Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Pálfai Zoltán: Nemcsak a hívők a fontosak

Több mint egy éve szolgál Makón a római katolikus plébános, Pálfai Zoltán. Ez idő alatt sokan megkedvelték, hiszen a fiatal pap mottója: nemcsak a hívőket, hanem mindenkit szolgálni. Az atyáról írt cikkünkben most egy másik oldaláról mutatjuk be őt: jól érzi magát városunkban, még egy focicsapatba is beállt játszani.
Tavaly augusztusban érkezett Makóra a belvárosi és az újvárosi plébániák katolikus lelkésze: Pálfai Zoltán. A több mint egy év alatt sikerült beilleszkednie az itteni közösségbe, megkedvelte a várost és a benne élő embereket is. – Szeretem a sok a zöldterületet, ami itt körülvesz, és különösen tetszik, hogy Makó rengeteg értékes, műemlék épülettel rendelkezik – mondja. Az atya sok nyitott és különleges emberrel találkozott Makón, de éppúgy segít nekik, mint bárki másnak: igyekszik mindenki számára segítséget nyújtani, és amit csak tud, azt megtesz. – Számomra nemcsak a hívők a fontosak, hanem mindenki, az összes itt lakó plébánosa szeretnék lenni, éppen ezért én mindenkit szolgálok, nemcsak a templomba járókat – vallja a plébános. Miséjén az itteniekhez szól: az itt eltöltött több mint egy év alatt már megismerte a makóiakat. Jól tudja, mik a problémáik, éppen ezért a különböző alkalmakon az ő kérdéseikre igyekszik választ adni, hogy mindenki magával vihessen valamit.

A szerző felvételei
A szerző felvételei

Azt, hogy milyen jól sikerült beilleszkednie a városba, jól példázza az is, hogy már egy focicsapat szerves tagjaként rúgja a bőrt hetente egyszer. – Mindig is kedveltem a futballt, ez egy gyerekkori szerelem, így nem volt kérdéses, hogy Makón is játszani szeretnék. Mikor idejöttem, pár hét után megkérdeztem, hol tudnék focizni. Ajánlottak nekem egy helyet, elmentem, és azóta én is a csapat tagja vagyok – mesél történetéről. Az atyát először nem ismerték fel, csak később derült ki, hogy ő a plébános. Azt mondja, ez sosem okozott gondot, sőt: társai elfogadták, és mióta focizik, úgy érzékeli, kevesebb csúnya szó hangzik el a pályán. – Sokszor hallom is a társaimtól, ahogy mondják: vigyázzatok, hogy mit mondotok, mert itt az atya – meséli viccesen.

A fiatal pap nem csupán a sportban nyitott: papi hivatására is a fiatalság, nyitottság jellemző. XXIII. János pápa ötven évvel ezelőtt, a II. Vatikáni Zsinat megnyitásával azt az alapelvet szerette volna közölni az egyházzal, hogy nyitottsággal, párbeszédben álljon a világ szolgálatára az evangélium örömhírével. Ez a mottó igaz Ferenc pápára is, akit példaképeként követ Zoltán atya. Miséin megszólítja a gyermekeket, fiatalokat, jótékonysági rendezvényeken vesz részt, és igent mond mindazon felkérésekre, ami jó célt szolgál. Legutóbb például a Makói Katolikus Általános Iskola Focigálájára hívták meg, ahol örömmel focizott együtt a gyerekekkel.

Egy plébános rengeteg elfoglaltsággal teli napokat él. Így van ezzel Zoltán atya is, aki azon túl, hogy rendezvényeket szervez, tanít az egyházi iskolában, egyházi csoportokat vezet, miséire készül, van ideje arra is, hogy személyesen találkozzon az emberekkel, pedagógusokkal. Ahhoz, hogy mindenre fusson energiájából, igyekszik idejét jól beosztani. A rendszeresség híve: naponta ugyanabban az időpontokban étkezik, hetente sportol, s lelki egyensúlyát nemcsak a szentmisével, hanem a reggeli háromnegyedórás személyes csenddel tartja meg.

Karácsony közeledtével nemcsak a hívőknek üzent, hanem mindenkinek: – Tanuljunk meg ünnepelni, lassítsunk le, játsszunk, énekeljünk közösen. Ha tehetjük, töltsük együtt az ünnepeket, és hallgassuk meg egymást – vallja az atya, aki szerint minden vasárnapot így kellene eltölteni családunk körében.

Pálfai Zoltán

1975. december 5-én született Orosházán. Nem készült mindig plébánosnak; gyermekkorában tanár vagy művész szeretett volna lenni. Tizenhét évesen, amikor a kecskeméti piaristáknál tanult, döntötte el, hogy a papi pályát választja hivatásául. 2002-ben szentelték pappá, korábban Szegeden volt segédlelkész, majd egyetemi lelkész. 2012 nyarán került Makóra, ahol a belvárosi Szent István Király Plébánián és az újvárosi Szent László Templomban szolgálja a híveket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zúzott cserép a Lúdvári utcában

Az öt közül legalább az egyik utcában teljesült a Lesi városrészben élők régi álma, és burkolatot kapott az út. Tovább olvasom