Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Páger-gyűrűt kapott Makón Törőcsik Mari

Makó - Zsúfolásig megtelt vasárnap délelőtt a makói Hagymaház nézőtere: a népszerű és számtalan díj birtokosa, Törőcsik Mari színművész Páger-gyűrűt vehetett át a város polgármesterétől, Buzás Pétertől. A kitüntetett azt mondta a makói születésű színészóriásról, hogy a világ legjobb színészei között tartanák számon, ha Angliában született volna.
Felállva, vastapssal fogadta a makói Hagymaházat zsúfolásig megtöltő közönség Törőcsik Marit, amint megérkezett a Páger-díj átadó ünnepségére. A hetvenkét esztendős színművésznő – aki kétszer kapott Kossuth- és Jászai Mari-díjat, de Arany pálma-díjjal is kitüntették Cannes-ban – a hetedik, aki Makó színészdíját megkapta. A kitüntetés odaítéléséről, amely a makói születésű színészóriás, Páger Antal emlékét hivatott ápolni, a már megszokott összetételű rangos szakmai kuratórium (Hegedűs D. Géza és Tordy Géza színművész, Réz András filmesztéta, valamint a várost képviselő, makói születésű színművész, Szalma Tamás és Gyarmati Antal, az egyetlen Magyarországon élő fiú Páger unoka) döntött. Mint elhangzott, Törőcsik Mari azért érdemelte ki a díjat, mert több mint fél évszázada a magyar film- és színházművészet meghatározó személyisége. Szerényen, tisztelettel és fáradhatatlanul szolgálja hivatását, ugyanakkor életműve elkápráztató – több mint százhúsz filmben és nagyszerű színházi alakítások sorában láthatta a közönség.

Buzás Péter makói polgármestertől. Háttérben a mester kalapot emel, amely a művésznő pályájának dicsérete is lehetne. Fotó: Schmidt Andrea" href="http://www.delmagyar.hu/kepek/kepgaleria/2002808/2088343/" target="_blank">Törőcsik Mari meghatottan vette át a Páger-gyűrűt <a href=Buzás Péter makói polgármestertől. Háttérben a mester kalapot emel, amely a művésznő pályájának dicsérete is lehetne. Fotó: Schmidt Andrea" src="http://www.delmagyar.hu/kepek/kepgaleria/2088343.jpg" border="0">

A Páger-emlékgyűrűt, Téni bácsi kedvenc pecsétgyűrűjének hű mását őszinte meghatottsággal vette át Buzás Péter polgármestertől. Egyrészt azért volt megilletődött, mert mint lapunknak is elmondta, az emberek szeretetét egy ilyen kisvárosban különösen erősen lehet érezni – talán ezért is töltötte az egész hétvégét Makón férjével, Maár Gyula filmrendezővel együtt –, másrészt azért, mert Páger Antalhoz nagyon mély, kölcsönös tiszteleten alapuló barátság fűzte. Színpadon sosem játszottak együtt, pedig Páger többször is felvetette neki, jó lenne, ha egyszer férj-feleséget alakíthatnának valamelyik darabban. Ám Törőcsik Mari a Nemzeti Színházban játszott, Páger pedig a Vígszínházban, és ez abban az időben leküzdhetetlen akadály volt. Ugyanakkor nagyon sok forgatáson találkoztak. Törőcsik Mari úgy vélekedett Téni bácsiról: ha nem Magyarországon, hanem például Angliában születik, most az egész világ nagy színészként emlékezne rá. Hihetetlen, milyen széles színészi skálával rendelkezett, és lenyűgöző, hogy a régi, amúgy nem különösen emlékezetes filmekben is parádésan játszott, legyen szó akár könnyedebb hangvételű, akár drámai alkotásról.

Téni bácsi neve és gyűrűje

Páger Antal a máig közismert Téni becenevet szász származású keresztelőpapjától kapta a szertartáson – ő ugyanis nem tudta kimondani a Tóni becenevet. Szeretett pecsétgyűrűjét pedig, amelynek hű mását a Páger-díj kitüntetettjei évről évre megkapják, a Vígszínház társulatától kapta ajándékba. A két érdekes momentumot a díj névadójának életéből az átadási ceremónia hallgatóságával Buzás Péter polgármester osztotta meg, aki azt is elmondta: élete legnagyobb pillanatai között tartja számon, hogy Törőcsik Marit kitüntetheti, mert színjátszókörös diákkora óta őt tartja a színművészet egyik etalonjának.

Páger-díjasok

2002: Halász Judit Kossuth-díjas művész
2003: Garas Dezső Kossuth-díjas, a Nemzet Színésze
2004: Király Levente Kossuth-díjas, a Nemzet Színésze
2005: Venczel Vera Jászai-díjas, érdemes művész
2006: Csákányi Eszter Jászai-díjas, érdemes művész
2007: Kern András Kossuth-díjas művész
2008: Törőcsik Mari kétszeres Kossuth-díjas, a Nemzet Színésze

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset Makó és Apátfalva között

Makó - Halálos közlekedési baleset történt vasárnap hajnalban a 43-as számú főúton Makó és Apátfalva között: egy nő gyalogosan közlekedett Apátfalva irányából Makó felé az úttest jobb szélén, amikor egy román rendszámú Volkswagen Transporter mikrobusz elütötte. Tovább olvasom