Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Ösztöndíjat adnak az apátfalvi romák

Apátfalva - Ösztöndíjat alapított apátfalvi cigány gyerekek számára a helyi nemzetiségi önkormányzat, a pénzt saját költségvetéséből szorította ki.
A testület tagjai azért döntöttek így, mert meggyőződésük, hogy az oktatással lehet a legtöbbet elérni a cigányság beilleszkedéséért – mondta lapunknak Károlyi Sándor elnök. Az apátfalviak hosszú ideje részt vesznek az állami vagy alapítványi ösztöndíjpályázatokon, ilyen ma is fut, az Emberi Erőforrások Minisztériuma révén. A helyi ösztöndíj jellegzetessége, hogy nem rászorultsági alapon jár, hanem tanulmányi eredmény szerint. Az egyszeri 10 ezer forintos támogatást az előző évi 4 egész átlagot, vagy afölötti eredményt elért diákoknak fizették ki a napokban, ők voltak többen. A 3,5 és 4 egész közötti átlagért 6000 forint járt. Az ösztöndíjat 16 apátfalvi felső tagozatos általános iskolás kapta, mindnyájan tagjai a falu cigány közösségének.

Az ösztöndíjasok zöme 4 egész feletti tanulmányi átlagot ért el. Fotó: apátfalvi cigány nemzetiségi önkormányzat
Az ösztöndíjasok zöme 4 egész feletti tanulmányi átlagot ért el. Fotó: apátfalvi cigány nemzetiségi önkormányzat

A nemzetiségi önkormányzat teljes költségvetése 2 millió forint, ebben a pályázati úton finanszírozott programok – felvilágosító előadások és a zarándokút – pénzei is benne vannak. Az ösztöndíjra kifizetett 150 ezer forintot az önkormányzat működésére adott állami támogatásból tették félre. – Minden családnak nagy kihívás az iskolakezdés, tudtunk olyanról, hogy a gyerek azért nem ment be testnevelésórára, mert nem volt tornagatyája. Meg kellett vennünk. Megengedhetetlen, hogy valakinek ezen múljon a boldogulása – mondta Károlyi. – Ha minden nemzetiségi önkormányzatunk foglalkozna azzal, hogy a cigány gyerekek rendesen el tudjanak menni az iskolába, szerintem belátható időn belül eltűnne a „cigánykérdés".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új térfigyelő kamerák

Összesen 120 új térfigyelő kamerát szerelnek fel hamarosan Makón és a szennyvízberuházás által… Tovább olvasom