Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Őszig három főnöke lesz Almási Pálnak

Makó - A követező tanévre készül, és közben három helyről kapja a feladatokat Almási Pál, a Makói Általános Iskola igazgatója. Szeptember elsejétől intézményén a katolikus püspökség, a belvárosi református egyház és a városi önkormányzat osztozik. Ami történik, az szerinte is értékmentés.
A két világháború közötti Magyarországhoz fog hasonlítani Makó, ami az általános iskolák felekezeti hovatartozását illeti. Ma az újvárosi reformátusoké a Szikszai György általános iskola, a Miasszonyunkról Nevezett Szegény Iskolanővéreké pedig a Szent István egyházi iskola. A Makói Általános Iskola pedig városi fenntartásban, több épülettel, egy igazgatás alatt működik. A képviselő-testület májusi döntése és az egyházakkal kötött megállapodásai nyomán szeptember elsejétől a Makói Általános Iskola Kálvin téri épületét a belvárosi református egyház veszi át, a katolikus Szeged–Csanádi Egyházmegye pedig a kertvárosi épületet. A világnézetileg semleges Makói Általános Iskolánál a Szegedi utca 2–4. alatti Bartók épület, az Almási utcai épület, a királyhegyesi és a nagyéri tagiskola, valamint az alapfokú művészetoktatási intézmény és a logopédiai intézet marad. Januártól ezt veszi át az állam. Makón több gyerek jár majd egyházi, mint állami általános iskolába.

 Makón eddig mindig elébe próbáltunk menni a változásoknak
"Makón eddig mindig elébe próbáltunk menni a változásoknak."
Fotó: Frank Yvette
Ennek a helyi jobboldal nem örült, a döntést kádermentésnek nevezi, utalva arra, hogy a testület többsége és Buzás Péter polgármester egyházi védelem alá próbálja átmenteni azt az iskolavezetést, amely az elmúlt években kialakult, és amelyet várhatóan lecserélne az állam.

– Azt a szót, hogy értékmentés, először az önök lapja írta le, és szerintem ez fedi pontosan a valóságot – mondja Almási Pál, a Makói Általános Iskola igazgatója, aki most az önkormányzattal és a két egyházzal egyeztetve készíti elő az új tanévet. – Mi Makón eddig mindig elébe próbáltunk menni a változásoknak. Ahogy csökkent a gyereklétszám, a város összevonta intézményeit. Ezeket a döntéseket sehol sem fogadták örömmel, de volt egy gentlemen agreementünk a polgármesterrel, hogy a város nem vesz el pénzt innen: az összevonás után maradt többlettel mi gazdálkodunk. Amikor pályáztunk, a város mindig adta az önerőt. Az átvilágítók kimutatták: a működésre kapott költségvetésünk mellé még egyharmadot hoztunk pályázatokkal. Az összes épületünk referenciaiskolának számított, kompetenciaalapú oktatás és tehetséggondozás is van a tagozatok mellett. A Smart oktatássegítő eszközök referenciahelye és a Microsoft kiemelt partneriskolája vagyunk, első osztályú informatikai háttérrel. Jellemző a várossal kötött egyezségünkre, hogy amikor kiderült, évi 2 millió forint kellene ahhoz, hogy az ország másik felében lévő sportversenyeken a gyerekeink ott alhassanak, és pihenten állhassanak a rajtvonalhoz, ezt a pénzt a testület nadrágszíjhúzás idején is meghagyta – a gyerekeink pedig dobogóra is álltak. Ami az országos sport- és tanulmányi versenyek első 6 helyezéseit illeti, mi voltunk az ország legeredményesebb iskolája két éve. Ezt az intézményt most szétrobbantjuk, ez tény.

