Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Ötven dolgozó vár végkielégítésre Makón

Egy évvel ezelőtt indult, de még mindig nem ért véget a makói Háziipari Kft. végelszámolása: nem sikerült eladni a társaság utolsó értékes vagyonát, az üzem épületegyüttesét. Emiatt a végkielégítést sem kaphatta meg eddig ötven volt dolgozó.
A főút melletti épületegyüttes értékét ötvenmillió körülire becsülik a hozzáértők. Fotó: Szabó Imre
Az egykori Háziipari Szövetkezetet 1951-ben alapították, és fénykorában háromszázhatvan embert foglalkoztatott. A cég jogutódja, mint annak idején megírtuk, azért kezdeményezett végelszámolási eljárást, mert a cégvezetés nem akarta megvárni a csődöt: úgy gondolták, a társaság vagyonából mind az üzleti partnereket, mind a dolgozókat ki lehet fizetni.

A makói Háziipari Kft. egyébként mindenekelőtt a könnyűipar általános válsága miatt került nehéz helyzetbe. Az utolsó esztendőben például a százharmincmilliós bevétel mellett húszmilliós veszteséget produkált, ennek hátterében pedig az olcsó munkaerővel dolgoztató távol-keleti konkurencia diktálta árverseny, illetve a mára túlméretezetté vált, kihasználhatatlan és drágán fenntartható telephely áll. A gyár speciális védőkesztyűket készített a gumiipar számára, valamint jó minőségű hálóköntösöket, szabadidőruhákat – főként nyugati megrendelésre.

Mint Forrai Ferenctől, a társaság első emberétől megtudtuk, az egy esztendeje indított végelszámolási eljárás még mindig nem fejeződött be. Ennek oka pedig az, hogy a cég legértékesebb, utolsó vagyontárgya, a Szegedi utcai épületegyüttes még nem talált vevőre. A háromezer négyzetméteres, ezerhétszáz négyzetméternyi beépített területtel rendelkező üzem iránt ugyan érdeklődtek többen is, komoly vevő viszont eddig nem jelentkezett.

Az, hogy az eladás eddig sikertelen volt, egyúttal azt is jelenti, hogy a társaság nagyjából ötven dolgozója eddig csak a felmondási időre járó bért és egyéb juttatásait kapta meg, a törvény szerinti végkielégítést nem volt miből kifizetni az embereknek. Ha jelentkezne vevő, a probléma nyomban megoldódna, hiszen az egykori alkalmazottaknak összesen mintegy hétmillió forintot kellene kifizetni – az épületegyüttes értékét viszont ötvenmillió forint körülire becsülik a hozzáértők.

Az eddig befejezetlen eljárás részleteiről mindenesetre hamarosan taggyűlés keretében tájékoztatják az érintetteket, a cégbíróságtól pedig már kérték is a végelszámolás határidejének meghosszabbítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem hívhatja fel Sebastiant az édesanyja

Egy hatperces telefonbeszélgetés és egy képeslap – ennyiben merült ki az elmúlt két hónapban… Tovább olvasom