Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Osztálytalálkozó – hatvanöt év után

Huszonhárom egykori diák közül sajnos csak heten élték meg a legutóbbi osztálytalálkozót – ez azonban érthető, hiszen az öregdiákok hatvanöt esztendeje búcsúztak el a kiszombori általános iskolától. Osztályfőnökük, a most kilencvennégy éves dr. Halmágyi Ferencné Zubán Magdolna egy megsárgult fotót megtalálva gondolta úgy, hogy jó lenne újra találkozni egykori kedves tanítványaival.
A kiszombori iskola diákjai egy megsárgult fotón, elöl az osztályfőnök, Halmágyi Ferencné, ...
Egy kecskelábú, hosszú asztal, két oldalán padokkal és az asztal végében egy tanári szék – így festett hajdanán, még a II. világháború előtt az a tanterem, ahol az önként jelentkező, tizenéves gyerekekből álló osztályt Magdi néni tanítani kezdte. A hetedik, nyolcadik évfolyam kiszombori megszervezése és indítása voltaképpen az ő ötlete volt: a visszacsatolt felvidéki településen, Vágsellyén látott ilyet, egy egyetemi tábor alatt. Szülőfalujának akkori iskolaigazgatója, Schwarz Rezső – ismerve a fiatal, tehetséges pedagógus rátermettségét – hozzájárult a Dél-Alföldön egyedülálló kezdeményezéshez.

A harmincas években hat osztály elvégzése volt kötelező, a nagyobb, de még tanköteles diákok csak hetente egyszer, ismételni jártak iskolába. Közülük 23-an vállalták Magdi néni osztályában a további tanulást, ami komoly próbatétel volt gyereknek, tanárnak egyaránt. Tábla, szemléltető eszköz és tananyag híján még az elsajátítandó ismeretanyagot is neki kellett összeállítania. A döntő többségében lányokból álló csoport a magyar történelem jeles nőalakjairól, azok nemes cselekedeteiről hallott az órákon legtöbbet, de közben a kor irodalmáról az egyes területek földrajzáról, gazdaságáról egyaránt szóesett. A fő hangsúlyt azonban a gyakorlati ismeretek kapták: a diákoknak hivatalos levelet írni éppúgy meg kellett tanulni, mint főzni. A kiszombori első hetedik és nyolcadik osztály felkészítése a záróvizsgákra jól sikerült, a legkitartóbbak által megszerzett bizonyítvány később sokat ért: könnyebben lehetett vele munkát találni vagy tovább tanulni.

...aki nemrég újra találkozott tanítványaival (a jobb oldali felvételen virágcsokorral a kezében ül)
Egy főzőlecke alkalmával készült egy fénykép: a kecskelábú asztal tele mindenféle edényekkel, kanalakkal, körülötte diákok mosolyognak, közöttük néhány idősebb arc, a tanároké, a gyerekek koszorújában pedig egy szép fiatal tanító: Zubán Magdolna. Ez a mára már megsárgult fotográfia adta Magdi néninek és fiának, dr. Halmágyi Pál makói múzeumigazgatónak az ötletet: szervezni kellene ennek az osztálynak egy találkozót. Hogy a fotó pontosan mikor készülhetett, senki nem tudta.
A kiszombori Dózsa György Általános Iskola igazgatónője, Szabóné Vígh Erzsébet azonban a régi dokumentumok között ráakadt az 1939–1941-es évfolyam okmányaira. Az ünnepség megszervezését magára vállaló intézményből kiküldött meghívókra végül hét visszajelzés érkezett.
Köztük dr. Jantos Lajosné Brútyó Piroskáé, aki ma is úgy érzi, sokat köszönhet egykori tanárának. Bár Magdi néni szigorú volt és sokat követelt, mégis szeretettel nevelte diákjait. Viselkedésével, megjelenésével példát mutatott, tudása, emberi tartása útravalót adott tanítványainak.

Izgatottan várta tehát tanár és diák találkozót, bár a hetvenes éveik vége felé járó „gyerekek" szinte mindannyian ma is falubeliek, így gyakran összefutnak, beszélgetnek egymással. Ám Magdi nénit újra látni ünnep volt a számukra. Kívül-belül ünneplőbe öltözötten, virágcsokrokkal érkeztek egykori iskolájukba, a Móricz utcai épületbe. A viszontlátás meghatott percei után aztán előjöttek az immár több mint hat évtizedes emlékek és két órán át csak arról folyt a szó, hogy és mint volt régen.

A régi diákok ma is csodálattal beszélnek volt tanárukról. Szerintük ma is ugyanolyan elegáns, kedvessége, szellemi frissessége bámulatos. Abban is megegyeztek – éppen Magdi néni javaslatára – , hogy mostantól évente találkoznak.

Varga Márta

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágeső a palotai fúvósoknak

Romániában, a Brassóhoz közeli Kőhalmon vendégeskedett a csanádpalotai Dér István Általános Iskola… Tovább olvasom