Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Összement a makói Lőkös Zoltán földje

A makói nyugdíjas, Lőkös Zoltán úgy érzi, megrövidítette a Földhivatal, ingatlanja ugyanis az eredetihez képest rejtélyes módon összement. A hivatal vezetője, Gósz Zoltán szerint törvényesen jártak el, és nem tudják orvosolni a panaszt.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
„Most a fürdőszobámat adjam át a szomszédomnak, vagy a kertem egy darabját?" – ironizál Lőkös Zoltán, aki úgy érzi, megrövidítette a Földhivatal. A makói nyugdíjas még a 60-as években vásárolt meg egy telket a Szúnyog utcában, amelyre később házat is épített. A telek adásvételi szerződésben rögzített mérete megfelelt az akkori telekkönyvi bejegyzésnek – később azonban megdöbbenve tapasztalta, hogy földje rejtélyes módon összement. Elmondása szerint 1973-ban felesége, aki azóta már elhunyt, telekkönyvi kivonatot kért, és ezen szerepel a kisebb méret. Ez azonban csak néhány évvel ezelőtt tűnt fel a panaszosnak, amikor telekvitába keveredett a szomszédjával. A terület eredetileg 1651 négyzetméteres volt, most 1551 négyzetméter, de a hátsó kert mérete is csökkent hasonló arányban.

Lökös Zoltán kerítése nem mozdult – a telke mégis kisebb lett.
Lökös Zoltán kerítése nem mozdult – a telke mégis kisebb lett.
A szerző felvétele

A dolgot 2010-ben reklamálta meg először. Azóta panaszával szinte minden fórumot megjárt, még Orbán Viktor titkárságának is írt, de sehol sem orvosolták a gondját. A megyei földhivatal vezetője, Gósz Zoltán Varga Márta kormányhivatali szóvivő közreműködésével lapunk terjedelmi kereteit többszörösen meghaladó választ küldött kérdésünkre. A lényeg: a területnagyság közti különbözet az állami földnyilvántartás és a telekkönyvi nyilvántartás egyeztetésekor, 1973 és 1980 között keletkezett, amikor létrejött az egységes állami ingatlan-nyilvántartás. Mivel csak az állami földnyilvántartási területi adatok voltak közhitelesek, a telekkönyvi területi adatok és az adásvételi szerződésben szereplő területi adatok nem, továbbá mivel Lőkös Zoltánné aláírásával elfogadta a földnyilvántartásban szereplő adatokat mint ingatlan-nyilvántartási adatokat, valamint a fenti helyrajzi számok vonatkozásában felmérési, térképezési vagy területszámítási hibáról nincs a Földhivatalnak tudomása, és az ingatlanok határvonalait az ingatlan-nyilvántartási térkép hitelesen tanúsítja, a panaszt földmérési körben nem tudják orvosolni. Gósz Zoltán hangsúlyozta: a hivatal mindenkor a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el az ügyben.

Lőkös Zoltán mindezt nem tudja elfogadni. Bírósághoz nem fordul, újra kiméretni sem hajlandó a földjét. Egyrészt azért, mert szerinte méltánytalan, hogy miközben úgy érzi, tőle vették el a jogos tulajdona egy részét, még ő öljön időt és pénzt az igaza bizonyításába, másrészt meg azért, mert a bíróság és a földmérő is a hivatal jelenlegi adataiból indulna ki – ezek pedig szerinte hamisak.

