Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Pár hét múlva kezdik a kitermelést Óföldeákon

Biztos, hogy van földgáz Óföldeák alatt, de a kitermelés megkezdéséhez még várni kell néhány hetet – az eredetileg rendelt lyukbefejező készülék teljesítménye ugyanis kicsinek bizonyult, így újat kell rendelni. A feltárás azonban folytatódik Szikáncson és Magyarcsanádon is, a cégnek a fúrás minden napja több tízezer dollárba kerül – tornyonként.
Az N–801-es fúrótorony már Szikáncson dolgozik. Fotó: Illyés Szabolcs
Lassan végéhez közeledik az óföldeáki földgázfeltárás – tudtuk meg Roskó Pétertől, a kutatást végző cég mérnökétől. Az N–801 jelzetű fúrótorony már több mint egy hónapja Szikáncson dolgozik, de egy kisebb torony Magyarcsanádnál is szénhidrogén után kutat. Szinte biztos, hogy az óföldeáki kútnál van földgáz – mondta a szakember –, ám a kitermelésre még várni kell néhány hetet.

– Az eredetileg rendelt lyukbefejező készülék teljesítménye kicsinek bizonyult a csaknem hatezer méteres mélységű kúthoz, így egy másik cég berendezését kell igénybe venni. Ezt követően történhet meg a béléscsövezés. Csak ekkor derül ki, hogy mekkora mennyiségű a feltárt szénhidrogén – foglalta össze az utóbbi hetek tapasztalatait Roskó Péter. Elmondta: Magyarcsanádon már meghaladták a kétezer méteres fúrásmélységet, most kezdik a mélyítés harmadik szakaszát, és cementtel erősítik meg a kút falát.

A cég tervei szerint még idén szeretnék megkezdeni a kitermelést, hiszen rendkívüli költséget jelent a Csongrád megyei feltárás. Az óföldeáki fúrás kapcsán megtudtuk: a torony bérlése naponta 22 ezer dollárba (csaknem ötmillió forintba) került, ehhez járultak a gyakran ezt az összeget is meghaladó üzemanyag- és egyéb költségek. Csak ez a feltárás közel tizenötmillió dollárba (3,3 milliárd forintba) kerül – és emellett hasonló költséggel folyik a munka Pusztaszeren, Szikáncson és Magyarcsanádon is. A TXM Ltd. befektetése így együtt biztos, hogy meghaladja a tízmilliárd forintot, mire minden munkálat elkészül.

Mint ismeretes, a tengerentúli cégcsoport vezetősége közel egy évvel ezelőtt döntött arról, hogy az úgynevezett Makó-medencében földgázfeltárásba kezd. A Mol egyébként évtizedekkel ezelőtt már felmérte a térséget, mint lehetséges szénhidrogén-lelőhelyet, ám hamar kiderült: a remélt földgáz közel hatezer méteres mélységben van. Az óföldeáki fúrás 5700 méternél állt meg. Ez olyan nagy mélység – tudtuk meg Holoda Attilától, a Mol Rt. termelési igazgatójától –, hogy csak speciális technológiával lehet fúrni. Ehhez eszközökre legközelebb Horvátországban lelt a TXM, innen bérelték a speciális tornyokat. A fúrás az év első napjaiban kezdődött, februárra átlépték a 2,5 ezer, áprilisban pedig a 4,5 ezer méteres mélységet. A biztató földtani jeleket június utolsó napjaiban észlelték a szakemberek, így július első hetében meg is kezdték a torony leszerelését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új tavak aszály és belvíz ellen Makón

Egyelőre a kiviteli tervei sincsenek készen annak a vízrendezési tervnek, amit a Tisza–Maros… Tovább olvasom