével igyekszik megörökíteni a legszebb épületeket – sokat közülük egyszerűen azért, hogy legalább fotón megmaradjanak az utókornak. A hetvenes évek óta fényképez, több száz felvétele van, ezek legjavából válogat a képesla-
pokra. Az, hogy valaki saját munkájával és pénzéből, pusztán szeretetből képeslapokat adjon ki arról a faluról, amelyben él, Makó környékén kuriózumnak számít.

A makói bíróságon teremőrként dolgozó Vass József azt mondja, hogy az új képeslapot sem üzleti vállalkozásként adta ki. A képeslapot csak a faluban lehet kapni, az ára az önköltséget fedezi – egyébként 3500 példányt nyomtatott belőle, ugyanúgy, mint a korábbiakból. Pontosabban, az elsőből még többet, mert miután az az utolsó szálig elfogyott, utánnyomást rendelt a nyomdától.

A most megjelent postai üdvözlőlapokon négy szép épület, a most rendezvényházként működő egykori óvoda, az új idősotthon, a Návay László-féle kúria és a nevezetes erődtemplom látható, középütt pedig a falu címere. Azt, hogy fotói közül melyek kerüljenek a képeslapra, ezúttal nem maga döntötte el: saját honlapján, amely természetesen ugyancsak a falut népszerűsíti (http://honismeret.atw.hu), szavazásra tette fel a kérdést, és ezek a képek kapták a legtöbb voksot.

Vass József óföldeáki képeslapjai népszerűek: az elsőkből már csak mutatóban van néhány darab. Úgy tudja, küldtek már belőlük üdvözletként Németországba, Angliába, sőt Japánba is – azaz a lapok szerte a világban népszerűsítik a kis falut.


Füzet az erődtemplom felújításáról

Vass József nemcsak képeslapokat ad ki kedves falujáról, de időről időre különböző kiadványokban is publikálja a település múltját feltáró kutatásait. A legújabb, 28 oldalas műben az erődtemplom 1922-es, illetve 1989-ben indult és tíz éve befejezett újabb restaurálásáról szól. A részben korabeli dokumentumok felhasználásával írt kis kötet fotóinak java részét ugyancsak a szerző készítette. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pitvaros: Dégi és Dénes párbaja

Sorozatunkban a Csongrád megyei kistelepüléseken igyekszünk felmérni a politikai erőviszonyokat az… Tovább olvasom