Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Parkolópályára tette Makót a Közgép

Makó - Kötbéres felszólító levelet küldött a makói önkormányzat a szennyvíz-csatornázási feladatok jelentős részét elnyert Közgép Zrt.-nek, mert a legtöbb helyszínen még mindig nem kezdte el a munkát, pedig szorít a határidő.
Makó polgármesteri hivatalában most 130-an dolgoznak, ebből 28 főt elvisz a hamarosan létrejövő járási kormányhivatal. Mint kiderült, a makói önkormányzatnál 42-43 fő további alkalmazására ad normatív támogatást az állam. Tehát mintegy 60 köztisztviselő állása január elsejétől bizonytalan – vázolta a járási hivatalok létrejöttének egyik következményét Buzás Péter polgármester a makói képviselő-testület szerdai rendes ülésén.

Elhangzott, hogy Makón eddig 540 határon túli magyar tett állampolgársági esküt, országosan 370 ezer. A képviselő-testület tudomásul vette, hogy már nem szabályozhatja helyi rendeletben a haszonállattartást. Ez nem azt jelenti, hogy enyhülnének a szabályok, sőt szigorú törvény írja elő, hogyan kell kezelni a trágyát, és mi a teendője a hatóságnak, ha a szomszédok panaszkodnak.

Eldöntetett, hogy a csatornaberuházáshoz 150 millió forint likvid hitelt igényel Makó, amit jó lenne nem fölhasználni – ennek érdekében támogatást kérnek az államtól. Baranyi Sándor (MSZP) és Sánta Sándor (Fidesz) kezdeményezésére tovább fog bővülni a térfigyelőkamera-rendszer. Gáspár Sándor (MSZP) az iránt érdeklődött, mikor kezdi el a munkát a csatornázás kivitelezője a Vertán-telepen, mert már zúgolódnak a helyiek. Válaszában a polgármester közölte: az önkormányzat többször fölszólította a munkát többségi részben elnyert Közgép Zrt.-t, majd kötbéres levelet is küldött neki. Ennél többet nem tehet a város. Buzás feltételezi, mivel a makói munkán csak 10 százalék haszna van az ismert nagyvállalatnak, és vannak jobban jövedelmező munkái, ezért halogatja a munkát Makón.

A városközpont-fölújítás már befejeződött, a munkát végző alvállalkozók azonban futnak a pénzük után, a fővállalkozó Bükki Bánya Kft. nem fizetett nekik. Az ülésre eljött az egyik kárvallott cég, a 3,4 milliót követelő VMWS Kft. tulajdonosa, Mészáros Tiborné, aki szerint a város is jelentős részben hibás a kialakult helyzet miatt, mert nem nézett eléggé a fővállalkozó körmére. A polgármester arra hívta föl a figyelmet, hogy a fedezetbiztosító szervezeten keresztül kifizette azt a pénzt, ami a fővállalkozót illette – most közvetlenül a makói cégnek még egyszer nem fizethet, az hűtlen kezelésnek minősülne. Az ügyből per lesz a fő- és az alvállalkozók között.

Olvasóink írták

 • 13. makovaros 2012. szeptember 28. 18:40
  „Hát tényleg haladnának már a szennyvízzel illetve az eu-t se értem hogy miért nem lehet teljes útfelújítást végezni Mikor a SZAKMA SZERINT NEM LEHET SÁVOSAN HELYREÁLLÍTANI!!! olyanok lesznek az útjaink mint a járdáink a nagy telefon kábel fektető program után??? (aminek egyébként nem sok értelme volt (inkább tették volna a villanyoszlopra már úgyis oda tezsik) ezek után a szolgáltatónak ingyen kéne adni a telefont netet kábeltv-t hamár az összes járdánkat tönkretették”
 • 12. pog 2012. szeptember 28. 09:08
  „Remélem olyan emberek kerülnek az utcára akik ténylegesen lógatták a lábukat, és megtudják, hogy milyen amikor a sajátjukért dolgoznak..a munkaügyi központra is ráférne némi karcsúsítás..”
 • 11. cindi 2012. szeptember 27. 18:14
  „Majd lógatják a járáson meg a munkanélküli központban.Eszed annyi,mint mackósajtban a brummogás.”
 • 10. mackósajt 2012. szeptember 27. 14:20
  „Hát nem is árt az Önkormányzatban dolgozók létszámát egy kicsit megnyírbálni! Az én pénzemen ne lógassák a lábukat!”
 • 9. keletaru 2012. szeptember 27. 11:35
  „Tehát amit szabad Jupiternek.... ??? Egy tábla csoki azonnal ........nagyban már nem ilyen egyszerű ? Értünk ! Értünk ? Jó lenne egyszer késne a képviselőinknek is az illetménye egy hat évet tudják meg milyen mikor értünk nyomják a gombokat ! Üdv kuci”
 • 8. pog 2012. szeptember 27. 11:34
  „zúgolódnak" ugyan Gáspár úr...Kérdem Sánta képv-merre bővül a kamera rendszer...néha a körzetébe is eltévedhetne..”
 • 7. Csaby83 2012. szeptember 27. 10:39
  „Na kellett nekünk "megint" a közgép... szándékosan kisbetűvel!!! Ki a közgéppel a városból!!!”
 • 6. vip007 2012. szeptember 27. 08:13
  „5. KamuNeni 2012.09.27. 07:46

  Gondolom, már meglépték volna, ha ilyen egyszerű volna. Mivel a közgépről van szó, nem mernek csak úgy pattogni.”
 • 5. KamuNeni 2012. szeptember 27. 07:46
  „A bukk ellen rogton pert kell inditani es lefoglalatatni mindenent. A kozgepnek meg levelet kuldeni hogy nyista tobb munka es ennek is vege. van ra jelentkezo boven aki majd elkezdi es befejezi. Ha nem lehet bennuk bizni, minek hasznalni oket?”
 • 4. bakosandras 2012. szeptember 26. 21:40
  „Szó sincs arról, hogy engednék a belvárosi disznótartást - csak arról, hogy központi szabályozás lesz, ami ugyanolyan szigorú, mint többnyire az önkormányzatoké volt. A hatósági munka - vagyis a renitens állattartók bírságolása - valószínűleg az önkormányzat melója marad.”
 • 3. újratöltve 2012. szeptember 26. 20:57
  „A 10% kevés már uraim! Nem véletlen nevezik a Lajost 20% osnak! (mármint a Debreceni Lajos!)”
 • 2. csmano 2012. szeptember 26. 20:46
  „Minden magyar portán legyen egy disznó, mondta Viktor, de már tovább is gondolták, minden háztartásba legyen egy disznó!”
 • 1. deszkás 2012. szeptember 26. 16:58
  „Lehet a belvárosban is haszonállatot tartani. Vao. Ez igen gratula a Fidesznek.Ők már tudnak valamit,amit mi még nem. Sumák banda.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázszünet októberben

Az Égáz-Dégáztól kapott tájékoztatás szerint 2012. október 10–12. között karbantartási munkák miatt a földgáz szolgáltatásban üzemszünet lesz Makón. Tovább olvasom