Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Panzióval bővült a makói Autós csárda

Makó - Panzióval bővült egy uniós pályázatnak köszönhetően a közkedvelt makói vendéglátóhely, a város kapujában üzemelő Autós csárda. A közel negyvenötmillió forintos beruházásnak köszönhetően az étterem forgalma is jelentősen megnőtt, a vendégek között egyre több a külföldi.
Nemcsak a makóiak, de a városba Szeged felől érkezők is évtizedek óta ismerik, kedvelik a Báló ligetben, a város kapujánál üzemelő, házias konyhájáról méltán híres Autós csárdát. A vendéglátóhely tulajdonosa, Szabó Sándor – tizenöt éve vette át az azóta megszűnt helyi ÁFÉSZ-től – a vendégektől kapta az ötletet ahhoz, hogy panzióval bővítse az éttermet, az itt étkezők közül ugyanis sokan érdeklődtek, hol szállhatnának meg. Miután a családi vállalkozás több nyertes pályázaton vett már részt, úgy gondolták, ezzel is szerencsét próbálnak. Sikerrel jártak: az Autós csárda panzióját majdnem pontosan egy évvel ezelőtt, tavaly április 23-án adták át.

Szabó Sándor: Az autós panzióval a legigényesebb vendég is elégedett lehet. Fotó: Miskolczi Róbert
Szabó Sándor: Az autós panzióval a legigényesebb vendég is elégedett lehet.
Fotó: Miskolczi Róbert

Ami a beruházás részleteit illeti, a panzióban összesen 17 szoba és 2 apartman található, összesen 54 férőhellyel – igaz viszont, hogy csak a földszinti részt alakították ki pályázati támogatással, az emeletit már saját erőből. A város hat panziója között így az övéké az egyik legnagyobb.

Adatok a beruházásról

A projekt címe: Autós csárda és panzió kialakítása a hátrányos helyzetű makói térségben.
A megvalósulás helye: Makó, Báló liget.
A kedvezményezett neve: Autóscsárda-Panzió Vendéglátó és Kereskedelmi Kft.
A projekt összköltsége: 44 812 064 Ft.
Az elnyert támogatás: 21 895 512 Ft.

Szabó Sándor hozzáteszi: nem elsősorban nagy panziót akartak, hanem színvonalasat, igényeset. Van például zárt parkolójuk, fűthető úszómedencéjük, játszóterük is. Az első év tapasztalatai szerint komoly az érdeklődés a panzió iránt. A legtöbben átutazóban, egy-egy éjszakára bérelnek itt szobát. Tavaly nyáron szinte végig telt házzal üzemeltek, és ami a legfontosabb, a panzió vendégforgalma jelentősen fellendítette a csárdáét is. A vendéglős azt mondja, vendéglátóhelyet leginkább szálláshellyel együtt érdemes üzemeltetni: a szállóvendégek itt étkeznek, aki pedig enni jön, ha meg is akar szállni, innen már nem megy tovább. Ebben ez az épületegyüttes egyedi a városban.

A vendéglátóhely egyedi technológiával épült: a falakat például magas fokon hő- és hangszigetelő elemekből építették fel. Szabó Sándor azt mondja, érdemes volt pályázniuk: az elbírálásnál nem számított az ismeretség, az anyagot nem helyben értékelték, így aztán valóban az számított, mennyire volt jó a benyújtott kérelem. Ennek elkészítését egyébként szakemberekre bízták.

Már gondolkoznak a következő fejlesztésen is: egy energetikai pályázatban, amelynek segítségével a fűtés, az elektromos energia és a meleg víz jelentős részét napkollektorokkal szeretnék biztosítani a panzióban. Hogy az ötlet jó, arra éppen a csárda a legjobb bizonyíték. Itt már működnek a tetőre szerelt, természetes erőforrást hasznosító panelek, és napos időben például ezer liter 85 fokos meleg vizet állítanak elő délelőtt tizenegy órára.

