Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Ötven makói dolgozhat a nagyszentmiklósi üzemben

Makó - Százötezer forintos „elérhető keresetet" kínál a romániai Nagyszentmiklóson működő német háztartásigép-összeszerelő üzem magyarországi munkavállalóknak. Az ötven álláshelyre kétszázan jelentkeztek Makón. A közvetítő cég – amely a dolgozók szállítását is vállalja – a jövő héten tervezi a munkakezdést.
A Békés megyei székhelyű közvetítő cég elsőként jelentkezett az Állami Foglalkoztatási Szolgálat – régi nevén munkaügyi központ – makói kirendeltségén azzal, hogy romániai gyárba keres munkásokat. A Moxie Plusz Kft. a bejelentőlapon arról tájékoztat, hogy 105 ezer forintos elérhető keresetet adna a Maros túloldalán működő, német tulajdonú, háztartási gépeket összeszerelő üzem dolgozóinak. Először ötvennek, majd pedig még százötvennek. Szalag mellett kell dolgozni, három műszakban, a munkásokat a közvetítő cég szállítaná oda és vissza. A város, ahol az üzem működik: Nagyszentmiklós, Bartók Béla szülőhelye, a makói kerékpárosok rendszeresen átjárnak oda a zeneszerző szülőházánál tartott ünnepségekre.

Az út a kiszombori határátkelőhelyen keresztül mintegy húsz kilométer, vagyis ez a munkahely közelebb van, mint Szeged. Pető Klára, a foglalkoztatási szolgálat makói kirendeltségének vezetője azt mondta, ellenőrizték a céget, amely jogosult arra, hogy munkásokat toborozzon. A makói kirendeltség értesítette azokat, akik a nyilvántartásukban szereplők közül megfelelnek a cég elvárásainak, és tájékoztatót is szerveztek a leendő dolgozók számára. Az ötven álláshelyre egyébként kétszázan jelentkeztek.

A Moxie Plusz a Duna-kanyar mellett is tevékenykedik, ott szlovákiai dolgozókat utaztat a magyarországi üzemekbe. A cég képviselője, Máté János arról tájékoztatott, hogy itt eredetileg szeptember 17-én kezdtek volna, ám néhány romániai engedély beszerzése még hátravan, ez kétnapos csúszást jelent az eredeti tervekhez képest.

A cég elsősorban nőket vett fel, mégpedig azért, mert bebizonyosodott, hogy a szalag melletti munkát ők végzik el a legprecízebben. Apró alkatrészek összeszerelése és forrasztás lesz a feladatuk.

Ha elindul a munka, ez lesz az első alkalom, hogy magyarországi munkavállalók dolgozni kezdenek romániai üzemben. Ez azért komoly dolog, mert bár a határ román oldalán hosszú ideje munkaerőhiány van, nálunk pedig sok az állástalan, a két ország között mégis sok a különbség, a legfőbb: a magyar átlagfizetések magasabbak az ottaniakénál. Ha ez a különbség kiegyenlítődik, várhatóan többen is követik az ötven makói asszony példáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apró György kálváriája egy ötcentis csavar miatt

Kiszombor, Makó, Szeged - Nem érti a kiszombori Apró György, miért nem látták el a minap a makói… Tovább olvasom