Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Olvasói levél: a cigitől vagy a lángostól erősebb a szájszag?

Makói olvasónk a helyi kispiacon falatozta a lángost, de nem volt felhőtlen a gasztronómiai élménye. Mellette nagy bőszen pöfékeltek. Olvasói levél.
"A makói piacon, hetipiacos napokon hosszú sorokban, türelmesen álldogálva várják a vásárlók, hogy sor kerüljön rájuk a lángossütő pavilon pultjánál, ahol igényeiknek megfelelően a legkülönbözőbb szervírozás szerint kapják meg a forró lángost, fánkot vagy teát az éhségüket csillapítani vágyók.

A hideg, szeles vasárnapi reggelen, a szmogtól megtisztult tiszta friss levegőn beálltam én is a sorba. Rajtam kívül három fiatal, elegáns szépasszony, egy kislány és hat férfi várakozott.

A hölgyek mintha versenyeztek volna, oly elánnal szívták cigarettájukat, füstfelhővel ellátva a pavilon légterét.

Férfitársaimmal békésen álldogáltunk, egyikünk sem dohányzott, és nem emelt szót a tiszta levegő ellenségei ellen.

A gyengébb nem képviselői, mintha minden a legnagyobb rendben volna, szívták a cigarettájukat, közben jóízűen ették a finom fokhagymás, sajtos, tejfölös lángost, közben az ínyenc falatokat megfüstölték, a maradék füstöt pedig felénk árasztották.

Akarva-akaratlanul mindenki hallhatta beszélgetésüket. Az egyik hölgy megjegyezte: jól felemelték a lángos árát. (210 forintról 220 forintra)
Soha nem dohányoztam, így nem tudom, hogy a kezükben lévő füstölgő bűzrúd szála mennyibe kerül, de feltételezem, hogy manapság már nem filléres dolog...

Miután a hölgyek elfogyasztották a lángosukat, az egyik megjegyezte: jó büdös lett most a szánk a lángostól. Az lehet, hogy egyiküknek sem jutott eszébe még soha, hogy a dohányfüsttől átitatott leheletük sem leányálom. Majd egy utolsó szippantás után a távozás hímes mezejére léptek.

Mindannyian utánuk néztünk, a szépségüket megcsodálva, és véleményünket magunkba fojtva nyugtáztuk a történteket.
Javasolnám a lángossütő tulajdonosának, hogy a férfiak védelmében tegyenek ki egy tiltó táblát: TILOS A DOHÁNYZÁS!"

Bozsogi Attila, Makó

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. 3évesférfi 2012. február 01. 11:09
  „Nagyra becsülöm a hozzáállásod.”
 • 40. 3évesférfi 2012. február 01. 11:05
  „39. la-za: Ez korrekt, köszönöm. Ha mindenki így gondolkozna, mindannyian jobban járnánk, ez azt hiszem evidens. Viszont olyan sokan nem gondolkodhatnak így, mert tele a város csikkel, és én például soha nem láttam még olyat, hogy valaki a buszmegállóban nem dobta volna el a cigarettavéget. Biztos van ilyen, de az is biztos, hogy ez az elenyésző kisebbség. Pedig ezen nagyon egyszerű lenne javítani.”
 • 39. la-za 2012. február 01. 07:36
  „37. 3évesférfi 2012.01.31. 13:14

