Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Összehúzza magát a makói levéltár

Makó - 15–20 százalékos bérletidíj-csökkenést vár a makói levéltár attól, hogy a régi városházán visszaad három helyiséget, így kevesebb négyzetméter után kell majd fizetnie. A fűtéssel is igyekeznek takarékoskodni.
Az elmúlt években gyakran írtunk arról: üzletek, műhelyek igyekeztek kiadásaikat csökkenteni azzal, hogy az önkormányzattól bérelt helyiségek egy részét visszaadták, vagy – ha ez nem volt lehetséges – kisebb helyiségbe költöztek. A spórolási kényszer alól az intézmények sem kivételek. A makói levéltár sem, amely a régi városháza patinás épületének emeleti szintjein működik, és közel két kilométernyi iratanyagot őriz 15 térségbeli településről. A levéltár legfőbb feladata ezek tárolása, rendszerezése, kutathatóvá tétele, valamint az, hogy az ezek révén megismerhető tudást könyvek, előadások formájában közkinccsé tegye.

Urbancsok Zsolt igazgató a fűtésen is spórolna. A szerző felvétele
Urbancsok Zsolt igazgató a fűtésen is spórolna.
A szerző felvétele

A városi képviselő-testület szerdai ülésén tárgyalta azt a beadványt, amelyben a levéltár díjcsökkentést kért arra hivatkozva, hogy kiürít és visszaad 3 helyiséget. A második emeleten 107 négyzetmétert használ az intézmény, ami 46 négyzetméterrel csökkenne, és a visszaadás után az itteni évi 544 ezer forintos bérleti díj 233 ezer forinttal csökkenne. Az első emeleten használt helyiségek bérleti díja ugyanakkor változatlan maradna – itt 101 négyzetmétert használ a levéltár, amiért évi 225 ezer forintot fizet. Azt is kérelmezték, hogy idén tekintsen el az önkormányzat az inflációkövető díjemeléstől, az üzletek ugyanis idén megkapták ugyanezt a kedvezményt. Ez éves szinten 28 ezres tétel. A képviselők úgy döntöttek, ez utóbbi kérést nem méltányolják, ám a visszaadást elfogadták, így a bérleti díj csökkenni fog.

Az igazgató, Urbancsok Zsolt a három helyiségről: egy kutatószobáról van szó, amelynek az alsó szinten találtak új helyet, egy nagyjából üres raktárról, valamint egy irodáról, amelyet ugyancsak ritkán használtak. További ilyen jellegű spórolást nem terveznek – ez egyszerűen lehetetlen volna, mert a levéltár 90 százalékig megtelt, dokumentumokat már csak iratmentésre fogadnak. Takarékoskodni akarnak azonban a fűtéssel. Ezért most átalánydíjat fizetnek, de szeretnének fogyasztásmérőket felszerelni, és a tényleges fogyasztás után fizetni.

Olvasóink írták

 • 3. Makoiner 2012. július 03. 15:41
  „Átmeneti állapot.
  A bérbeadónak nem (üres) helyiségre van szüksége, hanem pénzre. (Üres helyiségből van éppen elég...) Mivel a bérleti díj az egységár (Ft/m2) és a bérelt helyiség nagyságának (m2) a szorzata, a bérbeadó előbb-utóbb ,,kénytelen lesz" emelni az egységárat... ergo: a bérlő előbb-utóbb ugyanannyit fog fizetni a kevesebb bérelt helyiségért...
  Ne legyen igazam!”
 • 2. Egyolvasó 2012. július 03. 05:08
  „Ne már, miért kellene csökkenteni a képviselők jövedelmét, akkor nem tudnák évente váltogatni az autókat.”
 • 1. Poslabény 2012. július 02. 12:57
  „Gyönyőrű. Inkább a képviselői fizetéseket kellene csökkenteni és a külömbözetet jóváírni a levéltárnak, mivel annak több haszna van.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minimax kölyökstrand a Hagymatikumban

A szombati sportnap után vasárnap elindult a Minimax kölyökstrand 6 hetes programsorozata a Hagymatikum Fürdőben. Tovább olvasom