Azt mondja, az sem igaz, hogy felesége az aláírásával egyúttal elfogadta volna az új földméretet. Ő a hivatal jóhiszeműségében bízva egyszerűen aláírta az orra alá dugott papírt. Ezen nyoma sincs annak, hogy ez egyúttal hozzájárulás bármilyen változtatáshoz (a kérdéses dokumentumot megnéztük, tényleg nincs – a szerk.). Lőkös úgy érzi, a méltánytalanság és a tehetetlenség lassan felőrli az idegeit.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. _csutak_ 2013. március 08. 09:04
  „@agi50:
  Kezdjük az elején.
  Én is tévedtem már!
  De akkor azt elismertem és nem akartam a másik felet olyan helyzetbe hozni, hogy ő fizessen helyettem.
  Tudod nekem anno a stílus és a pofátlan hangnem verte le a biztosítékot, miszerint az általuk rosszal összebarmolt személyimet dupla áron cserélik ki.
  Ezért írtam a miniszternek!
  Ha huszár utcát vezető nem üvölt velem hanem annyit mond, itt az új igazolványa akkor nem utasítom rendre!
  Megettem már itthon rendőrrel is, (107 már ment a telefonomon, azt meg rögzítik:).
  Aki ismer az tudja, hogy önmagamhoz vagyok a legszigorúbb.
  Keveslem a tudásom és hasonlók.
  Egészen addig tisztelettudó vagyok, amíg a másik fél ki nem esik a szerepéből.
  Akkor viszont riposzt, de kegyetlenül.”
 • 24. howatowabb 2013. március 07. 21:53
  „No, de ezekben az esős időkben, hááát összement!”
 • 23. agi50 2013. március 07. 20:07
  „21.csutak, jó neked hogy soha az életben nem tévedtél.. én bevallom már sokat tévedtem és volt már, hogy hibásan küldtek ki valami iratot, elirták rajta a dátumot, nevemet stb. de soha életben nem veszedtem meg, mint Te. Normálisan jeleztem a hibát és normálisan kijavitásra került. Be kellene látnod, hogy aki dolgozik hibázik, lehet naponta több ezret jól kitölt, aztán véletlen egynél hiba csuszik, ki lehet javitani. De ebben a cikkben elmagyarázták miért van eltérés, az állami földnyilvántartás és a telekkönyvi nyilvántartást egyeztették és nem egyeztek az adatok, de ez is még a 70-80-as években történt, ha akkor nem lépett, akkor nem értem mit idegesiti magát ennyi idő eltelte után.”
 • 22. szatocs 2013. március 07. 18:44
  „A makói földhivatal nyílvántartása igen érdekes,önkormányzati földek is átkerültek a "zöldbárók" területébe,onnan szétosztva a "tagságnak".Az 1963-as bejegyzések igazán megérik a pénzüket,nem volt illetve nem lehetett földje a kolhoznak és saját tulajdonként mégis szerepelt a tulajdoni lapon,kétségtelen,hogy nem az utca embere nyúlt mellé,a földhivatal akkor sem tévedett,így felelőség sem terhelte,mint a mai írásban sem.”
 • 21. _csutak_ 2013. március 07. 18:38
  „10 éve visszaküldtem a belügyminiszternek a személyi igazolványomat.
  Az arcom helyén egy fehér folt volt csak.
  A kísérő levélre nyomtattam fekete fehérben és színesben azt a képet amelyet leadtam nekik.
  Megjegyeztem neki, hogy nem fizetek még egyszer azért mert ők hitvány munkát végeztek, sőt, ha a miniszter a drága készülékekkel nem tud olyan képet nyomtatnia flepnibe mint én amatőrként akkor mondjon le!
  Érdekes módon ingyen leküldték a hivatalnak a huszár utcába.
  A szegedi hivatalvezető letámadott, de mondtam neki, itt van az a levél amit a főnökének küldtem és bár nő, ha így beszél velem úgy szájon vágom, hogy a fal adja a másikat!
  Megmagyaráztam neki, hogy én vagyok az az adófizető aki alkalmazza, tehát ha velem beszél próbáljon úgy beszélni mint a főnökével szokott!”
 • 20. x 2013. március 07. 16:50
  „15. macusnéni 2013.03.07. 14:15, bizony, és az igazságos Mátyás (király) is tartott fogadóórát a pórnépnek.
  :-(
  Lassan kilencvenkét éve lesz, a Nagyméltóságú Vitéz közölte a New York Times sajtóorgánummal önként:
  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/229/B2285508.jpg
  "Emellett ne feledjük, hogy egy köztársasági Magyarország teljes képtelenség. Először is, a magyar gondolkodás hozzászokott a monarchiához, másrészről ez az államforma illik nemzetünk karakteréhez. Ha mi, Önökhöz hasonlóan, négyévenként választásokat tartanánk, ezzel olyan heveskedés és zaklatottság járna együtt, ami nagyon nagy károkat okozna ennek az országnak."
  http://query.nytimes.com/gst/abstract.html?res=F60816FD3B5810738DDDAC0894DC405B818EF1D3
  A teljes interjú magyarul itt olvasható:
  http://www.magyarvagyok.com/kultura/hungarikum/innen-onnan/innen-onnan/6267-1921-aprilis-3-Interju-Horthy-admiralissal-a-New-York-Times-ban-Ennek-a-nemzetnek-monarchia-kell.html”
 • 19. viro 2013. március 07. 16:36
  „Annak örüljön,hogy legalább ez meg van!!”
 • 18. acidrain 2013. március 07. 16:07
  „Olyan nincs, hogy a hivatalban hibázik valaki - inkább maradjon minden hibásan, rosszul.

  Egy ismerősöm baleseténél rosszul vette fel az adatokat a rendőr a helyszínelésnél (az autó bal eleje helyett a hátulját írta be) és FOTÓK bizonyítják az ellenkezőjét, a biztosító addig nem fizeti ki a TOTÁLKÁRT, amíg a rendőr nem vállalja el, hogy hibázott - amire kézzelfogható bizonyítékok vannak - ezért nem is fizet.