  Kiegészíteném valamivel, mert továbbra sem érted, hogy mit mondok vagy legalábbis nem teljesen: nem minden dohányos dobálja szét a csikket. Aki a csikket eldobja el fog dobni mást is, és ha egy nemdohányzó szemetel, akkor ő is eldobálná a csikket, ha dohányozna. Ennyi! Ez csupán intelligencia kérdése. Én dohányzom, de pl a kocsiban tartok egy dobozt, hogy ha megállok dohányozni és nincs csikktartó a közelben, akkor abba teszem el. Az utcán nagyon ritkán gyújtok rá, de ha mégis és nincs kuka a közelben, akkor elteszem a csikket egy zsebkendőbe és otthon kidobom.... Hidd el, sokan csináljuk így...”
 • 38. triatlonos 2012. február 01. 07:12
  „A kérés meghallgatásra talált, mert mától 60 ft-al drábább egy doboz cigi. Az emeléssel egyetértek, de a mértékét keveslem.”
 • 37. 3évesférfi 2012. január 31. 13:14
  „36. la-za: Természetesen nem csak a csikkek miatt szemetes a város, egyetértünk. A csikkek miatt IS szemetes, és ez bizony a dohányosok sara. A többi szemét független a dohányzástól, akárki szétdobálhatja a műanyag palackokat, nejlonszatyrokat, meg a amit szoktak tisztelt polgártársaink, ha cigarettáznak, ha nem, ugyanolyan felháborító. A számolatlan csikket az utcán viszont csakis a dohányzók termelik. Erre nem válasz az, hogy egyébként is szemetes a város. Mert nem úgy van, hogy a dohányosok a csikket pöckölik mindenhova, a nemdohányzók meg a többi hulladékot.”
 • 36. la-za 2012. január 31. 12:06
  „35. 3évesférfi 2012.01.31. 10:23

  Nem jól értelmezted, amit írtam. Megpróbálom úgy megfogalmazni, hogy te is megértsd: nem csak a csikkek miatt szemetes a város. A szemetelés nem dohányos-nemdohányos függő. Semmi más, min t intelligencia kérdése. Egy szóval sem írtam, hogy negligálja a szétdobált csikkeket.....de te úgyis azt magyarázol bele. amit akarsz....”
 • 35. 3évesférfi 2012. január 31. 10:23
  „31. la-za: Ez negligálja talán a szétdobált csikkeket? Nem, ez csak a kifogás, hogy szemetelek én is, ha más is szemetel. Gratulálok ehhez az életszemlélethez.”
 • 34. jozko 2012. január 31. 10:12
  „A jólneveltség és a megfelelő szocializáció sok tilalomfát helyettesíthet.

  A jólnevelt, a kultúrált társas életmódhoz szokatatott embernek is vannak alapvető /élettani/ szükségletei ,
  de -tisztelettel szólva- nem ásítozik, nem böfög, fingik , füstöl , bűzölög a társaság orra alá, nem vizel a medencébe , nem jár mosdatlanul,- főleg nem randira és társaságba!

  Vannak még nevelhetők /esetleg a tiltásnak engedelmeskedők.../ , de egyesek akkora egóval születtek, vagy akkorát szedtek magukkra, hogy velük a nomális társas együttlétre esély sincs.
  Ilyenkor a legtöbbször - "okos enged" alapon dől el a dolog.
  Kivételes helyzetekben / kismamák, gyererek, betegek érdekeire tekintettel/ lehet esélye egy nem túl erélyes,
  de jól érthető figyelmeztetésnek.
  <moderálva>”
 • 33. Queenmargareth 2012. január 31. 09:58
  „jól van, értettem.belefulladok a szemetembe.”
 • 32. la-za 2012. január 31. 07:42
  „makóváros a legjobb példa arra, amit már előre jósoltam. A sok <moderálva> ezek után is pampogni fog :) Ne is 10 méter legyen, legyen egyből 22....mert az olyan szép szám. Ha a hülyeség fájna... :)”
 • 31. la-za 2012. január 31. 07:41
  „29. 3évesférfi 2012.01.30. 21:43

  "...a milliószámra szétdobált csikk..." Meg műanyag flakon, zsebkendő, üveg, háztartási hulladék, stb. Ezt is mind a rohadék dohányosok dobálják el....”
 • 30. abri47 2012. január 30. 21:55
  „A vöröshagymás, fokhagymás szagú embereket mikor tiltják már ki mindenhonnan? Ráadásul van aki még izzadt szagú is. Volt szerencsém ilyennel együtt utazni járművön. Háááááát akkor már inkább a bagószag!”
 • 29. 3évesférfi 2012. január 30. 21:43
  „28. Queenmargareth: Persze, csak bemondják, hogy az autó is okádja a füstöt, miközben ők is használják, PLUSZ dohányoznak. Na, pontosan ez az álszenteskedés.
  Egyébként engem a dohányfüstnél jobban zavar a milliószámra szétdobált csikk. Bár erre is gondolom megvan az indok: azt csinálok, amit akarok, jogom van hozzá. <moderálva>”
 • 28. Queenmargareth 2012. január 30. 18:43
  „23. 3évesférfi 2012.01.30. 16:55 ja-ja, de nem is álszenteskednek:)))))))”
 • 27. ossian33 2012. január 30. 18:42
  „21. Queenmargareth 2012.01.30. 15:55