Almási azt mondja, a várható államosítással egy a gondja a szakmának: a bizonytalanság. Ez elől mentik intézményeiket a városok, falvak. – Az állami iskolák tanárairól, gyerekeiről, ügyeiről valakik, valahol dönteni fognak, de a legnagyobb jó szándék mellett sem jut annyi figyelem, törődés egy intézményre, mint most. Makó iskolájának működtetését eddig 45 százalékban az állami normatíva, 55 százalékban a város hozzájárulása fedezte. A katolikus és a református egyház nem tud annyit hozzátenni, mint a város, de helyben van, és oda tud figyelni – mondja ki a legfőbb érvet a vezető. Akire várhatóan a Kálvin téri református iskola vezetésében számítanak.

Táborozó gyerekek a Kálvin téri iskolában. Szeptembertől a belvárosi református egyház veszi át. Fotó: Frank Yvette

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. asdiob 2012. július 23. 21:51
  „Isten nem ver bottal. De hát ez Almási Úr nem is tudhatja és nem is vallja. Hiszen hittel sosem foglalkozott. Ezek alapján ő még magában sem hisz?
  Konrád úrnak is meg kell erősíteni a temploma szerkezetét, mert szeptembertől Almási is rendszeres látogatója lesz az Isten tiszteleteknek. Véletlenül rá ne omoljon. Vagy felmentést kap? Nehogy lelkileg sérüljön?

  De azért Almásinak egy dologgal tisztában kell lennie: mindenki azt kapja, amit ad. Ha szeretet, akkor azt, ha gusztustalan eljárást, akkor azt. Szerintem vegyen egy centit, mint a katonaságnál a bakák, akik alig várják a szabadulást. Lassan kezdheti vagdosni. A napjai meg vannak számlálva jelen pozíciójában.
  "Bízzon" abban, hogy a pogi berakja valahova a fehér házba. Hátha van még valami mondvacsinált meló a számára. A jó bábukat meg kell őrizni, kell majd a csatában.”
 • 30. makovaros 2012. július 19. 13:56
  „28 ja mert országosan olyan jól jártunk a változással..”
 • 29. papika56 2012. július 19. 13:25
  „T. 27. CSAK támogatni tudom !
  Kedves református tiszteletes ! Ugye olvassa ezeket a kommenteket ?! Érdemes !!!”
 • 28. pog 2012. július 19. 11:58
  „Ha nem tetszik neki tovább lép....nagyon el kellene már a jönnie a városba a változás szelének...”
 • 27. Lokálpatrióta 2012. július 19. 07:46
  „24. A hozzászólásodban minden benne van... ajánlom az egyházi vezetök figyelmébe, hogy olvassák át, gondolják át...”
 • 26. makovaros 2012. július 18. 19:35
  „Nem tudom mi változott annyira hogy így szidják az igazgatót, mikor én oda jártam minden szuper volt. Még most is szívesebben járnék oda. És akkor talán nem egy börtönbe járnék mert a mostani sulim az az... Csak akkor engednek ki ha tanár lekísér (ha utcsó óra van akkor se) hanem, de tudnék mesélni...”
 • 25. Qllancs 2012. július 18. 14:03
  „T. 24. OTT a PONT !!!!!!! Igazat írtál !!”
 • 24. Bölcsbagoly 2012. július 17. 22:14
  „Igen, igen! Látszik, ebben a városban mindenki tudja, látja, mi folyik az igazgató úr körül. Sokan nem felejtették el, hogy néhány évvel ezelőtt még valóban antikrisztus szerepben tetszelgett. A szerető-nem szerető ügyei már-már közröhej tárgyai városunkban. A legutóbbi megjelenés is mosolyt csalt néhányunk arcára, amikor az új szerető, a régi szerető és a régi szerető új szeretője egy asztalnál ült vele. Vajon miről ment a beszélgetés? A legszomorúbb az egészben az, hogy az egyház képviselői szóba állnak vele. Remélem, egy pillanatig sem engedik tovább az ámokfutását, ha megtörténik az átadás. Sok becsületes, munkáját szerető pedagógus fellélegezne.”
 • 23. dareky 2012. július 16. 16:55
  „22. Iceflower 2012.07.16. 11:07
  Így igaz! Helyes a szómagyarázat!
  És az is igaz, hogy a cikkben szereplő személy maximálisan egyház ellenes.”
 • 22. Iceflower 2012. július 16. 11:07
  „antiklerikális:

