Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Összevissza indexel az autósok többsége

Makó - Megdöbbentő eredményt kaptunk Makón, amikor a Szegedi utcai körforgalomnál figyeltük egy órán át a járművek közlekedését. A körforgalomba belépő 50 autó vezetőjéből mindössze 15 közlekedett szabályosan. A többség összevissza indexelt.
Gombamód elszaporodtak a körforgalmak Csongrád megyében. Ennek oka, hogy a szakértők szerint – és a közlekedők nagy többsége is így látja – a körforgalmas kereszteződések sokkal biztonságosabbak, gyorsabb rajtuk az áthaladás, mint a jelzőlámpás vagy csak elsőbbségadás kötelező táblával ellátott kereszteződésekben. Ennek ellenére számos járművezető nincs tisztában a körfogalom egyszerű szabályával.

A 43-as főút makói szakaszán összesen 4 körforgalom van. A Szegedi utcaihoz hétköznap délelőtt 10 és 11 óra között kiálltunk, s azt néztük, az itt áthaladók indexelnek-e, ha kihajtanak belőle. Meglepő eredmény született.

Egy óra alatt összesen 50 gépkocsit számoltunk össze, melynek vezetői közül mindössze 15-en ismerték a KRESZ idevágó passzusát, vagyis úgy haladták át a köríven, ahogyan kell.

A körforgalomba befelé nem kell irányjelzőt használni, kifelé viszont kötelező. Fotó: Dobó Dolli
A körforgalomba befelé nem kell irányjelzőt használni, kifelé viszont kötelező.
Fotó: Dobó Dolli

A külföldi rendszámú kamionosok egy része balra tette ki az irányjelzőt, amikor a körforgalomhoz ért. Ez nemcsak azért érdekes, mert befelé nem kell indexelni, hanem azért is, mert a körforgalomban csak jobbra tarts van. Amíg a köríven mentek ezek a nagy járművek, folyamatosan villogott balra az irányjelzőjük, s mihelyst kikanyarodtak, abbahagyták.

Számos magyar autós – egy óra alatt 21-et jegyeztünk fel – mindenféle irányjelzés nélkül, egyszerűen csak áthajtott a körforgalmon. Még olyan is akadt, aki rádudált a bent közlekedőre. Egy kék Ford jött a határ felől, s már félig a körforgalomban volt, amikor a Szent János tér irányából érkező fehér Audi vezetője hatalmasat fékezve megállt, s dudálás közben mutogatott a Fordosnak, miért nem engedte el.

Összegezve az egyórás megfigyelésünket: az 50 járművezetőből 15 volt szabályos. Lassított behajtás előtt, s a ha nem jött senki, akkor továbbhaladt. Kihajtáskor pedig jobbra indexelt. 21-en mindenféle irányjelzés nélkül mentek tovább, 9-en a körforgalomban bent indexeltek folyamatosan balra, kifelé semerre. 5-en pedig befelé kapcsolták be jobbra az irányjelzőjüket.

Kilépéskor kötelező a jelzés

A körforgalom szabályait a KRESZ nagyon tömören határozza meg. Az a jármű, mely már a körforgalomban halad, elsőbbséget élvez a belépő járművekkel szemben. Az úgynevezett cipzár módszerhez hasonló a körforgalomba való bekapcsolódás, ekkor nem kell irányjelzést adni, de kifelé kötelező.

Olvasóink írták

 • 16. bbmonika 2009. május 02. 15:31
  „Ehhez a témához csak annyit fűznék,hogy az adott ország kresz szabálya szerint kellene közlekedni.A románoknál belefe,nemtudom miért,mert annak értelme nincs...Nálunk meg ugyebár akkor kellene amikor ki tér a körből.Hogy néznénk ki ha pl mi is mennénk Angliába és a megszokott jobb oldalt vezetnénk,de gondolom a Románok ott is úgy közlekednek:-D
  A lényeg ,mindenkit 5 évente újra kellene vizsgáztatni,ha elsőre átmegy akkor nem kellene fizetnie.
  Sajnos a mai autósok egyre figyelmetlenebbek és türelmetlenebben,tisztelet a kivételnek.”
 • 15. Lawrence 2009. április 10. 11:49
  „DM!
  Se statisztika, se tudás nincs a cikk mögött. Amit McGregor leírt azt miért nem fűzted a cikkedbe?”
 • 14. Lawrence 2009. április 10. 11:46
  „Amikor a kamionos a körforgalomba ér és balra indexel az talán még megnyugtató is. A szerencsétlen személyautós aki várakozik csak annyit lát h felé tart 40 tonna, hiszen a kamionos nagy ívben fordul, hogy elférjen a pót. Testvérem is kamionos és ő is gyakran indexel balra Magyarországon is (természetesen kifelé is indexel). Úgy gondolta, hogy a románok ezt jobban csinálják.”
 • 13. rakamazi 2009. április 10. 11:04
  „Ha rajtam múlna újra vizsgára mindenkit!!!:D”
 • 12. horvathi 2009. április 10. 08:44
  „A körforgalomban való index használatával az a gond, hogy még az EU országaiban sem egységes a KRESZ erre vonatkozólag.

