Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Palota már az újabb belvízre készült

Csanádpalota - Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak szerdán Csanádpalotán, ahol jégeső és komoly belvíz is pusztított tavaly. Többek között azt gyakorolták, miként lehet homokzsákokkal védeni a víztől veszélyeztetett házakat, miként lehet megkönnyíteni a víz útját.
Emlékezetes: Csanádpalotát megviselte a jégesővel kísért tavaly nyári vihar éppúgy, mint később a belvíz. A viharban több tucat épület, köztük a polgármesteri hivatalé rongálódott meg, a kidőlt fák villanyvezetékeket szakítottak le, a belvíz miatt pedig hónapokon át kellett szivattyúzni, mert egész utcákat veszélyeztetett az udvarokba is be-betörő víz. Éppen ezért volt a kisváros az egyik helyszíne a polgári védelem és a katasztrófavédelmi igazgatóság által szervezett belvízvédelmi gyakorlatnak – a másik helyszín még kedden Kiszombor volt.

Mint Krám Isvántól, a Megyei Katasztrófavédelmi és Polgári Védelmi Egyesület elnökétől megtudtuk, mindkét településen ugyanaz volt a program: reggel elméleti képzést adtak a polgármesteri hivatalban annak a 30-30, rendkívüli helyzetben azonnal mozgósítható embernek, aki a polgári védelem kötelékébe tartozik, majd próbára tették tudásukat. Csanádpalotán a helyi általános iskola diákjai is figyelemmel kísérték a Fürdő utcai helyszínen megtartott gyakorlatot.

A diákok is tanulták, hogyan kell védekezni, ha baj van. Fotó: Karnok Csaba
A diákok is tanulták, hogyan kell védekezni, ha baj van.
Fotó: Karnok Csaba

A gyakorlatot pályázati pénzből finanszírozták: 300- 300 ezer forintot adott rá az Országos Polgári Védelmi Szövetség, és persze az érintett önkormányzatok közreműködésére is szükség volt. Kovács Sándor csanádpalotai polgármester lapunknak azt mondta, kellenek az ilyen gyakorlatok, hogy a csapat összeszokjon és szakszerű továbbképzést kapjon. Most 50 embert foglalkoztat a város a belvízvédelemmel összefüggő munkák miatt. Nem csak a külterületeken van tennivaló: kaptak 7 millió forintot a vis maior alapból, ebből többek között árkokat ásnak, átereszeket készítenek, támfalakat építenek. Elkészült 3 új csatorna is, amely egy következő belvíz idején remélhetőleg kivezeti a vizet a város területéről.

Olvasóink írták

  • 2. jgabor6 2011. május 20. 09:50
    „Örülj,hogy nem voltál ott tavaj,mikor jég eső volt.Én ott mentem keresztül,elmondanám,be voltam szarva!”
  • 1. nikyke 2011. április 26. 21:50
    „Ez azért túlzás egy kicsit. :)) Csanádpalotánál vannak súlyosabb helyzetek is, amivel érdemesebb volna foglalkozni. :)) Itt még senkit és semmit nem vitt el a víz. :)) Csak fel vannak nagyítva a dolgok. :))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenkit ő tanított ˝Ambrózián˝

Természetes, hogy mindenki tanító néninek szólítja a 80 esztendős Szőke Jánosnét, hiszen mindenkit tanított a településen. Tovább olvasom