Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Összespórolták az új tető árát

Makó - Saját pénzből, apránként újíttatja fel tetejét a makói Galamb József szakképző iskola. Az ácstanulók nagy munkát, különleges díszeket és lőréses betonbunkereket láthatnak a padláson.
Makói ács, B. Szűcs Antal és az ő Amadinus 99 Kft.-je újítja fel apránként a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola épületének tetejét. Utoljára 1954-ben nyúltak hozzá, sok helyen beázott, a mennyezet is leszakadt, tehát nem lehetett tovább halogatni a felújítást. Ez azért kemény dió minden iskola fönntartójának, mert míg fűtéskorszerűsítésre lehet pályázati támogatást nyerni, tetőre nem.

A Földművelésügyi Minisztériumhoz tartozó makói szakközépiskola azonban könnyebb helyzetben van, mint a KLIK-nél központosított oktatási intézmények – bár ezt az igazgató így soha nem mondaná ki. A tárca ugyanis hozzájárult, hogy az intézmény kigazdálkodja a felújítás árát a karbantartásra szánt pénzből.

Szemléltető oktatás a magasban. A szerző felvétele
Szemléltető oktatás a magasban. A szerző felvétele

A munka már hetek óta zajlik, egy szakaszon kész, Horváth Zoltán igazgató azt mondta, úgy számolták, összesen körülbelül 34 millió forintba fog kerülni, mire befejeződik. Ez egyben páratlan lehetőség is az iskola ácstanulóinak, hiszen ez a város talán legnagyobb, 4000 négyzetméteres tetőfelülete, tele különleges szerkezeti megoldásokkal, díszekkel. Ilyen munkában másutt nemigen lehetne részük. Az igazgató ugyan nem engedi föl őket a tető veszélyes pontjaira, de amiben lehet, segédkeznek az ácsoknak.

A padláson lőrésekkel ellátott betonbunkerek emlékeztetik a bámészkodót az épület eredeti funkciójára: csendőriskolának épült 1929-ben, a két háború közötti időszakra jellemző neobarokk stílusban – avatott be a ház történetébe Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató. A második világháború után, 1949-ig tűzoltókat képeztek itt, s csak később költözött be a szakképző iskola.

A helyi védettség alá tartozó épület felújításához a város hozzájárulását kellett kérni. Az önkormányzat örömmel hagyta jóvá, hogy az azbesztpala helyére a Glorius Hotel tetején is látható cserépfajta, a bádog helyére pedig tartósabb horganylemez kerüljön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói belvízbaj: 2 milliárdos kár

Nem várható gyors megoldás a makói térség belvízgondjaira – ezt lehetett leszűrni az ügyben összehívott válságtanácskozásból. Tovább olvasom