Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Palya Bea is makói - és imádja a hagymát

Makó - Gyerekkorában is nagyon szerette a hagymás ételeket, és sokáig azt hitte, ez azért van így, mert Makón született. Palya Bea népdalénekes – akit most a Prima Primissima Díjra jelöltek – még nem adott koncertet szülővárosában, de ami késik, nem múlik.
– Igen, ez a szülővárosom; édesanyám magyarcsanádi, ezért születtem Makón – mondta Palya Bea, akit azután kerestünk meg a szülőhelyét firtató kérdéssel, hogy az interneten böngészve fölfedeztük önéletrajzában a város nevét. – Egy évig éltünk Magyarcsanádon, elköltöztünk, és apukám falujában, a Galga menti Bagon nevelkedtem. Nagyon szerettem jönni a csanádi mamáékhoz, egész más hangulata volt az Alföldnek, mint a bagi dombos tájnak. Anyukám a Balástya táblánál, a hazaérkezés jeleként ösztönösen átváltott ö-zésre. Bagon csak akkor beszélt így, ha mérges volt.

A 33 esztendős Bea a bagi néptánccsoportban kezdett táncolni, énekelni, s az ELTE néprajz szakán szerzett diplomát 2002-ben. Magyar, cigány és bolgár népdalokat énekel, világzenei munkái is ismertek; Weöres Sándor kitalált 19. századi költőnőjének, Psychének a frivol verseit is előadta, Gryllus Samu megzenésítésében. Hét lemez, számtalan fellépés és nemzetközi ismertség után most Prima Primissima Díjra jelölték, magyar népművészet és közművelődés kategóriában. A másik két jelölt Foltin Jolán és a Nemzeti Táncszínház, e hónap végéig lehet szavazni a www.primaprimissima.hu/index.asp?id=27 címen. Bárhogy is alakul a szavazás, Bea népszerűsége nő, ez többek között a youtube.com-on is lemérhető. Szegedre – ahol édesanyjának két testvére, és családjaik élnek – gyakran jár, telt házas koncerteket ad. Valószínű, hogy hamarosan eljön az az idő, amikor a szülővárosában is fellép. Nemrég egy szegedi fellépés után egyik makói ismerőse hozott neki egy csomag lilahagymát, azzal: „ha Bea nem jön Makóra, hát jön Makó Beához!" Az illető jól ismeri az énekesnő ízlését.

Palya Bea gyakran lép fel Szegeden. Édesanyja két testvére ma is itt él. Fotó: Miskolczi Róbert
Palya Bea gyakran lép fel Szegeden. Édesanyja két testvére ma is itt él. Fotó: Miskolczi Róbert

– Kiskoromban is imádtam a levesből a zöldségeket, különösen a hagymát – avat be a szülővároshoz fűződő sajátos kapcsolatba. – Meg amúgy is: a hagymát imádtam mindenhez: hajába sült krumplihoz, vagy kolbászhoz a friss lilahagymát, vagy a pörkölt alá vágott dinsztelt hagymát előre kienni, csak úgy, kenyérrel. Anyukám meg vághatta bele az újat. Mindig mondták, hogy én a hagymás Makón születtem, nekem pedig a kis fejemben összeállt, hogy biztosan azért, mert annyira szeretem a hagymát. Később jöttem rá, hogy ez nem egészen így van. Csalódott is lettem attól, hogy a saját kis minilegendám szertefoszlott.

Tényleg kicsi a világ

Aki a városból elszármazott vagy ide kötődő hírességeket veszi sorra, annak egy idő után tényleg úgy tűnhet, hogy kicsi a világ, és benne Makó egészen nagy város. A sajtómágnás Pulitzer József, a Ford T-modell atyja, Galamb József, s Páger Antal színművész makóisága közismert, de mellettük is egy sor elismert ember életpályája indult innen. Aztán nemrég megírtuk, hogy életrajzírója szerint Paul Newman, a nemrég elhunyt amerikai színész édesanyja is Makón született. A színésznő, Drew Barrymore maga nyilatkozta, hogy Makóról származott el családja. Legutóbb Süveges Gergő a Pulitzer-emlékünnepségen vallotta be, hogy kötődik a városhoz: a Magyar Televízió műsorvezetője anyai ágon makói, dédnagyanyjába szerelmes volt József Attila, a költő első kötetét neki dedikálta.

Olvasóink írták

 • 6. zolcsi44 2009. november 13. 16:13
  „Sajnos mi "magyarok" mindig később jövünk rá a jo dolgokra. Ezért aztán aki hülye az.......?????”
 • 5. lacipapa68 2009. november 10. 21:39
  „Gyönyörű hangja van a lánynak,de a manelét azért hagyja meg inkább a románoknak.Nekik jobban áll.”
 • 4. kt 2009. november 10. 10:37
  „3: Így van.”
 • 3. Léni 2009. november 10. 10:16
  „Palya Bea különleges egyéniség, örüljünk, hogy magyar és becsüljük meg!”
 • 2. Csirén 2009. november 10. 09:19
  „Tehetséges, szerény és kedves.
  Nagy művész, és rendkívüli magasságokba emelkedhet. Külföldön előbb volt ismert, én Vajdaságban hallottam Róla először, utána hallgattam/vettem meg a CD-it”
 • 1. 140 2009. november 10. 08:56
  „Szeretem ezt a lányt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a templom

Makó - A makói görög katolikus közösség 15 millió forintot nyert az Oktatási és Kulturális… Tovább olvasom