Olvasóink írták

 • 13. ??????????????????? 2008. június 13. 12:03
  „a Korona azért ráfizetéses, mert Szabó Sándor Úr a csekélyértelmű fiatalabbik fiát bízta meg annak vezetésével, és ugye ez köztudott hogy kissé idióta szegénykém :D”
 • 12. sétáló 2008. május 16. 11:58
  „Érdekes hogy ártérre adnak ki építési engedélyt és még lehet pályázati pénzt is kapni.A biztosítók nem kötnek szerződést vályogfalu házakra.Az ÁLLAM IGEN!Nem mindegy ki hova születik és ki a keresztapja.Az se véletlen ,hogy nem tudja leadni a ráfizetéses Koronát a polgármesternek.”
 • 11. nemirígy 2008. április 16. 15:15
  „Mégis több tízezrek vannak megelégedve a Szabó-féle ételek minőségével. Sokkal többen, mint azok, akik nincsenek.

  Nekem meg a mérnök urak által tervezett szilárd burkolatú utaktól kell hánynom, mint pl. a 43-as. Ha már a nyugati színvonalról beszélünk (nem kell a forgalomra hivatkozni, a német autópályák is nagy forgalmuak).”
 • 10. lokálpatrióta 2008. április 15. 17:38
  „Kíváncsi lennék, hogy a pályázatot hogyan sikerült végig vinni. Akivel eddig beszéltem, az azt mondta, hogy soha többet nem pályázik.
  Írdatlan adminisztráció, felesleges többletkiadás, ami elviszi a támogatást, előfinanszírozás, várakozás a kényelmes gépezetre.
  Ismerek olyan pályázatot, ahol a befejezést követően nem tudtak egyetlen fillérnyi támogatást kimutatni, mert a kapott pénzt elvitte a hírdetés, pályázat kiírási költség, ezek megismétlése, a pályázati feltételek többletköltsége, az őrzés, biztosítás, szociális ellátási feltételek, a hatóságok tömérdek eljárási díja. Ha saját pénzből készült volna, akkor egy évvel hamarabb, támogatás nélkül is elkészültek volna vele.
  Szabóék! Még egyszer belevágnának?”
 • 9. lokálpatrióta 2008. április 15. 17:29
  „A szolgáltató már ilyen. Ki kell szolgáljon mindenkit, bármilyen rigolyája van. Szerintem a vevő kipróbálja ezt is és azt is és eldönti, hogy ki nyújtotta a legjobbat.
  Minden embernek van rossz és jó napja. Lehet, hogy a szakács éppen rossz napot fogott ki. Németh úr próbálja meg máskor is, de ha ezt nem teszi, akkor válasszon másikat. Én már jártam úgy, hogy az elégedetlen kuncsaft visszajött, mert rájött, hogy az összes közül még ez volt a legjobb. Egy esetből nem kellene általánosítani.
  Szabóék meg tanuljanak ebből. A rossz sokkal jobban terjed, mint a jó. Egy amerikai felmérés szerint a jó 3-4 emberhez jut el, míg a rossz 60-70-hez. ami nekik a sokból egy, az a vendégnek az egyetlen. Ezért mindegyiknek jónak kell lenni.”
 • 8. vendéglátós 2008. április 14. 10:25
  „Szabó elvtárs,Buzás elvtárs az élet nem habos torta!-mondta a gátör mielőtt kiverték a maradék fogát! K.érdekes hogy Makón mindig Buzás seggevégei jutnak támogatásokhoz.Nem sajnálom én tőlük,hisz mire kifizetnek mindenkit nem sok marad.”
 • 7. Tedi 2008. április 13. 14:38
  „Sajnos neekm is azonnal egy rossz élményem ugrott be a cikk láttán, egy alkalommal évfordulót megünnepelvén ültünk be egy csárda-tálra, ami rengeteg rántott ételt tartalmazott, soha életünkben nem voltunk még annyira betegek, mint ezt a vacsorát követően, nyilvánvaló,hogy a friss olajban sütés náluk akkoriban nem volt divat, hogy ez azóta változott-e, nem mertem megkockáztatni. hamarosan egy ballagás miatt azonban nyilván ki fog derülni, de már előre rettegek.
  Egyébként pedig természetesen örülök, hogy ilyen sikeresen működik a dolog, jó, hogy a városban elő tudtak rukkolni valami újjal, és nem buktak bele, mondjuk ez, mint azt olvasom, nem a makóiak "érdeme"
  sok sikert a Szabó családnak, nyilván sokat dolgoztak, és meg is érdemlik, hogy élvezzék munkájuk gyümölcsét, az azonban valóban megszívlelendő, hogy a konyhán válzotatni kellene, nem tudom, hogy a koronát is a vendégtelenség miatt adták le?
  tedi”
 • 6. Németh Pál nyugalmazott mérnök, Makó 2008. április 13. 08:40
  „Tisztelt Olvasók!

