Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Otthagyták a varrónők a Szefo makói üzemét

Bezárt a szegedi Szefo Rt. Návay téri gyártóüzeme Makón; harmincnégy ember munkahelye szűnt meg. A volt dolgozók szerint teljesíthetetlen normát tűztek ki nekik – a vezérigazgató, Kiss Sándor szerint erről szó sincs, és reméli, hamarosan újraindíthatják a termelést.
A Návay téri üzemben tegnap délelőtt állt le a termelés. Fotó: Szabó Imre
Az eddig kötöttárukat és pólókat olasz megrendelésre gyártó telepen ma délelőtt állt le végleg a termelés. A várostól kedvezményesen bérelt csarnokba nem mehettünk be, a dolgozók közül néhánnyal is csak a gyárkapun kívül tudtunk beszélni – a nevét egyik asszony sem vállalta.

Annyit mondtak el, hogy az eredetileg több mint negyvenfős varróüzem létszáma az elmúlt hónapokban alaposan megfogyatkozott: volt, akiknek felmondtak, mert nem tudták teljesíteni a normát, mások maguk döntöttek a távozás mellett a kereseti lehetőségek miatt. Sokan táppénzen vannak. Az egyik asszony az okokról elmondta: az évtizedes gyakorlattal rendelkező varrónők számára is lényegében teljesíthetetlen normát tűztek ki, amelynek módosítását kérték – ám hiába. Így húsz-harmincezer forint körül alakult keresetük.

– Többségünk gyermeket nevelő édesanya. Most kétségbe vagyunk esve, fogalmunk sincs, mi lesz velünk – fogalmazott az egyik nyilatkozó. Az egy éve nyílt üzemben dolgozott egyébként a tavaly nyáron végelszámolás alá került Háziipari Kft. jó néhány dolgozója, akiket a társaság előbb bérmunkával látott el, később alkalmazásba vett.

Kiss Sándor, a szegedi székhelyű társaság vezérigazgatója a dolgozók egyik állítását határozottan cáfolja: a Szefo Rt. egyetlen dolgozó munkaviszonyának megszüntetését sem kezdeményezte Makón. A cégnek kiváló piaci pozíciói vannak és folyamatosan, jelenleg is keres alkalmazottakat varró munkakörbe – mondja. A termelés a Návay Lajos téri, egyébként több milliós beruházással nagyjából egy éve kialakított üzemben azért szűnt tegnap meg, legalábbis átmenetileg, mert a harmincnégy dolgozóból tizennégy beadta a felmondását, a többi pedig harminc-ötven napja táppénzen van.

Felvetésünkre, hogy az asszonyok azért döntöttek a távozás mellett, mert szerintük teljesíthetetlen normát szabtak meg nekik, Kiss Sándor azt válaszolta: a társaság piaci alapon működő vállalkozás, a normát pedig a piaci viszonyok, a verseny szabja meg. Ez, összevetve a hasonló külföldi üzemekkel, darabonként tizennyolc perc. Hozzátette: a szegedi, Tavasz utcai gyárban ennél szigorúbb norma mellett is keresnek a varrónők bruttó hetven- és százharmincezer forint között.

A makói üzem újbóli megnyitásának lehetőségéről a vezérigazgató úgy nyilatkozott, felveszik a kapcsolatot a munkaügyi központ helyi kirendeltségével és megpróbálják mihamarabb újraindítani a termelést. Húsz embert akár azonnal felvennének – persze olyanokat, akik vállalják, hogy másfél hónap alatt elérik a norma minimum hetvenöt százalékát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hagymáról szólt a hétvége Makón

A jó időnek és a változatos programoknak köszönhetően a korábbinál sokkal többen látogattak el a… Tovább olvasom