Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Ötmilliárd forintos fejlesztési támogatás érkezett Makóra

A következő hónapokban elindulhat több kulturális, oktatási és sportlétesítmény építése, a közterületek megújítása, és folytatódhat a térségi ivóvízminőség-javító program.
A kormánnyal történő  hatékony együttműködésnek köszönhetően ötmilliárd forintos  fejlesztési támogatás érkezett 2016 végén Makóra - jelentette be Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön a  Maros-parti városban.    

A következő hónapokban elindulhat több kulturális, oktatási  és sportlétesítmény építése, illetve rekonstrukciója, közterületek megújítása, és folytatódhat a térségi ivóvízminőség-javító program - mondta a politikus sajtótájékoztatóján.

Az önkormányzat emellett 2,8 milliárd forintra nyújtott be pályázatot a területi operatív programhoz egyebek mellett a Honvéd városrész komplex  rehabilitációjára - tette hozzá.  

Makó és térsége ivóvízjavító programjának első, uniós támogatással megvalósult üteme 2015 decemberében zárult le. Annak  érdekében, hogy a 17 településen élő 43 ezer lakos ellátása hosszútávon is biztonságos legyen, szükség van még kutak felújítására, hálózatrekonstrukcióra, a fertőtlenítés hatékonyságának javítására. Emellett a várhatóan 2019 elejére befejeződő fejlesztés keretében egy új terület vízellátását is kiépíthetik - közölte Farkas Éva Erzsébet.  

A polgármester elmondta, hogy Makovecz Imre eredeti  elképzelései alapján készülhet el a város új, háromszintes, 1840 négyzetméteres könyvtára 2018 márciusára. A 2,66 milliárd forintos kormányzati támogatás magában foglalja a könyvtár környezetének a belváros teljes arculatát megváltoztató rehabilitációját is.  

A Makói Levéltár 130 millió forintos támogatásnak köszönhetően új helyre kerül. Egy egykori óvodaépületet újítanak föl és alakítanak át úgy, hogy a tárolási kapacitás a későbbiekben is bővíthető lesz - tudatta a politikus.  
A
Páger mozi és rendezvényház helyi védelem alatt álló épülete  600 millió forintból újulhat meg. Már ősszel elkezdődhet a  kivitelezés, a háromszintes épületben elsősorban civilek és  fiatalok kapnak majd helyet. Makovecz Imre tervei közül a Hagymaház  volt az első, mely megvalósulhatott Makón. Az 1998 októberében  átadott épület külső homlokzatának és tetőszerkezetének  rekonstrukciója történhet meg 130 millió forintból - sorolta a  fejlesztéseket Farkas Éva Erzsébet.  

Az Erdei Ferenc téri sportpálya lelátójának építése a nyár  elejére készülhet el 400 millió forintból, tao-támogatással. Az  ezer négyzetméteres alapterületű épületben tíz öltöző kap helyet.  

A Galamb József Mezőgazdasági Szakközépiskola épületének  energetikai korszerűsítése 345 millió forintból kezdődhet el, a beruházás részeként eredeti formában állíthatják helyre a homlokzatot. A több mint háromszáz diákot oktató Almási utcai  iskola tornatermét pedig 30 millió forintból újítják föl - mondta a polgármester. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tenyérrel, ököllel ütötte a gyerekeket egy makói gyermekotthon felügyelője

Bántalmazás miatt emeltek vádat egy makói gyermekfelügyelővel szemben. Tovább olvasom