Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Összehúzza magát a makói polgármesteri hivatal

Makó - Válság idején saját magán is spórol a makói polgármesteri hivatal: a napokban kiürítették a városháza főépületét, és két kivétellel minden iroda a szárnyépületbe költözik. A főépület hasznosítására az önkormányzat várja az ötleteket.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
– Kisebb, de otthonos – mutatta be tegnap új dolgozószobáját a sajtó képviselőinek Makó polgármestere, Buzás Péter. Az új iroda a városházi épületegyüttes szárnyépületében van. Ide költözött át a polgármesteri hivatal csaknem teljes apparátusa, kiürítve a főépületet. A város első embere elmondta: az önkormányzat az adósságátvállalással együtt is 461 millióval kevesebb központi pénzt kap, mint tavaly; ez a 2 milliárd 348 milliós működési költségvetéshez képest olyan, mintha egy családnak egyik napról a másikra 20-25 százalékkal csökkenne a bevétele. A jövőt felélni nem szabad, így ahol lehet, takarékoskodni kell. Buzás Péter polgármester szerint üzenetértéke van annak, hogy a város magán és az intézményein is keményen spórol. Az önkormányzat és intézményei összességében 80 fős létszámleépítést szenvednek el, de a kormányhivatal indulása miatt részben megüresedett szárnyépületbe való költözéssel is spórol a hivatal nagyjából évi 15 milliót – ez 6 ember megtartását teszi lehetővé.

Költözés közben. Kisebb helyen működik tovább a hivatal. Fotó: Szabó Imre
Költözés közben. Kisebb helyen működik tovább a hivatal. Fotó: Szabó Imre

Megszűnik a Városház Galéria

Jó egy évtized után megszűnik a polgármesteri hivatal közkedvelt kiállítóhelye, a Városház Galéria. Főként fiatal művészek mutatkoztak itt be tárlataikkal; a kiállítóhelyet azért álmodták meg a városháza aulájába, mert a hivatalba sokan járnak ügyeket intézni, így eleve széles közönség elé kerülhettek az alkotások. Mivel a galéria is a főépületben volt, nincs értelme tovább ide kiállításokat szervezni – az utolsó jövő csütörtökön nyílik meg. A továbbiakban valószínűleg a múzeum és a könyvtár kínál bemutatkozási lehetőséget az ifjú alkotóknak.

Mint megtudtuk, a költözés mindössze néhány napot vett igénybe. Bár ottjártunkkor még láttuk a friss költözködés jeleit – a folyosón bútort cipeltek, meg iratokat kosárban –, hétfőtől más, 4 osztályos szervezetben ugyan, de minden iroda a megszokott rendben működik majd. Az ügyfélfogadási idő sem változik. A könnyebb megközelíthetőség érdekében már ki is nyitották a szárnyépület Úri utca felőli kapuját, de egy ideig természetesen a régi, megszokott főbejárat is nyitva lesz. A főépületben egyedül a helyi adócsoport, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal irodája marad, illetve a testületi üléseket tartják a nagyteremben – feltéve, hogy megoldható a terem alkalmi fűtése. Ha nem, az is elképzelhető, hogy hűvös napokon a Korona dísztermében találkoznak majd a képviselők. A házasuló párokat is itt esketik össze. A főépület további hasznosítására az önkormányzat ötletpályázatot ír ki.

* * *

Az ENI is beköltözik

Az Egyesített Népjóléti Intézmény Béke utcai központja is hamarosan a szárnyépületbe költözik – tudtuk meg. A megüresedő ingatlant a város átalakítja, felújítja, és apartmanházként fogja üzemeltetni.

Olvasóink írták

 • 14. vip007 2013. március 06. 11:19
  „13. civilkontroll 2013.03.06. 09:27

  A citerások is ott vannak, azt hiszem. Látod, az a baj az ilyen hü....el, hogy valamit elképzelnek, és verik a nyálukat, hogy az úgy van.”
 • 13. civilkontroll 2013. március 06. 09:27
  „babelinek
  Eddig azt hittem,hogy a Városi Vegyeskar,a Kertbarátkör,a Nefelejcs,a nyugdíjas klubok,a Forgatós stb.,a Civil Börze 20-25 résztvevője - mind,mind civilek vagyunk. Ja, és folyamatos kapcsolatban vagyunk a Hagymaházzal azzal együtt,hogy nem a Hagymaházban "lakunk".
  Hogy az igazgatónőt nem szereted,az a Te problémád. Sok és változatos program van,a közönség mindig ott van igen szép számban.”
 • 12. babeli 2013. március 05. 22:25
  „Nincs a városban egy igazi közösségi ház, ahol a civilek is helyet kapnának, mint anno a régi hagymaházban, ahol megfértek a bélyeggyűjtők, kertészek, festő szakkör, sakkozók, és számos egyéb szervezet, szakkör. Az új hagymaházból kiűzettek, illetve be sem lettek engedve, így szétszórattak a városban, itt-ott. A Hagymaház nagyasszonyának más a kultúráról alkotott elképzelése, és holmi csoportocskák ne rontsák a színvonalat, a civileket meg egyenesen utálja.
  De mindenek előtt az épületet fel kellene újítani, persze ezt mindenki tudja, de miből? Előbb, vagy utóbb meg lehet azt is oldani, de addig is legyen Civil ház. Van benne annyi helyiség, hogy mindenkinek jut hely.”
 • 11. vip007 2013. március 05. 12:24
  „Kamerázzák be, és forgassanak valóságshowt:)
  Esetleg filmforgatásra kiadni:)

