Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Osztják az élelmet, a tűzifát Apátfalván

Apátfalva - Jóval többen kértek tűzifát az önkormányzattól Apátfalván idén, mint tavaly – tartós élelmiszert is kap támogatásként 800 család. A polgármester szerint mindez annak a jele, hogy egyre többen kerülnek nehéz körülmények közé.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
Először tavaly volt lehetősége az apátfalvi önkormányzatnak, hogy tűzifát szerezzen be a rászorulóknak állami támogatással. Akkor 100 köbmétert igényeltek, de 2012 februárjában a mintegy 360 kérelem közel harmadát el kellett utasítani, mert nem volt elég a fa. Okulva a múlt évi tapasztalatokból, idén már 200 köbmétert vásároltak. Varga Péter polgármestertől megtudtuk: a tüzelő igénylése és kiosztása már hetek óta zajlik. Eddig 350 kérelem érkezett be a polgármesteri hivatalba. A beérkezett kérelmek sorrendjében dönt a szociális bizottság, várhatóan több mint 500 kérelem támogatására lesz így lehetőség. A 200 köbméter fa megvásárlásához az állam 3 millió forint támogatást biztosított, az önkormányzat pedig további 1,7 milliót tett hozzá. Mivel a januári-februári időszakban kevés közmunkás dolgozik, nem tudják minden igénylőnek házhoz szállítani a fát. Ezért az igénylők többnyire saját maguk szervezték meg az elszállítást.

A polgármester szerint a támogatottak számának emelkedése jelzi, milyen nagyra nőtt a nehéz helyzetben élők száma Apátfalván az elmúlt években. Közmunkaprogramban tavaly összesen 212 embert foglalkoztattak, 60 millió forintot költöttek bérre és járulékokra, 16 milliót dologi kiadásokra – idén eddig 188 fő alkalmazása biztos, de ez a szám év végéig minden bizonnyal nőni fog. A heti kifizetés, az alacsony közmunkás minimálbér azonban nem fedezi egy család szükségleteit, összességében alig járul hozzá a szociális problémák megoldásához. Versenypiaci munkahely ugyanakkor alig van, a nehéz gazdasági helyzetben a vállalkozások zömében a túlélésre rendezkedtek be. A faluban még megélhetést kínáló mezőgazdasághoz pedig megfelelő időjárás kellene, de ez az elmúlt években nem volt – mondja Varga Péter.

* * *

Osztják az élelmiszert is

Hosszú ideje vesz részt Apátfalva az Európai Unió élelmiszersegély-programban: 2009 óta minden évben kapnak tartósélelmiszer-támogatást az Apátfalván élő rászorulók, átlagban évente nagyjából 800-an. A napokban elkezdték az önkormányzat munkatársai kiosztani a Gyermekétkeztetési Alapítványtól kapott 1800 kiló lisztet, a 2440 kiló száraztésztát és a 714 kiló kekszet, mintegy 850 rászoruló részére. Az összesen hét raklapnyi élelmet Budapestről – mint minden évben – a Dancsi és Társa Kft. szállította el ingyenesen.

Olvasóink írták

  • 2. WSS 2013. február 26. 16:20
    „Jó reklám! Hátha még többen települnek be olyanok akik a segélyre hajtanak.”
  • 1. pachakuti 2013. február 26. 09:40
    „"...nagyra nőtt a nehéz helyzetben élők száma..."
    Nagy a megélhetési gyerekszülések száma is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táncház a borházban: mindenki táncra perdül

Táncházat tart havonta egyszer a makói Forgatós Táncegyüttes. Tovább olvasom