Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Öt tizenévest mentettek ki a Marosból

Makó - Öt fuldoklót mentett ki csütörtökön délután a strand közelében a Marosból egy később hozzájuk csatlakozó ismerősükkel, Léhman Krisztiánnal együtt az arra csónakázó Kiss Krisztina és Kallós Zsolt. A tizenévesek nem tudtak úszni, a mentéshez pedig, hiába kiabáltak segítségért, Krisztiánon kívül senki sem csatlakozott - mondták.
 Köszönet az életért

– A mentés után közvetlenül már megköszöntem, de nem tudok eléggé hálás lenni azoknak, akik megmentették az életemet – mondta a 19 éves Déri Henrietta (képünkön) lapunknak. Ő volt az, akit kórházba kellett szállítani a kimentése után. Vele együtt egy hasonló korú lányt és egy srácot, valamint egy 13 és egy 12 éves fiút kellett a vízből kihúzni. Ő úgy emlékszik, még a figyelmezető táblán belül voltak, amikor kicsúszott a meder a lábuk alól, és elsodorta őket a víz. A történtek után tart a víztől, de tegnap is kiment a Maros-partra – igaz, csak a lépcsőnél fürdőzött. Azt ígérte, ezek után óvatosabb lesz, s talán úszni is megtanul.
 

– Nem volt sok időnk gondolkozni. Összenéztünk, és a vízbe ugrottunk, aztán tettük, amit kell. Nekem egyedül az járt a fejemben, hogy remélem, ezt mindenki élve ússza meg – mondta a 37 esztendős, mozdonyvezetőként dogozó makói Kallós Zsolt. Ő volt az, aki barátnőjével, a 31 éves Kiss Krisztinával és egy később segítségükre siető barátjukkal együtt öt fuldokló tizenévest húzott ki csütörtökön délután a Marosból.

Az eset a strandnál történt, ahol tábla jelzi, hogy a kijelölt fürdőhelyen kívül a vízben tartózkodni tilos és életveszélyes, ráadásul bója jelzi, meddig biztonságos a vízben tartózkodni, és ennek határvonalára ugyancsak táblák figyelmeztetnek a vízben. A tinik azonban mindezt figyelmen kívül hagyták, és túlmerészkedtek a határon. Rosszul tették: a strandtól jó százméternyire pillanatok alatt ellepte őket a nagy sodrású víz. Kapálózni, sikoltozni kezdtek, némelyikük már fuldoklott, amikor a fiatal pár hajója a közelükbe ért. Krisztina és Zsolt rendszeresen hajózik a folyón, aznap már visszafelé csorogtak Apátfalva felől. Mint mondják, jókor voltak jó helyen – ha csak percekkel később érnek oda, valószínűleg már nem tudnak mit tenni.
 

Fotó: Szabó Imre
Fotó: Szabó Imre


A segélykiáltásokra a strandnál lévő szigetet elhagyva lettek figyelmesek. Közel mentek a hajóval, majd már a vízben szembesültek azzal, hogy nem is egy, hanem öt bajbajutott van a folyóban, közülük egy lány már arccal lefelé lebegett. Zsolt őt ragadta meg, Krisztinába pedig azonnal három gyerek kapaszkodott, így ő igazából csak lábbal tudott tempózni. Ők is kiáltozni kezdtek, de mindössze egy ember, egy ismerősük, Léhman Krisztián sietett a segítségükre. Ha ő nem jön, az ötödik fiatal biztosan a vízben marad – mondták. Végül árral szemben úszva, óriási erőfeszítések árán sikerült mindegyik gyereket megtartani, majd a partra juttatni. Zsoltra ezt követően még várt egy bő kilométeres úszás, a hajót ugyanis sorsára hagyták – utána kellett úszni és visszahozni.

 

 

Van csónak és vízi mentő

Nagy Nándor, a strandot üzemeltető városgazdálkodási nkft. igazgatója egyetért a folyó veszélyeire figyelmeztető fiatalokkal, de azt mondja, a strandon van mentőcsónak és vízi mentő is, mi több, az illető hölgy úgy tájékoztatta őt, hogy a mentésbe ő is bekapcsolódott. Az eset kapcsán a csónakot most a strand lejárójához közelebb hozzák. Az ügyvezető azt is hangsúlyozta: idén ez már a negyedik eset volt, amikor felelőtlen fürdőzőket kellett a Marosból kimenteni, és egy közülük még a strand hivatalos megnyitása előtt lett kis híján a folyó áldozata.
 


A mentésben, mint mondták, az volt a legnehezebb, hogy a gyerekek szinte sokkos állapotban voltak, kapálóztak, így egyáltalán nem volt könnyű fogni őket. Egyiküket a partról kórházba is vitték, mert nagyon sok víz került a tüdejébe. Megdöbbentek, hogy a tizenévesek bevallották: csak egyikük tud úszni, ő is csak kicsit. Amin pedig külön felháborodtak: noha a strand tele volt emberekkel, az ismerősükön kívül senki sem kapcsolódott be a mentésbe. Úgy tűnt, a célnak megfelelő motorcsónak, illetve szakképzett vízi mentő sincs a strandon.

 

 

 

 

Az egyik kimentett fiatal, Déri Henrietta azt ígérte, ezek után óvatosabb lesz, ha a folyóba merészkedik. A szerző felvétele
Az egyik kimentett fiatal, Déri Henrietta azt ígérte, ezek után óvatosabb lesz, ha a folyóba merészkedik. A szerző felvétele


– Szeretnénk, ha biztonságosabb lenne a strand, és ha mindenki jobban figyelne arra, hogy a Maros életveszélyes folyó – foglalta össze a nem mindennapi akció tanulságát Krisztina, aki azt is bevallotta: ezt követően éjszaka egy percet sem tudott aludni, nem hagyták nyugodni a kavargó gondolatok.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kóstoló a román kulturából

37 román származású, vegyes házasságban élő, illetve a román nyelv és kultúra iránt érdeklődő makói fiatal vesz részt a helyi Román Nemzetiségi Önkormányzat idei nyári táborában. Tovább olvasom