  A buszok talán parfümfelhőt pöfögnek ki? A teherautóknak is muszájjjj közlekedni, különben hogy kerülne pl. a boltba a sok áru. És a feketén vásárolt cigidet sem villamossal hozzák ukrajnából.”
 • 26. viro 2012. január 30. 17:30
  „Dohányoztam én is de tudtam mindig hol lehet rágyújtani meg hol nem!Ehhez ész kell????”
 • 25. zazie 2012. január 30. 17:29
  „Boldog lehet a levélíró, hogy ennyi az összes problémája, hogy erről egy egész levelet kellett írni, a DM-nél pedig nagy lehet az ubiszezon, mert leközölte...

  Ha a buszra felszáll egy büdös ember, akkor azt miért nem szállítják le? Vagy zárt helyre bemegy egy büdös ember?
  Ugyanannyira zavar másokat.

  Ez a dohányzás, nem dohányzás kérdés ugyan ilyen, kulturált ember szokott fürödni, és ha dohányzik is, akkor azt igyekszik úgy tenni, hogy másokat ne zavarjon.
  A nagy nemdohányzók védelme közben elfelejtik, hogy ugyanannyi joga van dohányozni, mint nem...
  Miért nem lehet kimondottan dohányzó kávézót/kocsmát is üzemeltetni? Aki nem dohányzik ne menjen oda... ennyire egyszerű lenne, de nem, tiltsuk ki mindenhonnan...

  azok a megjegyzések pedig külön álszentek, amikor azt írják, hogy a dohányzó ember azt hiszi neki mindent szabad... miért a nemdohányzó nem hiszi azt? Ha zavarja a füst, menjen arrébb...
  Amikor még dohányoztam, és esetleg míg fél órákat vártam a buszra, és rágyújtottam, akkor mindig igyekeztem jó messzire állni, hogy ne zavarjak másokat, mindig akadt egy-két emberke, akik egész beállt az intim szférámba, mikor én már ott álltam, és dohányoztam... akkor nekem ne pampogjon, hogy rámegy a füst, tekintve, hogy nem volt akkora tömeg, hogy ne tudott volna arrébb állni.”
 • 24. 3évesférfi 2012. január 30. 16:57
  „19. szatyi: Csakhát az azt égvilágon mindenre rá lehet mondani nagy flegmán, hogy búra alatt nem lehet élni, és akkor el is van intézve a kérdés. Megrántjuk a vállunkat, oszt kész.”
 • 23. 3évesférfi 2012. január 30. 16:55
  „21. Queenmargareth: Mintha a dohányosok nem használnának személyautót...”
 • 22. makovaros 2012. január 30. 16:26
  „8. Ezzel nem értek egyet! akkor akik dohányoznak miért állnak oda a nem dohányzók közé? Különösen imádom mikor valami rendezvényen és beáll elém és a szél a arcunkba fújja a füstöt. Én nem dohányzok nem is akarok károsítani a tüdőm vele, akkor más se csinálja hogy beáll elém és fújja rám a füstöt. Fidesz eddigi munkájával, csak itt értek egyet hogy ezt a cigi rendeletet bevezették. Sőt még tovább kéne szigorítani. Közintézmények bejáratától 10 méter Gyerek közintézmények (Iskola Óvoda stb) Pedig a bejáratától számított 50 méteren kívül engedném.

  Itt kérném az önkormányzatot: hogy ezt sokkal szigorúbban nézze mint a utcára belvíz elvezetőbe engedett szennyvíz problémát. És amint lehet a legmagasabb bírságot szabják ki rá. (És ha már a kormány nem add rá akkor abból a pénzből építünk járdát :D)”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téli kupa: Megvédte címét a Dublin

Az utolsó játéknapot rendezték a XII. Makói Téli Kupán. Négy elődöntőt, helyosztót, és… Tovább olvasom