Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Pályázat Makovecz-emlékhelyre

Makó – 25 millióból emel emlékhelyet a Makó Város Fejlődéséért Közalapítvány a városhoz kötődő építésznek, Makovecz Imrének. Megalkotóját most nyílt, országos pályázaton keresik.
Makovecz Imre Kossuth-díjas építész neve szinte összeforrt Makóval, olyan sok épület viseli magán itt a keze nyomát. Személyesen vagy munkatársaival együtt a Hagymaházon túl feladatot vállalt a gimnázium felújításában és tornacsarnokának megépítésében, a főtér felújításában, a Kossuth-szobor áthelyezésében, a Kálvin téri iskolaépület újjászületésében, az új makói buszpályaudvar és az újvárosi bölcsőde megtervezésében, valamint a Csanád vezér téri Közhivatalok Háza kialakításában. Legjelentősebb makói munkája a városi fürdőkomplexum megtervezése volt, amelyhez zenepavilont is álmodott. Mindez – mint megírtuk – komoly idegenforgalmi vonzerőt is jelent: a városba Makovecz-túrákat szerveznek ezek megtekintésére.

Makovecz tér Makón. Fotók: Szabó IMre
Makovecz tér Makón. Fotók: Szabó Imre

Mindent Makóról
A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.
A Hagymatikum Fürdő előtti tér 2011 decemberében kapta meg Makovecz Imre nevét. Itt fogják elhelyezni azt az emlékművet, amelynek alkotóját most nyílt, országos pályázaton keresi a Makó Város Fejlődéséért Közalapítvány. Mint a felhívásban olvasható, olyan kompozíciót látnának szívesen, amely autentikus módon jeleníti meg Makovecz Imre szakmai és emberi nagyságát, különös tekintettel azokra a jelképekre, szimbólumokra, amelyek átszövik életművét. Nem kötelezően figurális alkotásokat várnak. Az első helyezett, azon túl, hogy elkészítheti az emlékművet, 1,5 millió forintot, a második 1, a harmadik félmilliót kap. A díjnyertes alkotásra 25 millió forintot szán a közalapítvány. A pályamunkákat idén október 30-áig, délután 4 óráig lehet beküldeni a József Attila Könyvtár és Múzeum múzeumi címére (6900 Makó, Megyeház u. 4.).Az emlékmű a térnek arra a részére kerül, amelyet a művész választ ki, és a jövő évi augusztus 20-i városi ünnepségsorozat alkalmával fogják felavatni.

Olvasóink írták

 • 4. X_Y 2013. július 28. 11:31
  „Kell ez mint egy falat kenyér... Hová is lenne a világ ha Mákos elvtársnak még emlékműve sem lenne. Hiszen olyan sok hasznavehetetlen giccset tervezett.”
 • 3. Qllancs 2013. július 28. 09:39
  „T. 1. szerinted az érdekel valakit is ??

  Igaz nem Makovec tehet róla : de amit tervezett, sok.sok tízmillióból felépítettek bölcsödét---gyerek hiány miatt ZÁRVA !
  Na meg 1 munkája kimaradt a sorból : Búzás saját háza !
  a fürdő..inkább templom, mint fürdő. Az a sok faanyag ..meg nem bírja majd a meleg levegőt, párát.
  Még a szülővárosa se emel neki emlékművet.Van már tér..van tábla ...miért nem elég az ??
  Ennek a 25 + 3 milliónak NINCS JOBB helye ?? Fontosabb ?? pl. MUNKAHELYTEREMTŐ program ?????”
 • 2. AirWin 2013. július 28. 08:44
  „"a Kossuth-szobor áthelyezésében"????????”
 • 1. Egyolvasó 2013. július 27. 19:08
  „Gyerekek éheznek, de ilyenre van pénz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma és hétfőn újabb csapás a szúnyogokra

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a szakértők jelzése alapján harmadik körben is elrendelte az ország hat árvízzel és belvízzel érintett térségében a szúnyogirtást. Tovább olvasom