Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Parasztolimpikonok csatája Apátfalván

Az apátfalvi Szent Anna-napokon rendezték meg a pátfolvai parasztolimpiát, aminek újbóli sikerén fölbuzdultak a szervezők. Az óvodáskorúaktól a meglett családapákig csaknem hatvanan neveztek a patkódobásra, abroncshajtásra és a kukoricamorzsolásra.
A kicsik számára is igazi erőpróbát jelentettek a népi játékok. Fotó: Illyés Szabolcs
A hét végén megrendezett apátfalvi Szent Anna-napok szombati rendezvényei közül legnagyobb sikernek a második alkalommal megrendezett pátfolvai parasztolimpia örvendett, amelyen több mint félszáz helybeli mérte össze tudását, népi játékokban.

– A tavalyinál is több résztvevőt vonzottak az idei Szent Anna-napok, több mint félezren látogattak el rendezvényeinkre, sokan a testvértelepülésekről is elfogadták meghívásunkat. Az ünnepi testületi ülésen a faluból elszármazott Benkóczi Zoltán színművésznek adta át Szentesi József polgármester a díszpolgári címet, és sokan szurkoltak a focikupán is, de az igazi családi látványosság és szórakozás a művelődési házban megrendezett olimpia volt.

– A mulatság mellett néprajzi jelentőssége is van az eseménynek, hiszen a térségben ismert népi játékokat gyűjtöttük össze, azokat, amelyekkel őseink múlatták az idejüket az Alföldnek ebben a szegletében – foglalta össze Varga Péter, a szervezést vállaló Pátfalváért Egyesület titkára, aki felsorolta a versenyszámokat: a versenyzők tehát ostort pattogtattak, patkóval dobtak célba, abroncsot hajtottak, csutkavárat építettek, gombot zúgattak, tobozt dobtak, kukoricát morzsoltak, de volt kötélhúzás is.

– Nagyon élveztem az összes versenyszámot, örülök a külön pontoknak, amit a gyors abroncshajtásért szavazott meg nekem a zsűri, de úgy érzem, igazán a kukoricamorzsolásban voltam a legjobb: fél perc alatt 80 deka! – sorolta büszkén az olimpia ifjú bajnoka: Vajda Tamás, aki tavaly még segítőként vett részt a játékokon, de idén úgy döntött, részt vesz az erőpróbán.

A még csak óvodás Antal Eszternek szintén a morzsolás tetszett a legjobban, még azt is elmondta: otthon már próbálgatta ezt a munkát, hiszen sokféle állatuk van, és ő segít etetni a lovakat, malacokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagylaknál várni kell, Röszkén nem lesz kényszerpihenő

Ma és holnap ismét jelentős, akár egy-másfél órás torlódásra is fel kell készülniük azoknak, akik… Tovább olvasom