Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Parasztolimpia Apátfalván

Apátfalva - Az idei év az olimpiáé – nemcsak Pekingben, de Apátfalván is. A hétvégi színes, változatos falunapon ugyanis parasztolimpiát is rendezett a helyi Pátfalváért Egyesület.
A parasztolimpián a versenyszámok hagyományos népi ügyességi és sportjátékokból állnak. A teljesség igénye nélkül: célba lövés csúzlival, karikázás, kukoricamorzsolás időre, csutkavárépítés, patkóhajítás, vízhordás, ostorpattogtatás – avatott be bennünket a verseny helyszínén az egyik szervező, Vargáné Nagyfalusi Ilona. A már-már feledésbe merült játékok hagyományát társszerzőként ő örökítette meg a falu helytörténetét bemutató Bíbic-könyvsorozat egyik kötetében, azóta szívügye ezek felélesztése is. Az ötletet az utcabeli idősektől kapta, akik nagy lelkesedéssel meséltek gyermekkoruk játékairól.

Az egyik versenyszám: a patkóhajítás. Fotó: Karnok Csaba (Fotógaléria)

A nemes versengésre több mint ötvenen neveztek be, főként gyermekek – volt, aki népviseletben, kalappal a fején érkezett –, a résztvevők között pedig nem csupán helybeli volt: jöttek a szomszédos falvakból, sőt egy szegedi versenyző is szerencsét próbált. A győztesek a végén, ahogy illik, érmeket is kaptak a jutalmak mellé. Az igazi győzelmet persze a szervezők aratták, akik örömmel állapították meg, hogy a gyermekek év közben is gyakoroltak – azaz nagyapáik játékát is játsszák, amelyek így tovább élnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszerű, de még várni kell az egynapos sebészetre Makón

Makó - A betegek elégedettek vele, a részleg profilja éppen e hónaptól bővült – ugyanakkor… Tovább olvasom