Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Panziókat, üresen álló házakat töltenek meg a munkások

Makó - Panziókat töltöttek meg, üresen álló házakat béreltek a Makó környéki nagyberuházásokon – az autópálya, a Givaudan gyár, a szennyvízcsatorna és az Arad–Algyő gázvezeték építésén – dolgozó cégek a munkásaiknak. A közeli falvakban emiatt is nagyon várják az M43-as folytatását: ez biztos bevétel.
Idén februárban írtuk meg, hogy a királyhegyesi önkormányzat nem tudta eladni az orvosi rendelőhöz tartozó szolgálati lakását, mert az ingatlanbecslő túl nagy árat szabott. Az önkormányzatnál nem keseredtek el, meghirdették a lakást, amelyet kibéreltek a makói élelmiszer-feldolgozó üzem, a Givaudan építői. Majd csaknem egy évig, idén májusig laktak benne az M43-as következő szakaszának nyomvonalát föltáró régészek, munkások. – Átlagban 7–8 ember mindig lakott a lakásban, és nem volt egymással semmi problémánk, ők korrektül fizettek, és szinte csak aludni jártak be, reggeltől este 8-ig dolgoztak – mondja Horváth Lajos, Királyhegyes polgármestere. Arra számít, hogy amint elkezdődik az építkezés, megint megtelik a szálláshely, és hátha a falu üresen álló házait is bérbe veszik a cégek. Ugyanilyen tapasztalatokkal és reményekkel várják az M43-as folytatását a közeli településeken. 8–10–20 fős szálláshely sok helyen van, és sok az évek óta üresen álló, a tulajdonosnak inkább csak kiadást hozó ház.

A nagyéri önkormányzat ifjúsági szállását, a Zöld Békát annak idején az M43-as építői „nyitották", 6–7 hónapon keresztül laktak benne, olykor 20-an. Lőrincz Tibor polgármester még az Algyőt Araddal összekötő gázvezeték építőit említi mint vendégeket. Csanádpalotán már a régészeti föltárások idején belakták a három helyi panziót és 4–5 magánházat a munkások, majd a helyi és a kőhalmi önkormányzat által működtetett Magyar–Román Barátság Házát is – halljuk Kovács Sándor polgármestertől. Utóbbi szálláson most a Hagymatikumba érkezett kolozsvári diákcsoport lakik, de a pályaépítőket is nagyon várják, mert ez biztos bevétel, s az elszámolásnál nem volt gond, mint egyébként az építőiparban sok esetben. Apátfalván 80 főt tudnak elszállásolni. Varga Péter polgármester azt mondta, most a térségi csatornaberuházáson dolgozók bérelnek ott szállást, de jellemzőbb, hogy egész házakat foglalnak le, az olcsóbb.

– Az M43-as régészeti föltárásán olykor 200-an is dolgoztak, az ásatási munkások egy része helybeli, jellemzően a gépek kezelői jönnek messzebbről, ez 100–120 embert jelentett – mondta lapunknak Fogas Ottó megyei múzeumigazgató. Hozzátette: miközben országos napilapban nyilatkozták nemrég, hogy a régészeti föltárás hátráltatja a beruházásokat, és drága, az ritkán kerül szóba, hogy a föltárásra kapott pénz jelentős része, 80 százaléka a földmunkák bér- és egyéb költségeire megy el, és ez a pénz helyben munkahelyet teremt, bevételt hoz, a szállások révén is. – 1998-ban egy év alatt tártunk föl akkora területet, amekkorát most egy hónap alatt. Ehhez az eredményhez nemcsak nagyobb tapasztalat, de több ember egyidejű munkája is kellett.
A földmunkákat végző kecskeméti Leveller Kft. dolgozott az M43-as feltárásán. Csitos Balázs építőmérnök, a cég ügyvezetője azt mondta, kollégáitól nem hallott panaszt a Makó környéki szálláshelyekre, mindig sikerült megtalálni a megfelelő helyet. Az így kapott szálláshelyek nekik 800-tól 2–3000 forintba kerültek naponta, fejenként.

Olvasóink írták

 • 4. maci53 2012. augusztus 10. 20:13
  „A határ fele is van egy 30 szobás szállás,biztos jóljárt az éppítető mert nem kellet neki engedély.”
 • 3. scott1 2012. július 19. 14:41
  „Normális helyen ezt úgy szerveznék meg, hogy a hitelfizetés bedőlésének szélén álló fiatal családokhoz közvetítenék ki az ilyen bérlőket, sok család vissza is költözne erre az időre a szülőkhöz, hogy megmenthesse az ingatlanát... Na persze ez jó üzlet, itt max egyes bedőlt hiteles fiatalok ingatlanjai körül látszik csak a "szervezkedés"...”
 • 2. papika56 2012. július 19. 13:36
  „A vendégmunkások NEM a panziókban szállnak meg ! Mert az igen drága !
  Magán gázaknál , 10-12 ember , kb:1000.-/ éj. persze ADÓ NÉLKÜL!
  Jóóó kis bevétel a tulajnak, az M43 építésénél is évekig itt voltak, havonta 1 házért kaptak : 300 000.-ft ADÓ MENTESEN !!!!! Több ismerősöm is milliókat kaszált !”
 • 1. pog 2012. július 19. 11:04
  „Ugyan már polgármesterünk szerint a Hagymatikumba érkező vendégek töltik meg a panziókat....nagy turista áradat a városban...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamion és autó ütközött a 43-as úton

Félpályás útzár mellett haladt a forgalom Makó és Apátfalva között, fél 9-re megszűnt a lezárás. Tovább olvasom