  A rendőrnek csak egy módosítót kéne beadni, hogy hibázott - de mivel ők TÉVEDHETETLENEK ezért ilyenről szó sem lehet!”
 • 17. Mozimasiniszta 2013. március 07. 15:51
  „3#-as ! egy csepp ésszel rájöhettél volna, hogy a helyi hivatal packázásáról (mulasztásáról) van szó...”
 • 16. vip007 2013. március 07. 14:45
  „12. szentmiki 2013.03.07. 13:35

  De volt "szerencsém", tudom, hogy nem ritkán évekig elhúzódik. Ha a kora miatt nem indít pert, megértem, bizonyára nem akarja az ezzel járó stresszel leélni a hátralevőt. Viszont nagy bajban lesz, ha ezt a helyzetet annyiban hagyja, és esetleg valamelyik szomszédja bepereli, mondjuk az, akinek a papír szerint ráépített a telkére.”
 • 15. macusnéni 2013. március 07. 14:15
  „Bezzeg Kádár alatt meg lehetett keresni az igazad.Volt a /Kádár panasziroda/ Egy hónapon belül meg volt a válasz,s ha még akkor se értett volna egyet,mire lezárul a bírósági ügy,akkor a főügyészt kell meg keresni.A bírónő mindjárt leszállt a magas lóról,hogy a szimpla palinak is lehet igaza.Ma bírósághoz fordulni egy öregnek,az vicc.Amilyen gyorsan dolgoznak addig a delikvens régen halott.Azon se kell már a mai világban csodálkozni,ha valakit holttá nyilvánitanak,közben él.”
 • 14. haresz 2013. március 07. 13:57
  „Ez a tipikus példája annak, hogy az agyhalottak aláírnak bármit aláírnak amit eléjük raknak. Utána meg ajvékolnak.”
 • 13. papsajt 2013. március 07. 13:49
  „az állami földnyilvántartás szent”
 • 12. szentmiki 2013. március 07. 13:35
  „8. vip007, Valószínűleg nem volt még szerencséd a bírósághoz vagy valamelyik hatóságához, a bácsi esetében nem ér annyit a telek, mint amennyibe kerülne, valszeg az eljárás végét már meg sem érné...:(”
 • 11. macs 2013. március 07. 13:32
  „A szomszédok telekkönyve rendben van? A kerítést az évek során elmozdították?
  Az ismerősöm úgy járt, hogy a szomszédja jó 30 centivel odább tolta a kerítést, természetesen az ismerősöm rovására. Már a legfelsőbb bíróságot is megjárták, mire a helyére kerültek a dolgok. :-(”
 • 10. bánki 2013. március 07. 13:32
  „Hülyék vagytok ?

  Q-ra semmi köze a dolognak a hatalmon lévőknek, tök mindegy, hogy Orbán, Gyurcsány vagy Szarházy !
  Létezett egy műszaki és létezett egy ,,szöveges" nyilvántartás! Miért egyezne ?

  A számviteli törvény szerint a letárnak és a műszaki nyilvántartásnak egyeznie kell(ene) -sohasem fog !”
 • 9. bicikliör 2013. március 07. 13:01
  „BALK?N”
 • 8. vip007 2013. március 07. 12:51
  „6. szentmiki 2013.03.07. 11:57

  Nem költői kérdésnek szántam. Tényleg nem értem, miért nem fordul a bírósághoz, ha igaza van, márpedig nagyon úgy tűnik, igaza van.

  A tiedhez hasonló esetet sajnos elég sokat lehet olvasni a totalcar-on. Szerintem annak sem az a megoldása, hogy csak leírod ide, én megkérdeznék 1-2 jogászt, hogy miként lehet jogorvoslatot kérni, ha már így megszívattak. Bár ez az én véleményem.”
 • 7. bambulla 2013. március 07. 12:34
  „Viktornak írt? minek
  annyira el van foglalva
  azt se tudja melyik magán repülőgép hova viszi
  nem terheljük már ennyire szegény Viktort :)”
 • 6. szentmiki 2013. március 07. 11:57
  „4. vip007, ez ugye költői kérdés volt? Nem mellesleg a motorom forgalmijába a helyes adatokat harmadszorra tudták hibátlanul beírni az én költségemre (közben kétszer volt műszakin a KPM-nél, egyszer rendesen, egyszer ebből kifolyólag, ) mivel újonnan vettem, az évekkel azelőtti számlák is kellettek, igazolandó, hogy nem én mókoltam meg a számokat (ezzel is megvádoltak!) de régebben az autó forgalmiját is ki kellet cserélni, egy igazoltatás alkalmával derült ki másik megyében,hogy valami nem stimmel (ez is volt közben műszaki vizsgán) . Megengedték, hogy hazamenjek,de nagyon sok szabadságba és pénzbe került ez is.”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az agydaganatos Dominik süti el a startpisztolyt

Jótékonysági futást rendez és egy Pick-dedikációkkal ékesített kézilabdát is elárverez a Marosmenti Mocorgók Baráti Köre Igaz Dominik gyógyulásáért. Tovább olvasom