Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Ősszel indulhat csatornázás Makón

Makó - Ha minden jól megy, októberben elkezdődhet Makón és öt közeli kistelepülésen a csatornázás. A 14 milliárd forintos beruházás dokumentációját most vizsgálják Brüsszelben, s várhatóan májusra hagyják jóvá. A projekt közel 42 ezer lakost, s számos vállalkozást érint, akik eddig 1,1 milliárd forintot fizettek be.
– Kis csúszással ugyan, de lesz szennyvízcsatornája Makónak és az öt kisebb településnek – mondta a városban felröppent híresztelésekre reagálva tegnap délelőtt a városházán Buzás Péter polgármester. Ortutay Miklós aljegyző kiemelte: a teljes dokumentáció Brüsszelben van, s azt vizsgálják, megfelel-e minden előírásnak. Ez a folyamat több hónapot vesz igénybe, s várhatóan májusra hagyják jóvá. Ezt követően írják ki a közbeszerzési eljárásokat. A munkálatok pedig októberben kezdődhetnek.

Makó mellett Kiszombort, Maroslelét, Földeákot, Apátfalvát és Magyarcsanádot, így összesen közel 42 ezer főt érint a beruházás. Nagy Lajostól, a víziközmű társulat elnökétől megtudtuk, hogy a lakosok és a vállalkozások eddig összesen 1,1 milliárd forintos hozzájárulást fizettek be. A projekt teljes költsége 14 milliárd forint, amelyből 11,5 milliárd uniós, illetve hazai támogatás. A makói térség csatornafejlesztési programjának támogatásáról majd 8 évnyi előkészítés után döntött az Unió, illetve a magyar kormány. Buzás Péter hozzátette: az országban jelenleg hat kiemelt pályázat van, ezek egyike a makói.

385 kilométernyi csatorna

A beruházás során 294 kilométer úgynevezett gravitációs, 91 kilométernyi nyomás alatti csatornát és 34 átemelőt építenek. A makói szennyvíztisztítót fejlesztik, bővítik, így a mostani 30 ezer lakosra beállított szennyvízkezelést 56 ezresre növelik.

Olvasóink írták

 • 6. StatusQuo 2009. március 16. 16:24
  „Tévedni tetszetek: az unios pénz annyit jelent ők adják pénzt mi a hiányzót és a lényeg 15évig ök/német v francia/üzemeltetik! 15év mulva megkapjuk a jogot de addig ŐK diktálják az árakat!!”
 • 5. palf 2009. március 14. 15:33
  „Ha véletlen mégse lenne úniós pénz akkor kezdődhet újra az LTP,ami eddig meg összegyűlt lehet
  felújításra felhasználni!Hacsak az a pénz is nem járt úgy mint a nyugdíj előtakarékosságok...”
 • 4. Gerzson 2009. március 14. 11:20
  „Meg lesz az. Helyi adók emelése, még egy kis hitel a nyakunkba !!”
 • 3. kisztitkar 2009. március 14. 11:04
  „Te és honnan veszitek hogy meg van a pénz,tudtommal rég el sundabundálták!”
 • 2. Gerzson 2009. március 14. 11:02
  „Így van MÁTRIX.
  Attól hogy egy pályázatot elolvasnak még nembiztos hogy siker lesz. De ha meglesz a "lé" akkor is sokba fog ez kerülni az embereknek.”
 • 1. MÁTRIX 2009. március 13. 18:32
  „Ha minden jól megy..... Ha nem akkor meg úgy járnak mint a fürdővel....
  Ha egyáltalán rábólintanak Brüsszelben, hiszen ott nincs válság biztos..
  Addig is nyugtatni kell népet hagy fizesse csak a kis hozzájárulásait mint a birka.....
  A bank meg szépen használja az emberek pénzét, a kamatokból meg futja a víziközmű társulat fenntartási költségeire is bőven....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsarolás és lopás miatt vettek őrizetbe egy 15 évest Makón

Makó - Két rendbeli zsarolás és ugyancsak két rendbeli lopás megalapozott gyanúja miatt vették… Tovább olvasom