Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Olaszországban volt egyetemista Réka

Makó - Egy cserediákprogram keretén belül töltött fél évet Udinében a makói Martinusz Réka. Olaszországi útjáról, élményeiről, kultúráról és gasztronómiáról mesélt az egyetemista diáklány.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.
Martinusz Réka a Szegedi Tudományegyetem másodéves pénzügy-számvitel szakos hallgatója, aki nemrégiben tért haza az olaszországi Udinéből. Egy nemzetközi programmal járt külföldön cserehallgatóként. – Gimnazista koromban már célom volt, hogy egyetemistaként külföldön tanulhassak – meséli Réka utazásának okát. Mint mondja, sok helyre mehetett volna a világban, de őt mindig is érdekelte az olasz kultúra, és a nyelvet is korábban elkezdte már tanulni. Szüksége is volt a korábbi nyelvtudására is, ugyanis tantárgyait angolul és olaszul hallgatta. A féléves programból sokat profitált: a nyelvet olyan szinten elsajátította, hogy jövőre középfokú nyelvvizsgát szeretne tenni. A nyelvtudás mellett bővítette kapcsolatait, hisz az olasz egyetemistákon kívül románokkal és franciákkal is megismerkedett.

Martinusz Réka.
Martinusz Réka.

Az olasz egyetemen is gazdasági szakon tanult Réka, de tapasztalatai szerint kint sokkal átfogóbb ismereteket oktatnak, mint Magyarországon. Más az osztályozási rendszerük is: egytől harmincig terjedő a jegyrendszerük van, ami egy magyar egyetemistának meglehetősen furcsa. Az is más volt, hogy az egyik vizsgán csapatokba szerveződve kellett megoldaniuk a feladatokat.

A tanulás mellett természetesen jutott idő szórakozni, kirándulni. Járt Rómában, karneválozott Velencében, de Réka kedvence Verona volt. Olaszországi kint tartózkodása alatt volt a pápaválasztás is, aminek az olasz kultúrában betöltött nagy szerepe mindenütt érezhető volt. Az olasz élményekből természetesen nem maradhatott ki a pizza, a fagyi és a tenger sem. Az olasz gasztronómiában számára az is újdonság volt, hogy mint mondja, az olasz konyhakultúrában nincs sokféle leves, ő is csupán egy-kettőt kóstolt, ellenben tésztát, tésztával esznek, és rengeteg desszertjük van. A tipikus olasz mentalitásról Réka csak annyit mondott: van egy kis munka a pihenésben.

Réka úgy véli, az, hogy részt vett az Erasmus programon sokat fog jelenteni a munkaerőpiacon, ebből kifolyólag annak az esélyét sem zárja ki, hogy az alapszakos diplomájának megszerzése után külföldön, akár Olaszországban folytassa tanulmányait.

Olvasóink írták

 • 7. kontrapista 2013. augusztus 10. 03:05
  „5.kullancs
  " 2-3000 ezer " egyenlo 2-3 millio”
 • 6. Moolnaar 2013. augusztus 09. 22:29
  „Csak gratulalni tudok Rekanak! Tipikus otthonulös hozzaszolasok... karosszekböl osztjak az eszt! Ki lehet probalni! Aki mar elt kulföldön az tudhatja, hatalmas tapasztalat szerzes az egesz. Megegyszer gratulalok innen Göteborgbol! :)”
 • 5. Qllancs 2013. augusztus 09. 22:28
  „3. pista !
  Mit nem értesz azon amit az 1. ír ??
  Olvastam én is : origo.hu, v. HVG. hu épen a héten !
  2--3 ezer diák kap a magyar államtól ösztöndíjjat, 12 MILLIÁRD ft !!!!!jól írta a haver.”
 • 4. mivan? 2013. augusztus 09. 20:43
  „Szerintem hasznos ha egy diák valamely más országban is elvégez fél vagy egy évet. Az lenne a legjobb ha ismereteit aztán itthon kamatoztatná. Ha tudja...”
 • 3. kontrapista 2013. augusztus 09. 20:02
  „1.gr. fika
  " 2-3000 ezer kulfoldi diak tanul, at allamtol .. adoftjainkbol "
  Vicces ember lehetsz, akit Munchausen baro sem tud uberelni !”
 • 2. Nyestede 2013. augusztus 09. 18:41
  „Ez most vicc, ugye? Cikket írni arról, hogy egy egyetemista kimegy Erasmus programban Olaszországba?
  Ez mióta esemény? Évente több száz ilyen hallgató van, aki Dániától Portugáliáig tanul a legkülönbözőbb helyeken.

  Az a rész tetszik a legjobban, hogy annyira megtanult olaszul, hogy még tán nyelvvizsgát is tesz, a nem jóját, hogy oda ne rohanjak, fél évig pihengetett kint, és majd talán jövőre lenyelvvizsgázik egy viszonylag könnyű nyelvből, valahogy kicsit többet kéne letenni az asztalra.”
 • 1. grafika88 2013. augusztus 09. 16:45
  „..pizza, fagyi ...tenger.
  <moderálva>

  Máshol írták pl. Magyarországon is 2-3 000 ezer külföldi diák tanul. at államtól..az adóftjainkból : 12 milliárd ft költ rájuk az állam!!!!
  A magyar diák ..meg levan tojva !!!Akiknek a szülei itt adóznak !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsan hajtott, kórházban a motoros

Makón, a városháza előtt szenvedett balesetet egy Nagylak irányából érkező motoros. Tovább olvasom