Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Pályázatra vár a kastély

Az elmúlt két-három évben szépen rendbe hozták az Óföldeákhoz közeli gencsháti kastélyparkot, mely ez idő alatt kedvelt turisztikai célponttá vált – az egykori Návay-kastély és a hozzá tartozó istálló felújításáról azonban egyelőre csak álmodozhat a terület gazdájának számító Cecília Alapítvány elnöke, Szűcs Tamás. Azt reméli, ősszel lesz olyan uniós pályázat, amelyből a több száz milliós beruházás megvalósítható.
Omladozik az egykor gyönyörű kastély. Fotó: Karnok Csaba
A gencsháti kastélypark Óföldeák szomszédságában, Makótól és Hódmezővásárhelytől tizenkét, Szegedtől húsz kilométerre fekszik. A háromhektáros területen ritka természeti értéket képviselő fák találhatók, no meg három, egykor a főnemesi pompa jegyében emelt épület. Az ingatlanegyüttest egy évvel 1992-es alapítása után vásárolta meg a Gorzsai Állami Gazdaságtól a Cecília Alapítvány, amelynek a kezdetektől az volt a célja, hogy táborozásra, sportolásra, továbbképzésre alkalmas centrumot hozzon itt létre. A munkát azonban előbb a pénzhiány hátráltatta, később, másfél esztendeje pedig az akkori igen agilis kuratóriumi elnök, Ruszkai Béla halála miatt torpant meg egy időre a folyamat. Mostanra viszont lassanként élettel telik meg a kastélypark – újságolta nekünk az alapítvány jelenlegi vezetője, Szűcs Tamás. Ő egyébként ugyanúgy a makói Szent István Egyházi Iskola pedagógusa, mint elődje volt.

Ruszkai Béla emlékezete

A nagy kastély mögött a honfoglaló vezérekre utal az a hét tölgyfa, amit még a Návayak idejében, 1896-ban, azaz a millennium évében ültettek el. Itt szeretnék megörökíteni az alapítvány mai vezetői Ruszkai Béla emlékét: a fák között emlékoszlopot fognak állítani a tiszteletére.

Mint megtudtuk, Gencsháton tavaly már több mint háromszázan fordultak meg, és idén is volt a területnek eddig több mint kétszáz vendége. Ez mindenekelőtt annak köszönhető, hogy az egykori gazdatiszti lakást, azaz a kis kastély épületét sikerült felújítani, komfortossá tenni: immár van konyhája és fürdőszobája is, mi több, a fűtést is megoldották. A harminc ember elszállásolására alkalmas épületben főként diákcsoportok, kirándulók és természetjárók vendégeskednek – ottjártunkkor épp egy kézművestábor résztvevői voltak ott. A táboroztatásból származó bevételnek köszönhetően az alapítvány immár képes rendben tartani a környéket, a füvet rendszeresen nyírják, kialakítottak egy focipályát, és hamarosan madármegfigyelő torony is épül. A másik két épület, a szinte romos állapotban lévő nagy kastély és az istálló rendbetételére azonban továbbra sincs pénz. Ez Szűcs Tamás becslése szerint közel ötszázmillióba kerülne. Abban bízik, ősszel kiírnak olyan uniós pályázatot, amiből – térségi vagy megyei segítséggel – elkezdhető ez a munka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagylaknál várni kell, Röszkén nem lesz kényszerpihenő

Ma és holnap ismét jelentős, akár egy-másfél órás torlódásra is fel kell készülniük azoknak, akik… Tovább olvasom