  Nagyszerű, hogy fejlődik a makói ellátás, erre szükség is van.
  Az is örömteli, hogy a Szabó család munkájának is van eredménye.

  De mégis.
  Nem is régen ott ebédeltünk többen.
  A második fogásos húsos étel nagyon mócsingos volt.
  Beirtam a panaszkönyvbe, de a Szabó úr nem válaszolt.
  A pincérei ezért szapultak engem hangosan,
  de ezt hallgatólagosan hagyta a "nagyszerű makói vendéglátós".
  Késöbb még találkoztam vele személyesen is, és akkor is beszéltem erről, de nem érdekelte. Nem is válaszolt a panaszkönyvi beirásomra.

  De a többezer forintos számlát kifizettem.
  Ez a lényeg: neki.

  Én nem vagyok elégedett a szabóféle vendéglátással.
  Szerintem az ellátás szinvonala meg sem üti a nyugati szintet.

  Ja igen, ha valaki nem hinné a fentieket,
  a panaszkönyvi beirásom másolata még meg van.

  Mert ugye az embereknek sokször két oldala van:
  Inkább elvenni a másiktól, s a tartozást nem kiegyenliteni (amit azonban szeretnek elhallgatni a nyilvánosság előtt).
  Karakterkérdés az élet (is).

  Ilyen értelemben nem értek egyet a Triatlonos beirásával sem.

  Üdvözlettel”
 • 5. triatlonos 2008. április 11. 14:58
  „Erről szól a történet, hogy a tanyai ember szorgalmával - ésszel - egy élet munkájával kialakitani valami maradandót! Ezt csinálta Szabó Sanyi! Csak az a baj, hogy rossz helyen, mert Makó az irigyek városa. Persze a munkát senki nem irigyli, csak a sikert. Én őszinte szivvel gratulálok minden olyan sikerhez, amelyet ez a vendéglátós család elér. Még arra is igéretet teszek, hogy ha lesznek olyan vendégeim akik ezt megérdemlik, akkor az Autós Csárda Panziójában szállásolom el öket. Már csak azért, hogy lássanak világot! Napkollektoros melegvizzel legutóbb a fiamnál zuhanyoztam Dániában!”
 • 4. Szabó Norbert 2008. április 11. 09:43
  „Szerintem írásba kapta az építési engedélyt. Bővebb felvilágosítás a recepción. :-)”
 • 3. minek 2008. április 11. 08:46
  „Rengeteget melózik - ez az élete.”
 • 2. Hé 2008. április 11. 07:12
  „Mért kell álandoan elégedetlenkedni??? Mért vagy irigy??? Mért érdekel hogy hogy kapott??? Nem ismerem Szabot deh mért fáj az hogy neki van?????”
 • 1. 4 2008. április 11. 06:59
  „Hogyan kaphatott építési engedélyt az ártérben való építéshez??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszavazást akar Kávási Mihály a makói fürdőről

Makó - Helyi népszavazást szeretne kiíratni a város egyik legnagyobb, meghatározó jelentőségű beruházásáról, a makói fürdőfejlesztésről Kávási Mihály. Tovább olvasom