Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Öntözni pedig kell!

Makó - Bár most nincs csapadékhiány, az elmúlt év szélsőséges időjárása arra hívja fel a figyelmet, hogy most sem lehet kiszámítani, milyen lesz a nyár – hívta fel a figyelmet a szokásos éves makói küldöttgyűlés előtt a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat ügyvezető igazgatója, Balla Iván.
– Ki kellene egyensúlyozni a szélsőséges időjárásból adódó hektikus csapadékeloszlást – mondta a szokásos éves makói küldöttgyűlés előtt a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat ügyvezető igazgatója, Balla Iván lapunknak. A hozzájuk tartozó 11 ezer hektárnyi öntözhető területből a gazdálkodók szükség esetén mindössze 5–6 ezer hektáron szoktak élni ezzel a lehetőséggel – igaz, ez még mindig jobb arány, mint az országos 30 százalék. A társulat egyébként Makó és Hódmezővásárhely vízrajzi szempontból közös, 132 ezer hektáros térségében 600 kilométernyi állami csatornát kezel. Ezek csapadékos időben elvezetik a vizet, ha pedig szárazság van, öntözni lehet belőlük.

11 ezer hektárnyi öntözhető területből
Nem minden gazdának van lehetősége arra, hogy szárazság idején öntözze földjét.
Fotó: Karnok Csaba

Az elmúlt év Balla Ivánszerint az extrém csapadékviszonyok mintapéldája volt, hiszen az év elején még a belvíz okozott gondokat, később pedig aszály pusztított. Jó száz esztendeje nem volt példa arra sem, ami tavaly előfordult: még novemberben is öntözni kellett. Az idei tavasz megint katasztrófát ígért, már március 9-én el kellett kezdeni a csapadékpótlást. Bár az utóbbi hetek, napok már nem voltak szárazak, könnyen előfordulhat, hogy rövid időn belül megint öntözni kell. Ebben a helyzetben szerencsés, hogy mind a Tiszában, mind a Marosban van elegendő víz, és a csapadékpótláskor csak a minőségre kell figyelni.

A társulat az igási Koccintóban tartotta a küldöttgyűlést, amelyen több mint 200 gazdálkodó és egyéb partner vett részt. Elhangzott az is: az elmúlt évben 179 milliót költöttek csatornák karbantartására, szivattyúk felújítására, idén pedig 225-öt fognak. Külön sikerként említette az igazgató a közmunkaprogramot, amelynek keretében közel félezer ember kapott központilag finanszírozott munkalehetőséget.

Olvasóink írták

 • 5. Lámpion 2012. május 29. 20:51
  „Úgy tudom, hogy nálunk irreálisan sokat kell fizetni az öntözővízért.
  Így azután, ha nem öntöz a gazda, abba roppan bele, ha öntöz, akkor abba:((((((((((((((((((”
 • 4. Együgyű 2012. május 29. 16:37
  „,,Öntözni pedig kell!"
  Nem mindig sírni kell. Biztosítani kell mindent, mint a panelplorik, autósok stb. esetében. A biztosítás elméletileg itt is a károkat enyhíti. De nem utolsósorban ezt is a szabad, demokratikus, Antal József örökségű kormányunk megadóztathatná a gazdasági felszabadító harcunk jegyében!
  OFF.”
 • 3. gedeon 2012. május 29. 15:57
  „Májusi eső aranyat ér - mondta a gazda és kiúszott a veteményesből.”
 • 2. gedeon 2012. május 29. 15:55
  „A karatézó karalábé megy a veteményesben. Találkozik a retekkel és jól megveri.
  Megkérdezi a retek:
  - Ki vagy te?
  - Én vagyok a karatézó karalábé.
  Megy tovább, találkozik a paprikával, jól megveri azt is.
  - Ki vagy te? - kérdezi a paprika.
  - Én vagyok a karatézó karalábé.
  Egyszer csak elkapja valaki a karatézó karalábét és jól megveri.
  - Ki vagy te? - kérdezi a karatézó karalábé.
  - Krump Lee.”
 • 1. 195805 2012. május 29. 12:49
  „Minden évben valami miatt zűrös a mezőgazdaság helyzete. http://kmdholding.com/hun062p”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dsquared2 és társai: világmárkákat kapcsoltak le Nagylaknál

Törökországból Lengyelországba tartott az a bolgár kamion, amelyben hamisított márkájú ruhákat találtak a vámosok Nagylaknál. Tovább olvasom