Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Összegyűjti az értékeit Makó

Makó - Lajstromba veszik Makón a szellemi-kulturális értékeket – döntött nemrég a képviselő-testület, s megalapította a helyi értéktárbizottságot. Hamarosan a város polgárai is jelezhetik, ők mire büszkék.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

– Ha rajtam múlna, felvenném a helyi kincsek listájára a makói művésztelepek eddig összegyűlt, többnyire raktárban porosodó alkotásait. De hasonlóképp érdemesnek tartanám ily módon megörökíteni Makó köztéri szobrait, beleértve a legrégebbieket is – mondta Karsai Ildikó grafikusművész, amikor arról kérdeztük, ő mivel gazdagítaná a makói értéktárat. Arra, hogy Makó ezeket összegyűjtse, az úgynevezett hungarikumtörvény kínál lehetőséget. Eszerint a települési önkormányzatok helyi értéktárat hozhatnak létre, s ehhez értéktárbizottságot is fel kell állítani. Ez a bizottság szervezi meg a fellelhető nemzeti értékek azonosítását, majd létrehozza az ezek adatait tartalmazó gyűjteményt, és elküldi azt a megyei értéktárba.

A megalakuló makói bizottságba a testület tagként felkérte Tóth Ferenc volt múzeumigazgatót, helytörténészt, Makó díszpolgárát, Gilinger Katalin művésztanárt, Forgó Géza múzeumigazgatót, Urbancsok Zsolt levéltárvezetőt, Mátó Erzsébet nyugalmazott könyvtárigazgatót és Szilágyi Sándornét, a Marosvidék szerkesztőjét, valamint elnökként a civilben történész Marosvári Attila alpolgármestert.

A bizottság feladata lesz Makó természeti, épített, a néphagyományból eredő, kulturális, gazdasági, gazdálkodási és történelmi értékeinek, valamint az itt született, vagy életük során Makón élt személyek szellemi örökségének feltérképezése. Az értéktárba hamarosan a makóiak is beküldhetik ötleteiket: a város honlapján lesz egy aloldal, amelyen keresztül javaslatot lehet tenni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

220 helyett 400 millió a makói járdákra

220 millióról 400-ra emelte a járdák építésére, felújítására elkülönített keretet legutóbbi ülésén a makói képviselő-testület. Tovább olvasom