  a katolikus egyház befolyása ellen irányuló; egyház ellenes”
 • 21. papika56 2012. július 15. 14:25
  „T. 19, 20.
  MINDENT leírtál ! köszi.”
 • 20. dareky 2012. július 15. 08:54
  „Összefoglalva:
  1. antiklerikális és meggyőződéses ateista
  2. antipedagógus
  3. diktátor és bosszuálló
  4. csak a pénzt hajlandó szolgálni
  5. erkölcsössége erősen támadható”
 • 19. dareky 2012. július 15. 08:42
  „Összefoglalva:
  1. meggyőződéses ateista és antiklerikális
  2. antipedagógus
  3. nem igazgató, hanem diktátor
  4. manipulátor és demagóg
  6. annak szolgál, aki fizet
  7. erkölcstelen”
 • 18. Qllancs 2012. július 14. 21:12
  „T. dédi8.
  Ott ültek előttem az első sorban , míg a neje a lányokkal 3 sorral hátrébb.
  T16.
  Menj el a szemorvoshoz !
  Tudnék írni ezt--azt csak kimoderálnak !”
 • 17. dédi8 2012. július 14. 19:50
  „Te vagy avak, sőt elavakult :)))”
 • 16. makovaros 2012. július 14. 19:43
  „Hát fura lehet hogy én vagyok avak, de én az almásiban is csak a fejlesztést láttom, nem a pusztulást.”
 • 15. papika56 2012. július 14. 13:39
  „T. 14. Milyen igazat beszélsz !
  sztárolják ezt a faxit , de nem kéne !
  Munkahely + magánélet összekeverve ! és még ő akar az egyházi suliban vezető lenni. !!Jóó vastag a bőr a képén !”
 • 14. dédi8 2012. július 13. 23:19
  „Az volt a legszebb, mikor egy rendezvényen egyszerre jelent meg két szeretőjével és a feleségével.
  Na, hát ilyen ez a kommunizmus...”
 • 13. papika56 2012. július 13. 15:54
  „Kár ezt a faxit reklámozni ! Sajnos kimoderálnák amit írnék !
  Kőkemény kommunista volt mindig , ellenezte az egyházat --MOST meg nyalizik,,hogy ő legyen az igazgató az egyházi iskolában !?? Vajon ÁTKERESZTELKEDETT ??? v, nem feltétel ???
  Mert pedagógusnak --sajnos O,
  mint ember --mint apa, családfő ??????????
  Jóóóót sajnos nem tudok írni róla !”
 • 12. tuzlovacska 2012. július 13. 14:55
  „aki paját isteníti, hát az...no comment
  ha az egyháznak jó egy ilyen két lábon járó antikrisztus, hát...no comment
  regényt lehetne írni arról, h korábban, ahol papokkal kellett volna egy levegőt szívnia p-nak, hogyan fogta menekülőre és milyen módon váltotta ki véleményét, ...no comment
  természetesen ez nem más, mint hogyan titkolják el eddigi ténykedéseiket (kéz-kezet mos), ezért még az egyházzal is összeállnak az elvhű "emberek"
  sajnos, ismerem ezt a p-t. és nagyon sok mindenkit/mindent tett tönkre, mert ő, úgy épít, h közben rombol
  ja, és ha törlik a kommentemet, no comment
  éljen a demokrácia!”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói játékos a Fradiban

A karrierjét Makón kezdő Gyömbér Gáborral erősített a Ferencváros labdarúgó csapata. A 24 éves középpályás kettő plusz egy évre írt alá. Tovább olvasom