  10. Poslabény 2013.03.05. 07:22
  Csak humorizálnak.”
 • 10. Poslabény 2013. március 05. 07:22
  „Emberek! Ha az eddigi hozzászólásoknak csak a felét gondolták komolyan az írói, akkor itt a fejekben nagy a baj.
  A megyeház épület MŰEMLÉK! Abban a városban ahol az ott élőket a múltjuk nem érdekli, a jövőjük csak sötét lehet.”
 • 9. Racoon 2013. március 04. 21:49
  „Lehetne cirkusz vagy kínai bolt. Ja, a cirkusz már működik. Az MSVSE asztalitenisz szakosztálya terem gondokkal küzd, a nagyteremben elférnének. Lehetne esetleg hajléktalan szálló, vagy beköltöztethetnének olyan devizahitel károsultakat, akikek elárverezték az otthonát.”
 • 8. asdiob 2013. március 04. 18:50
  „Én szállodát csinálnék belőle. Ez nagy biznisz most a feltörekvő fürdő mellé, nem? Polgármestet úr mindenkit erre bíztat. Akkor ő miért nem vág bele?
  A viccet férre téve én kultúrális bázist csinálnék. Táncterem, gyermekkönyvtár, inkubátor irodák, id?seknek nappali foglalkoztató, stb. Biztos, hogy sok értelmes célra lehet használni. De az épület fenttartása minden esetben probléma. Nem csak a funkciót, hanem a forrást is meg kell találni.”
 • 7. WSS 2013. március 04. 13:22
  „Fürdőmedence és szauna!”
 • 6. pog 2013. március 03. 10:15
  „2-ees lehet , hogy Te semmit nem adózol, vagy épp ott lebzselsz köztük, de ne az adó fizetők pénzéből tartsák el az épületet..okoska,hogy épület romlik üres állapota miatt a városban ,vagy talán vak vagy...”
 • 5. cibuka 2013. március 02. 18:09
  „A megnövekedett idegenforgalomra való tekintettel csakis hotel vagy panzió.”
 • 4. grafika88 2013. március 02. 14:24
  „T. 3.
  A Vároháza ..MŰEMLÉK ! kattincs a google ba és nézz utánna, hogyan néz ki az az épület.
  Kár volna azt az értéket elkótyavetyélni.
  Ott a pl. a rendőrség régi épülete, v. A Lonovicson a kórház , v. a mozi , v. a cukrázda stb. MIND üresen áll, és romlik, pusztul.”
 • 3. KamuNeni 2013. március 02. 13:59
  „Sok csaladnak is csokkent a bevetele sot nem hogy 20-25%-al hanem tobel is es a hazukat is elvesztettek. A nagy epuletet at kelene alakitani lakasoknak es kiadni a raszoruloknak. Az amerikai fa szerkezetes modszerrel gyorsan es olcson ki lehetne szobakat alakitani es mint a kommunizmusban egy szoba egy csalad alapon jo par raszorulo elferne benne.

  A boltok berleti dijjat meg levinni annyira mint amit a kereslet kinal. Akkor azok is berbe lenennek adva es tobb munka lenne amibol tob penze lenne a lakossagnak. A lakossagnak, mert ha annak nincs akkor az allamnak sincs. Az adokat meg lecsokkenteni olyan szintre aminek ertelme van. A bunteteseket meg levinni annyira hogy legyen az embereknek kolto penze es akkor a kereskedelem is fellendul amibol szinten tobb penze lenne az embereknek amitol aztan a voros is gazdagodna.

  Tudom ez egy utopikus alom de igazabol igy valahogy mukodik.”
 • 2. papika56 2013. március 02. 09:23
  „pog!
  Ha nem szóltál volna ---bölcs maradtál volna !!!
  Ha kiürítik, nem használják..álltában is tönkremegy ! Mire lehetne használni ??? ekkora, szép műemlék épületet ..Makón ...hááát ?????,Nincs itt kereslet semmire.
  Haldoklik minden. Köszönet orsós v. és kurmányának !”
 • 1. pog 2013. március 02. 08:42
  „egy két javaslatom lenne..az alpolg.mesteri állást mint "fő" megszüntetni és a jutalmak kifizetésének befagyasztása..
  még valamit a pazarló költésnek itt a következménye..köszönjük város vezetés..”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épülhet a magyar-román út

Nyáron elkezdődhet a Csanádpalotát a romániai Nagylakkal összekötő út felújítása. Tovább olvasom