Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Orsinak az ujjaiban az élete

Makó – Hegedül, gitározik és gépír – olyan elfoglaltságokat művel Kiss Orsolya, amelyekhez ujjaira elengedhetetlen szükség van. Mindhárom területen sikert sikerre halmoz: együttesben játszik és országos gépíró versenyt nyert.
Hibátlansági jelvényt szerzett az országos tanulói gépíró versenyen a makói Kiss Orsolya. Most vett részt először ilyen jellegű megmérettetésen, amelyre tanára javaslatára nevezett be. Az irodai asszisztens szakos diáklány még csak egy éve tanulja a tízujjas vakírást, de mivel gyorsan elsajátította annak fortélyait, kipróbálta magát élesben is. A feladat szerint egy szöveget kellett lemásolnia minél kevesebb hiba nélkül, meghatározott időre. Orsi kezdőként a profikéhoz hasonló eredményt ért el: 2090 tiszta karaktert ütött le tíz perc alatt, azaz hibátlanul dolgozott. A versenyen egy hibás elütésért száz karaktert vontak le.

Kiss Orsolya. Fotó: Németh Marietta
Kiss Orsolya. Fotó: Németh Marietta

– Ennyi idő alatt nem sok idő jut a javításra, de ha marad is pár percünk, lehet, hogy elkerüli figyelmünket az elgépelés – fogalmaz. Orsi rendkívül izgulós, a versenyen is lámpalázas volt, de meglepő módon ez csak előnyére szolgált. Ha izgul, gyorsabban gépel, és még hibát sem ejt. Versenyeredményét emléklappal, aranyéremmel jutalmazták, és természetesen a tantárgyból is ötöst írtak év végi bizonyítványába.

A megmérettetésre tankönyvi feladatok alapján készült, de sokat számítanak a kor adta lehetőségek is. Az internetet nap mint nap használja, barátaival is a Facebookon cseveg – „rá van szorulva", hogy gyorsan, lehetőleg hibátlanul gépeljen. Mint mondja, az évek alatt sokat fejlődött e téren, ma már fel sem néz gépelés közben, csak úgy siklik a billentyűzet felett.

Orsival kisgyermekkora óta hegedül, korábban zongorázott is, néhány éve pedig gitárra váltott. Utóbbit már nem is zeneiskolai keretek között, hanem egyedül sajátította el. A zene az ujjaiban van, hiszen mindhárom hangszerhez az ujjaira van szükség. Most egy makói együttesben játszik, de szabadidejében zenét ír, sőt a fotózás is közel áll szívéhez. Szereti a művészeteket, és mivel a gépíráshoz is ujjai koncentrációjára van szükség, azt is egyfajta művészetnek tekinti.

Ha elvégzi az iskolát, szeretné zenei tanulmányait is tovább folytatni akár a hegedűvel, akár a gitárral, sőt gyerekek hangszeres oktatójaként is el tudja magát képzelni a jövőben.

Olvasóink írták

 • 3. Tündenéne 2013. július 23. 12:42
  „"egy hibás elütésért"? Talán: "egy hibáért"; esetleg: "egy elütésért"...
  Továbbá:
  "Orsival kisgyermekkora óta hegedül" - no comment.

  Kár, hogy az "újságíróktól" nem vonnak le semmit a hibákért.

  A hölgy érdemeiből szerencsére ezek mit sem vonnak le.”
 • 2. AN 2013. július 22. 15:37
  „Kedves Újságíró!
  "Minél kevesebb hiba nélkül"???????????
  Helyesen: Minél kevesebb hibával. Vagy: hiba nélkül.
  Orsinak gratulálok!”
 • 1. EPERKE 2013. július 22. 08:02
  „Gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több aszfaltra van esély Makón

Miközben Makón egyelőre a szennyvízcsatornázással együtt járó útfelbontások okozzák a legnagyobb gondot, sokan már azt kérdezik: mi lesz a munka végeztével az aszfaltszőnyeggel. Tovább olvasom