Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 22°C Még több cikk.

Olvasás éjszakája: csillagok, szerelem, telihold

Makón két helyszínen is megrendezték az Olvasás éjszakáját. A József Attila Gimnáziumban a tanulók olvasmányélményeikről meséltek, míg a Kincskereső Könyvesbolt előtti téren csillagokról, szerelemről, teliholdról beszélgettek két makói szerzővel.
Sikeresnek mondható az a kezdeményezés, az Olvasás éjszakája, ami péntek este vette kezdetét a városban. Az országos programsorozathoz kapcsolódva sokakat megmozgatott a rendezvény, ugyanis két helyszínen több mint százan gyűltek össze, hogy könyvekről, irodalomról beszélgessenek. A Korona butiksoron lévő könyvesbolt elsőként csatlakozott a rendezvényhez. A tulajdonos, Lengyelné Szűcs Erzsébet úgy véli, mi más, ha nem egy könyvesbolt csatlakozna a rendezvényhez, így nem is volt kérdés a részvétel. Programjuk az irodalom és az éjszaka kapcsán a csillagok, szerelem jegyeiben telt. A jelen lévők Mészáros Ildikó, pedagógus vezetésével két makói származású íróval: R. Bodzsár Erzsébettel és Rozsnyai Jánossal beszélgetett. A szerzők és a magyartanár egyet értettek abban, hogy ma már megváltozott az olvasás, mást és másképp olvasunk, de a lényeg, hogy még nem veszett el az a fajta időtöltés, kulturálódás.

Sikeres volt az első Olvasás éjszakája Makón.
Sikeres volt az első Olvasás éjszakája Makón.

A József Attila Gimnázium minden évfolyamát bevonva rendezte meg az Olvasás éjszakáját. Az alsó tagozatosok olvasásélményeiket osztották meg társaikkal, és kedvenc könyvükből olvastak fel részleteket. A gimnazisták különböző témákra csoportosulva olvasták egymás könyveit, és beszélgettek azokról egészen éjfélig. Bolhapiacot is tartottak, ahol megunt könyveiket adták el új gazdáiknak. Az esemény csúcspontja a közös hangos olvasás volt, amikor egy-egy jól ismert Gárdonyi és Wass-idézetet olvastak fel mindannyian. A rendezvényre szerették volna meghívni az iskola egykori diákját, Turi Tímeát, aki a költői pályán már szép sikereket ért el. Tímea elfoglaltsága miatt nem tudott hazajönni, de felolvasták az erre az alkalomra írt köszöntőjét. Levelében hangsúlyozta az olvasás magányos tevékenységének közösségi eseménnyé tételét, hisz az este az olvasókat az olvasókkal kötötte össze. Hogy mennyire vált közösségi tevékenységgé az olvasás azt jól tükrözi, hogy a fiatalok lelkesen meséltek olvasmányélményeikről. Mi több, sokan könyveket is cseréltek egymással. Bittó Anna nemcsak ezen az estén vett kezébe könyvet, rendszeresen olvas. Szerinte jó ötlet az Olvasás éjszakája, hiszen más keretek között ismerkedhettek meg új könyvekkel. A fiatalok nagy része úgy véli, manapság egyre kevesebben olvasnak, de van olyan réteg, akik nem tudják elképzelni könyvek nélkül az életüket.

Nyuzó Béla, az intézmény magyartanára elmondta, néhány hete a rádióban hallottak először az Olvasás éjszakájáról, melyhez az iskola azonnal csatlakozott. Habár a tanévkezdés miatt nem sok idejük volt a szervezésre, de szerették volna hasznosan, a gyerekeknek is tetsző módon eltölteni az estét. Magyartanárként azt tapasztalja, az órákon nem sok idő jut a saját olvasmányélmények megbeszélésére, így ez az esemény mindenképpen nagyban hozzájárul, hogy más szemszögből, közvetlenül beszélgessenek. Örömteli az is, hogy sokféle témában olvasnak könyveket a gyerekek: sokan a krimit és a fantasy-t kedvelik, szerzők közül a Dan Brown-, és a Ken Folett-könyvekért rajonganak. A kisebbeknél főként a magyar írók és a klasszikus ifjúsági regények a legnépszerűbbek.

A nagy sikerre való tekintettel mindkét helyen jövőre is szeretnék megszervezni az Olvasás éjszakáját.

Olvasóink írták

  • 1. Tuntuj 2013. szeptember 16. 20:09
    „Remélem az R. Bodzsár Erzsébet csak elírás, sajtóhiba, és nem további jele annak a tájékozatlanságnak, ami már a felolvasóesten megmutatkozott az írónő személyével kapcsolatban. Ha sajtóhiba, akkor is kicsit kínos, hiszen ő munkatársa is volt ennek a lapnak, mondhatnám senior (helyesebben seniorita) minőségben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építőipari cég épít hotelt a fürdőhöz

Hotellé alakítja át Makó egyik legszebb régi épületét a Bodrogi Bau cégcsoport a Hagymatikum fürdő mellett. Tovább olvasom