Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Önkéntesek irtották a parlagfüvet

Makó - Még a kertbarátok sem igen tudják, hogy néz ki a parlagfű – ez volt az egyik tanulsága annak a tegnap délelőtti akciónak, amelynek keretében a Maros-partot igyekeztek megtisztítani az önkéntesek. Pedig jó lenne, ha mindenki tudná, mert csak Makón ezer ember szenved tőle.
Sok a parlagfű a Maros-parton – ezt tapasztaltuk, amikor tegnap délelőtt elkísértük azokat az önkénteseket, akik vállalták, hogy a tisztiorvosi szolgálat (ÁNTSZ) felhívására megtisztítják a töltésen túli területeket a sokaknak szenvedést okozó gyomnövénytől. Az akcióban 40-en vettek részt, többségük a helyi kertbarát kör tagja volt, de például a polgármesteri hivatal dolgozói közül is sokan eljöttek. Többen kapát, sarlót hoztak, mások kesztyűt húzva puszta kézzel láttak munkához.

A csoport három részre oszlott, és a strandig vezető utat, az erdőt és a kiskertek környékét járták végig. Reggel fél kilenckor indultak, délután egyre végeztek, és összesen 20 zsáknyit gyűjtöttek össze az Amerikából a 20-as években hozzánk került, sokaknak asztmás tüneteket, fulladást okozó növényből. Úgy látták, a legtöbb parlagfű a bigecsek környékén nő, még olyan kiskertet is találtak, amin szinte tenyészett. Hogy érdemes volt megrendezni az irtást, azt jelzi: még azok közül is többeknek gondot okozott a felismerése, akik évtizedek óta kertészkedtek.

Kertbarátok küzdenek a parlagfűvel – nekik sem könnyű. A szerző felvétele
Kertbarátok küzdenek a parlagfűvel – nekik sem könnyű.
A szerző felvétele

Nagy Jánosné, az ÁNTSZ közegészségügyi felügyelője lapunknak elmondta: azért most hirdették meg az akciót, mert hamarosan kezdődik a parlagfű virágzása, azaz most még van értelme az irtásnak. Tapasztalataik szerint amióta komoly közmunkaprogram működik a városban, nagyon kevés a közterületeken növő parlagfű Makón. A napokban a játszótereket járta végig – egyet sem talált. Más a helyzet viszont az udvarokkal, kertekkel, a magánházak és vállalkozások körüli területekkel.

Olvasóink írták

 • 6. bo 2009. július 02. 22:12
  „Kedves Zsigmond! Azt hiszem rosszul olvastál a sorok között! A segíjjjen élőktől ne vár ilyet, hisz betegek-rokkantak, tehát munkakáptelenek. Csak azt nem tudom miért kapják, hisz Baross Gábor politikusunk már annó megmondta: "Minden állampolgár annyit ér, amennyit a köz javára tesz!", tehát ez a népség semmit! Gondolom ezt moderálni fogják, hisz az én kommentjeimre dicső moderátorunk vadászik! Olvasd el még egyszer higgadtan és rájössz, hogy semmi sértő nincs benne. Jó egészséget mindannyiuknak!”
 • 5. zsigmond 2009. július 02. 12:27
  „Kedves Bo!
  Én a helyedben nem az idő nyugdíjasokat szapulnám, ők elmentek és kihúzgálták a parlagfüvet.Ezzel szemben ez a sok "szociálisan RÁSZORULT" mit tesz a közösbe???NEM??????? Vagy te mit gondolsz?”
 • 4. eva45 2009. július 01. 15:02
  „A Kertbarátok védelmében írva lehet hogy nyugdíjasok de mozgékonyabbak némelyik lusta fiatalnál !
  Még ha nehezebben is mozognak a tenni akarás bennük van.
  Különben is egyszer mindenki megöregszik! (jó esetben vagy már nem is biztos hogy annyira jó )”
 • 3. bo 2009. július 01. 13:37
  „Makói Kertbarátok:-)))) Honnan a fenéből tudnák, hogy néz ki a parlagfű? Csoda, hogy le bírnak hajolni a gazt kihúzni, hisz zömében nyugdíjasok. A fenenagy kertbarátság igencsak kimerül a szalonnasütés közbeni pálinkázásban és sörözésben.:-))))”
 • 2. sziszka1 2009. július 01. 11:47
  „A gárda a sötét középkorban ragadt le!”
 • 1. redstar 2009. június 30. 17:34
  „És a Magyar Gárda?!!!!! :-)))) Leragadt a lófarnál?:-D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn Színötös fotózás a makói Hagymaházban

Makó - Hétfőn tovább folytatódik lapunk Szín 5-ös játékának fotózása – Makón. Június 22-e,… Tovább olvasom