  Olaszországban pl. a körforgalomba való behajtásnál kell indexelni, nálunk meg a kihajtásnál (a miénket logikusabbnak tartom).

  Tehát a helyes gyakorlat alkalmazása érdekében legalább az EU-ban ki kellene alakítani egy egységes KRESZ-t, hogy kevesebb baleset történjen a körforgalmaknál.”
 • 11. McGregor 2009. április 09. 21:17
  „Megyeget :)”
 • 10. lacipapa68 2009. április 09. 20:30
  „1-es!Hogy megy a fokhagymaszállítás?”
 • 9. Gerzson 2009. április 09. 18:17
  „Az a legnagyobb baj hogy sokan magasról tesznek a KRESZ-re.
  A minap én is megyek a körfogalomban és nagy sebességgel jobbról beront a b*r*m hát csak dudálok már talán csak figyelmetlen volt de Ö integet és bambán vigyorog. Mennek jobbra balra index nélkül, előzlek esz nélkül, leparkolnak az út közepén stb.”
 • 8. bo 2009. április 09. 09:37
  „Az is nagy baj még, hogy a főút felől érkezők tesznek arra a hegyére állított háromszög táblára!”
 • 7. sziszka1 2009. április 09. 09:01
  „A magyarok többsége nem is indexel, a románok balra indexelnek, a gyalogosok kilépnek az autó elé, a többiek meg szenvednek a sok hülyeség miatt.
  Megjegyzem éjszaka is több gépjármű halad át 1 óra alatt a 43-as Makói szakaszán (kivéve amikor baleset van rajta, mert akkor terelnek Vásárhely felé), nem hogy a hét közepén! Kedves újságíró talán becsukva számolta az autókat? vagy csak hasra ütés szerűen a számítógép monitorja előtt!!!!!!!

  Ezen a képen is 4 autó és 1 kamion látszik (képzelje el ez csak a másodperc töredéke)”
 • 6. 140 2009. április 09. 08:23
  „Most miért ezen problémáztok, hogy 50 vagy 60 autó volt? Nem mindegy?
  A lényeg az, hogy az emberek többsége nem tud közlekedni körforgalomban. Az még hagyján, hogy belépéskor balra indexelnek, azt még a többi autós, és a gyalogos is tudja értelmezni, de az, hogy nem indexelnek kifelé jövet, az már nagyobb baj. Velem is fordult már elő, hogy (gyalogosként) az unokámmal eléléptünk egy autónak, mert azt hittük, tovább halad a körforgalomban. Amikor leordítottam, még neki állt feljebb.”
 • 5. bo 2009. április 09. 08:23
  „Emberek! Vegyétek már észre, hogy a leghitelesebb sajtót olvassátok! Ha Ők azt mondják 50, akkor az annyi és kész!”
 • 4. Szirilli 2009. április 09. 07:23
  „1 óra alatt 50 gépkocsi?
  Ennél még éjszaka is több autó halad át egy óra alatt, nemhogy hétköznap délelőtt...”
 • 3. webcreativ 2009. április 08. 21:37
  „Ó jaj a körforgalom, ...tavaly történt valamikor. Mentem a CORÁ-ba és a METRO felől a körforgalomba a haladási iránnyal - meg persze velem - szembe kanyarodott be egy "nyugdíjas brigád" az autójukkal. Volt pofájuk rám dudálni... az eszem megáll, ennyi hülyét!”
 • 2. Nyusszancs 2009. április 08. 19:36
  „Nem tudom, mennyire hiteles ez az adat: egy óra alatt mindössze 50 autó haladt át a körforgalmon???”
 • 1. McGregor 2009. április 08. 18:20
  „"Romániában a körforgalomban addig kell balra indexelni, amíg a körforgalmat használjuk, kilépési szándékunkat jobbra indexeléssel kell jeleznünk". Ne csodálkozzunk, ha a románok többsége így használja itt is a körforgalmat.
  A befelé történő jobbra indexelés hallgatólagosan (habár a szabály nem engedi meg) azt jelenti, hogy az első lehetőségnél el kívánja hagyni a körforgalmat az autós. Ezért már a körforgalomba történő behajtásnál ad plusz információt a továbbhaladásának az irányáról.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budapesti költő kapta a makói medáliát

Makó - Első verseskötetével Varga Zoltán Tamás kiérdemelte a Makói Medáliák Díjat. A Maros-parti… Tovább olvasom