Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Páger Antal emlékezete

Makó - Vasárnap nagy szülöttére, Páger Antalra emlékezik Makó a róla elnevezett díj átadásával. A városban két évtizedes kultusza van a színészóriásnak.
„A tehetség Isten adománya, ez Makón a génekkel kerülhetett belém" – olvasható a Páger Antaltól származó idézet a Maros-parti városban született színészóriás emléktábláján, annak a háznak a falán, amelynek helyén egykor a szülői ház állt. Ez az 1899. január 29-én született, Kossuth-díjas színművész emlékét már 1992-ben megörökítette – 13 évvel később pedig róla nevezték el az utcát is, ahol a táblát születésnapját köszöntve évről évre megkoszorúzzák.

A József Attila Múzeum állandó kiállításán nincs közszemlén Págerhez köthető relikvia – tudtuk meg az igazgatótól, Halmágyi Páltól. Azért vannak emlékeik: néhány fotó, régi színházi újságok és több levél, amit a már Magyarországra visszatért művész a város egykori első emberével, Forgó István tanácselnökkel váltott. Intézmény is őrizte néhány éven át Téni bácsi nevét: a mozi, amely éppen öt esztendeje, 2007 januárjában zárt be.

Bánsági Ildikó, a 2010-es díjazott a makói származású színészóriás szobra mellett. Fotó: Karnok Csaba
Bánsági Ildikó, a 2010-es díjazott a makói származású színészóriás szobra mellett.
Fotó: Karnok Csaba

Páger Antalnak portrészobra is van Makón, méghozzá a Hagymaház aulájában. Surányi Imre bronz alkotását 1999-ben adták át. A farönkre állított, márvány talapzaton lévő szobor arról is nevezetes, hogy a Páger-díj kitüntetettjeit rendszerint emellett is lefotózzák. Az immár rangossá vált elismerést 2001-ben alapította a város önkormányzata. A díj maga Páger Antal arany pecsétgyűrűjének mása, s ezt minden évben a születésnapjához közeli vasárnap adják át a Hagymaházban. Holnap 11 órakor Kútvölgyi Erzsébet Kossuth-díjas érdemes művész kapja a díjat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói ételosztás: adni nemcsak jó érzés

A Hit Gyülekezete tagjai ételt osztottak a makói rászorulóknak szombat délelőtt. Tovább olvasom